Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@majki.r píše:
Mě jako dítě nikdy neseděla představa, jak batole může nosit dárky, navíc všem dětem, tímhle dotazem jsem trápila své rodiče já
u nás se právě říkalo, že lítá s andělíčkama a ti mu s dárky pomáhají. Taky mi přišel logičtější Děda Mráz s velkým pytlem dárků
Ale toho mi doma nepovolili ![]()
Nikdy jsem asi nic nevysvětlovala
prostě Ježíšek letí a donese dárky, a když se budeš dívat z ložnice a nepolezeš do obyváku tak ho určitě uvidíš. Když neviděli, tak asi blbě koukali
nějaký ukřižování je nikdy nezajímalo. Prcek si teď myslí, že vypadá jak Santa, to říkám že ne že je asi stříbrnej, protože když jsem byla malá tak jsem něco zahlédla
ale já teda koukala poctivě ![]()
@Etcetera78 píše:
u nás se právě říkalo, že lítá s andělíčkama a ti mu s dárky pomáhají. Taky mi přišel logičtější Děda Mráz s velkým pytlem dárkůAle toho mi doma nepovolili
Mě nechali při té představě miminka v kolíbce, a vysvětlení bylo, že to není obyčejné miminko, tím do toho naši asi chtěli zapojit mou fantazii… ![]()
@Blackova.K píše:
Nikdy jsem asi nic nevysvětlovalaprostě Ježíšek letí a donese dárky, a když se budeš dívat z ložnice a nepolezeš do obyváku tak ho určitě uvidíš. Když neviděli, tak asi blbě koukali
nějaký ukřižování je nikdy nezajímalo. Prcek si teď myslí, že vypadá jak Santa, to říkám že ne že je asi stříbrnej, protože když jsem byla malá tak jsem něco zahlédla
ale já teda koukala poctivě
To je pěkný ![]()
@Flenka někteří věřící rodiče dětem dávají dárky pod stromeček a říkají to tak. Nevyprávějí jim o Ježíškovi, který je nosí, právě proto, že je to pak nepochopitelné…
Z tohoto pohledu je to lepší v zemích, kde dárky nosí Santa nebo Father christmas.
@majki.r píše:
To je pěkný
já jim kecám strašně, že jsem agent FBI až z ameriky pro mě lítá vrtulník, na střechu
a vysílačku mám v hodinkách. Staršák si to pamatuje doteď, je mu 20 ![]()
@Blackova.K píše:
já jim kecám strašně, že jsem agent FBI až z ameriky pro mě lítá vrtulník, na střechua vysílačku mám v hodinkách. Staršák si to pamatuje doteď, je mu 20
S tebou se doma asi nenudí ![]()
No, já to beru tak, že ježíš byl prostě nějaký týpek, kterému hlasy v hlavě napovídaly, co má komu povídat a kázat.. (pozdější podoba boha) no a lidé to jako moc nechápali, tak ho za jeho názory ukřižovali, ale stále bylo ještě dost těch divných, co věřili na kouzla, a začali ho uctívat. Hodilo se jim to do krámu, neboť nejdřív se ten den neslavilo ono „nanebevzetí“ ale pohanský slunovrat, tak se to něčím jako muselo vymýtit žejo ![]()
@Flenka
odpovědí je mnoho
a mnohá jiná vysvětlení - některá používám, protože to tak cítím.
Příspěvek upraven 17.12.14 v 08:51
@harpyje píše:
@Flenka
odpovědí je mnoho
- slavíme Ježíšovi narozeniny a dostáváme při té příležitosti dárky, protože všechno co v životě máme, máme od něj
- Kristus vstal z mrtvých a pro něj být velký nebo malý nic neznamená, klidně může být miminko nebo velkej kluk, nebo dospělej pán - předtavovat si ho můžeš Andělko jak chceš.
- nikdo neříká, že Ježíšek nosí dárky jako miminko, sice si o vánocích hodně povídáme o Ježíškovi jak se narodil, tedy o miminku, ale s dárečkama to tak není
- obdarovávají se lidé navzájem, aby si tak vzájemně vyjádřili jakou mají radost z narození Ježíše, a taky si tím připomněli, že Kristus je v každém člověku - Kristus ve mně dává dárky tobě, a Kristus v Tobě zas dává dárky mně.
a mnohá jiná vysvětlení - některá používám, protože to tak cítím.
- lidi si dávají dárečky, a malým dětem se říká, že je přímo nosí Ježíšek, aby se jim tím vysvětlilo, že Kristus může všechno, je všemohoucí- a v šesti letech mozeček dětí už je natolik chytrý, že dokáží Boží všemocnost chápat i na složitějších příkladech, tak už příběh o nošení dárečků nepotřebují.
Jé děkuju moc přesně něco takového jsem potřebovala
. Je to moc hezky napsané.
@Flenka - moje děti jsou taky děsně zvídavé, na některé dotazy nejsem schopna odpovědět dodnes ![]()
@Flenka
Nad tímhle jsem si jako dítě taky lámala hlavu
. Nějak jsem nemohla pochopit, jak to, že to malé miminko, jehož narození všichni tak oslavovali, potom jako dospělého ukřižovali. Ale jako skoro dospělá už jsem to pochopila ![]()
@Blackova.K píše:že ty jsi tu pauzu tady měla vynucenou?
já jim kecám strašně, že jsem agent FBI až z ameriky pro mě lítá vrtulník, na střechua vysílačku mám v hodinkách. Staršák si to pamatuje doteď, je mu 20
@Michelangelo píše: že ty jsi tu pauzu tady měla vynucenou?, na uzavřeným oddělení neměli wifinu, že?
![]()
jo holka časy se mění, už to není jako když jsi tam byla ty. Teď je i wifina ![]()