Vánoční cukroví – vyměňme si recepty

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
127
23.11.05 18:10

Lesina - já dělám většinu těst v mixéru. Sice se musí po malých dávkách, ale jde to bezvadně rychle a bez „mazání rukou“. Záleží na tom jak silný máš mixér, ten můj zvládne 1/2- 3/4 kg těsta(počítám váhu všech surovin).

Jinak Vám musím napsat milé vánoční pekařky, že jste mě touhle diskuzí úplně dostaly! Já nepeču moc ráda- nerada se žumlím s piditvary na plech , ale představa Metelčiných perníčků a vaječného koňaku je přímo neodolatelná. Takže - těsto na perníčky už čeká v lednici, suroviny na koňáček koupím hned zítra!!

Pečení zdar!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
23.11.05 19:28

Já jsem dala testo do pekarny poprve. Tuk jsem nechala jen chvili venku zmeknout. Ale opravdu chvili a slo to dobre. Pect budu dneska, tak jsem zvedava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140
25.11.05 10:10

Ahoj holky,taky přidávám jeden recept na pomerančové kytičky
500.g hladké mouky
1.kypřící prášek
1.vanilkový cukr,špetka soli,nastrouhaná kůra z 1.citronu
4.žloutky
250g.másla nebomargarínu
100.ml pomerančové štávy

Na potření-světlá poleva 2
Na ozdobení-tmavá poleva

Příprava-na vál dáme mouku,kypřící prášek,moučkový cukr,vanilkový cukr,sůl,citronovou kůru a pomocí nože promísíme.Vytvoříme důlek,do kterého přidáme žloutky.Kousky másla nebo margarínu dáme okolo důlku,přiléváme pomerančovou štávu a postupně nožem zpracováváme.Z částečně spojených surovin na pomoučněném vále ručně vypracujeme těsto,které odložíme na 1-2.hod do lednice.Těsto po částech na pomoučněném vále vyválíme na asi 4.mm silný plát,ze kterého vykrajovátkem(asi 5.cm v průměru)vykrajujeme kytičky.Pečeme v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečícím papírem.Pečeme při 160 stupních asi 13-15.min.
Upečené kytičky necháme na papíru vychladnout.
obsah sáčku světlé polevy vložíme do misky.Misku vložíme do vodní lázně s horkou vodou a polevu necháme rozpustit.Kytičky namáčíme do polevy z jedné strany,necháme okapat a položíme na papír(polevu můžeme rovněž natírat mašlovačkou).Tmavou polevu připravíme podle návodu na obalu.ustřihneme malý růžek a rychlímy tahy nastříkáme.Necháme polevu ztuhnout a uložíme do dozy.

Dobrou chut!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
342
25.11.05 18:34

Dadlo, děkuji za recept na koňak, a Káčátko taky ho napiš, až ho seženeš!

U nás máme rádi kafíčko, aspoň 2 denně, tak peču i KÁVOVÉ PLACIČKY:

50 dkg hladké mouky
25 dkg Hery
16 dkg cukr moučka
3/4 prášku do pečiva
2 vejce
3 lžíce kávy mleté - minimálně!!! :lol:

Necháme těsto odpočinout alespoň 2 hodiny v ledničce, pak vyválíme a vykrajujeme jakékoliv tvary. Slepuji většinou podle momentální chuti, oříškovým nebo kakaovým nebo kávovým krémem. Polévám čokoládovou polevou, nejlepší jsou rozpuštěné kaštany od Orionu, kam se hrabe čokoláda na vaření! Zdobím půlkou ořechu, půlkou mandlí a nebo kupuji kávová zrna čokoládová v takové krabičce. Vypadá to pak moc hezky.
Kdyby jste chtěl někdo konkrétní recept na krémy, není problém, ale jsou to většinou klasické buď pudinkové nebo máslové krémy.

Tak dobrou chuť.

ÁJA

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
405
25.11.05 21:34

Ahojte, díky moc za výborné recepty, ráda vyzkouším něco jiného než pořád vanilkáče a slepované - i když to je klasika.
A s tím těstem v pekárně jste mi taky padly do noty, mě by to nenapadlo :o
Krásný advent a pak vánoce
 Hana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
28.11.05 19:13

Ahoj holky, prave delame karamelovy liker. Je to strasne jednoduche.

1, 2 hodiny varime 2 plechovky salka. To uvnitr zkaramelizuje. Nechame vychladnout.
2, Udela se klasicky pudink z 500ml mleka. My delame karamelovy, ale jde urcite i vanilkovy, coko nebo kokosovy. Necha se vychladnout.
3, Pul litru rumu nebo lihu.

Vse se smicha a umixuje.

Je to mnamka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
28.11.05 19:42

Holky, na mě jdou chutě :-D.
Musím přiznat, že nejlepší vaječný koňak, jaký jsem kdy pila, umí moje tchyně 8) . Nedělá se ale z rumu, ale z potravinářského, zkrátka 100% lihu. Nevíte náhodou někdo, kde by se dal sehnat? Stačil by půl litr....... v lékárně prodávají směšné množství, ono by se to pak así chlastalo nebo co :lol: :oops: :roll:
Kdyby ten líh šel někde sehnat, vymámila bych z ní recept :-). Mňam, úplně mi tečou sliny....... :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
28.11.05 20:27

Vyzkoušela jsem recept na perníčky (tuším od Metelky) jsou opravdu skvělé, oproti těm co jsme vždy pekly měkké…no jen jednu nevýhodu to má, musím je bránit před sebou i dcerkou…páč bychom je asi snědly, máme je už i nazdobené, takže budeme péct další nezdobenou várku jen tak na zimní večery k čajíku. Dík Iva

• Citovat
  • Upravit
493
29.11.05 16:09

Mostule: našla jsem nějaký recept na ty pařížské rohlíčky

Pařížské rohlíčky 4 bílky
280g moučkového cukru
150g ořechů
10g hrubé mouky

Krém:
250ml smetany ke šlehání
100g čokolády na vaření
100g moučkového cukru
100g másla

Poleva:
150g čokolády na vaření
50g tuku

Bílky promícháme nad parou spolu s cukrem a mletými ořechy. Když je směs horká přidáme mouku a promícháme. Odstavíme a necháme vychladnout. Směs sáčkem nastříkáme na mastný papír do tvaru rohlíčků. Pečeme v mírné troubě. Upečené rohlíčky i s papírem položíme na vlhký hadr, po chvíli se odlepí. Potom na rohlíčky nastříkáme krém a polijeme polevou.
Krém: vše dáme svařit a necháme vychladnout.

Ráda bych se do nich taky pustila, ale s mou šikovností fakt nevím jestli se mi podaří :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4921
29.11.05 16:17

Holky mrkněte do naší diskuze v sekci Vyrob si sám-únorňátka a březňátka-RECEPTY, daly jsme tam pár dalších receptů pro inspiraci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1121
30.11.05 00:04

Berun a ostatní pekařky, co pekly perníčky podle mého receptu, mrkněte do Nové fotogalerie na Záříjňátka, mám tam fotky našich perníčků, třeba dostanete inspiraci a taky se chci samozřejmě pochlubit… :oops: Aspoň nějaká realizace na mateřské „dovolené“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
30.11.05 08:18

Metelko - pernicky mam napecene, diky moc za recept, myslim, ze to bude i nas „osvedceny“, ktery se bude dedit z generace na generaci :) Akorat to zdobeni, to je pro me orisek - asi nejsem dost sikovna na ruce :) a vsechny pernicky vypadaji tak nejak okousane a nedodelane, jako kdyz je zdobilo dite z prvni tridy… :)))) no, doufam¨, ze casem se to podda.

Krasne Vanoce,

Marka + Marketka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
30.11.05 08:21

Ahoj Metelko,
ze zvedavosti jsem koukla na ty tvoje pernicky a jsou UZASNY!!! Fakt! Jsi moc sikovna!! :wink:
Nemohla bys mi prosim prozradit, jakou polevou je zdobis? Myslim presny recept, pomer surovin a tak…
U nas se pernicky nikdy nepekly, takze ja ted zkousim a experimentuju, napeceno uz mam (a vypada to slibne), jen tu spravnou polevu ne a ne najit :(
Predem dekuju!
Eliska a Kubik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1121
30.11.05 08:47

Mamulky, s tou polevou je to těžké, žádná speciální finta neexistuje, ale pokusím se pár základních rad vypsat:
Cukr Dar slunce - byl perfektní, až doteď, poprvé máme s tímto cukrem problémy, jsou tam nějaké krystalky, které se nedají rozmíchat, takže PŘESÍT, nedá se nic dělat. /lžíci cukru do sítka, jemně přesít, zbytek vyhodit atd./
Bílek - zbavený poutek, ucpávali by pytlík/
Poměr - nedá se říct, každý bílek je jinak velký, ale přibližně na 1 bílek 1 hrnek moučk. cukru.
Míchat ručně! alespoň dvacet minut, pokud je poleva hustá, tozn. že na vařečce stojí, ani se nehne,přidáme opatrně citr. šťávu,pokud je řídká, tozn. že je bílá a jakoby hezky se táhne - pozor, vypadá hezky, ale je moc řídká, přidat ještě trošku cukru a dobře rozmíchat.

Správná poleva má jen tak zvolna z vařečky odkapávat.

Jinak už to chce opravdu jen tu trpělivost a nevzdávat se, holky, mně trvalo 15 let, než jsem se to naučila, v podstatě jsem taky nemehlo, takže vám šikovným to půjde určitě rychleji!!!
Ať se dílo podaří!!!
Metelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.11.05 17:59

Ahoj holky,

probírám se tady receptama, určitě nějaké vyzkouším, ale poraďte jaký používáte tuk? Dávala jsem buď máslo nebo Heru, teď mi kamarádka poradila Stellu, co používáte vy? Jana

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii