Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ja pouzivam maslo, myslim, ze po nem cukrovi nejlepe voni.
Metelko, vyzkousela jsem tvoje skoricova srdicka, i kdyz jsem z toho udelala hvezdicky, prijdou mi nejak vanocnejsi
Jsou vyborny. Jen me pobavilo, jak mas napsane v receptu, ze se vykrajeji srdicka ruznych tvaru........ To jsem nevedela, ze existuji ruzne tvary srdicek ![]()
Bara
Metelko - pani, videla jsem ty tvoje prenicky, jsou uzasne. Ty mas snad kouzelne ruce
), poprve loni jsem pekla pernicky, celkem se mi podarily az na tu polevu. Tak doufam,ze letos to bude lepsi. Zkusim tu tvoji fintu na polevu.
Mam nachystane tri testa, tak jak uspim Terinku tak jdu pect.
Lenka
Malti, myslela jsem samozřejmě srdíčka různých velikostí,hihi, vidíš, co udělají dva měsíce bez pořádného spánku!!! taky je už mám napečené a jsou schované v mražáku, mňam!!!
Ahojky pekařky,
tak přidávám taky nějaké osvědčené receptíky:
OŘECHOVÉ ŘEZY
21 dkg mletých ořechů půl napůl vlašské a lískové
21 dkg másla
21 dkg cukru moučka
11 dkg hrubé mouky
z 5 bílků sníh ___________________________________________
Utřeme máslo s cukrem a postupně vmícháme ořechy a mouku a nakonec sníh. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme při 180° dorůžova.
Poleva
5 žloutků utřeme s 20 dkg cukru (pěkně dohusta). Natřeme na polovychladlou buchtu a dáme ztuhnout někam do chladna. Potom krájíme na řezy, spíše malé kousky.
Tyto řezy jsou fakt vynikající, zvlášť pro toho kdo má rád ořechy /jako já:-)) A nakrájí se z plechu hodně kousků, to je taky výhoda:-)
KOKOSKY
20 dkg cukru moučka
20 dkg kokosu
4 bílky __________________
vyšleháme bílky, zašleháme cukr a kokos. Na pečící papír stříkáme malé bochánky a upečeme v rozpálené troubě dorůžova (pozor hlídat pečou se rychle!)
Dále si připravíme linecká kolečka na spodky kokosek:
8 dkg cukru
25 dkg hladké mouky
16 dkg másla
2 žloutky, citronová kúra __________________________
Vyšleháme cukr se žloutky, přidáme ostatní pří:,–(y a upečeme dorůžova.
Na krém si připravíme:
20 dkg cukru moučka
2 žloutky
20 dkg másla
2 lžíce kakaa ______________
Kokosky vytváříme tak, že na linecká kolečka po obvodu nastříkáme krém, doprostřed dáme lžičkou rybízovou marmeládu,na to přilepíme kokosky a spodek máčíme v čokoládě.
Smailinko, dívám se na tvůj recept a kávové placičky a prosila bych teda k němu i recept na ten kávový krém:-) díky předem.
Jinak mám vše opsánu a tento týden začnu něco málo péct, co mi Víteček dovolí:-) uklizeno už jakžtakž mám, hrotit to nebudu:-)
Krista
Ahoj holky,
jak řešíte skladování perníčků, pokud nemáte balkon a ani plechovou krabici
? Máme normální panelákový byt bez balkonu, takže ani žádná studená chodba, jen lednice. V lednici by to šlo?
Ulrika
Ulriko, to taky nevím. Pekla jsem perníky 2×, ani jednou se moc nepovedly a hlavně do vánoc nezměkly:( a to jsem tam na radu dala jak pomeranč.kúru, tak jablko. Měla jsem jena balkoněv papírové krabici. Jenže na balkoně je podle mě zas moc zima, vždyť je kolikrát pod nulou…my máme spížku, kde je docela chladno, i když ne zas jak v lednici, tak to dám tam. Ale plechovou krabici nemám…K.
Jen tak, pro pobavení ![]()
RECEPT NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ :
Ukliď z linky umatlané skleničky, lego a papírky od bonbonů.
Připrav mísu a suroviny.
Vylouskej ořechy, odměř mouku a cukr.
Vyndej z mouky puzzle.
Odežeň děti a umyj z nich mouku.
Vezmi vejce.
Podej manželovi pivo.
Vrať se, odežeň děti, vezmi hadr a utři rozbitá vejce.
Vezmi jiná vejce a vyklepni je do mísy. Zvedni telefon.
Odežeň děti, zameť střepy z mísy, vytři podlahu.
Vezmi jinou mísu.
Zadělej nové těsto.
Najdi rum. Odejmi rum manželovi.
Odežeň děti a umyj z nich rozpatlané kousky těsta.
Plech vytři tukem.
Podej manželovi tlačenku.
Vrať se, sundej z plechu ořechové skořápky.
Podej manželovi noviny.
Vrať se, odežeň kočku dojídající zbytky těsta.
Zavolej veterináři. Vezmi si prášek.
Umyj podlahu, stůl, židle, nádobí, ledničku, sporák, zdi, děti a kočku.
Jdi do cukrárny. Přines cukroví.
Dobrou chuť.
ahojky,
nejdříve bych chtěla poděkovat Metelce za její recept na perníčky,povedly se jedna báseň!!!
Chtěla jsem se vas zkušenějších zeptat, jestli ekxistuje nějaká jiná poleva na zdobení než ta klasická se syrovým bílkem?
Mám totiž docela strach ze salmonelozy a tak hledám nějakou jinou variantu.
Díky všem za odpovědi, Peggi
My zdobili pernicky cokoladovou polevou. Nahrali pytlicek a slabou dirkou.
Tip na krabici pro skladování perníčků - normální krabici vyložit hliníkovou fólií a pak zabalit do igelitu a do chladna, pak může být i balkón.
Metelko,prosím, dělala jsem si těsto na ta skořicová srdíčka. Jen se chci ještě ujistit, zda tam náhodou nepatří i prášek do p. nebo bicarbona? díky za odpověď Krista
Metelko,včera jsem zadělala těsto na skořicová kolečka.Jen mě překvapilo,že těsto bylo hodně matlavé,je to normální?Těsto je v lednici pěkně ztuhlé,tak je to snad OK.
Dnes večer možná budu péct.Nebo dozdobím perníčky,uf,to zas bude práce.