Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
taky se mi to těsto hodně lepilo, až pak jsem ale přišla na to, že i do něj patří mleté ořechy, já původně myslela že až na posypání…tak jsem to napřed zahustila moukou a mleté ořechy momentálně nemám, mamka mi je dodá ve čtvrtek, tak to do těsta pak přimíchám, snad už se to lepit nebude…
Ahoj, tak tady jsou ty krémy:
Kávový: 10 dkg másla, 7 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce silné instantní kávy.
Ořechový: 12 dkg mletých ořechů, 2 bílky, 12 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, citr. kůra.
Kakaový: 10 dkg másla, 10 dkg cukru, 2 lžíce rumu, 1 žloutek, kakao.
Dělala jsem si seznam a vzpoměla si ještě na kamarádky skvělý recept:
VÍDEŇSKÉ DORTÍČKY:
48 dkg hladké mouky
24 dkg mletých ořechů
24 dkg cukr moučka
36 dkg Hery
3 lžíce rumu špetka skořice
Vykrájíme kolečka, slepíme oříškovým nebo čokoládovým krémem, potřeme znovu celé krémem a obalíme v mletých oříškách.
Je to fakt dobrota, celé to nasákne tím krémem a je to měkounké.
Já už jsem přibrala jen pročítáním těch receptů, ach jo. ![]()
Ája
Dívčinky, žádný prášek do pečiva tam nepatří, nebojte, bude to dobré. Jsou fakt výtečné a mám jednu fintu, jak na těsto z lednice - na chvilku ho dám do mikrovlnky na nejslabší stupeň, ale chce to velmi opatrně a vyzkoušet jen na pár sekund a postupně přidávat, těsto pak krásně změkne a může se hned rozvalovat.
Tak hodně zdaru při pečení!
Metelko, tak jsem dnes upekla jak skořicové cukroví tak perníky-obě těsta jsem měla od pondělka uleželá a obojí se povedlo, perníky mám poprvé v životě fakt dobré, ty předchozí dva roky nestály za nic. Tak díky moc za recepty:-)
Kristýna
Uz jsem je taky vyzkousela. Mela jsem strach, tak jsem poprve udelala testo z polovicni davky a kupodivu se vse povedlo (akorat jsem tam dala moc pernikoveho koreni), tak jsem chtela udelat druhou davku s mene korenim (i pro deti), ale testo bylo uplne jine, lepilo se na prsty, proste uplne jine a fuj a to jsem pouzila uplne stejne veci i postup, je to mozne?
A jeste dotaz, jak dlouho se asi pecou? A jak dlouho dopekaji po potreni vejcem? Dik moc za odpovedi, delka peceni cukrovi je pro me nejvetsi neznama. Tak pernickum zdar. PS: nemuzu najit ty fotky, nesla by tady dat presna adresa? Pa
lupre
Ahoj holky,
pokud jste některá zadělávala těsto na perníčky v mixéru, jak to šlo? Budu zadělávat dneska večer, ale nevím, jestli ručně nebo mám risknout mixér. Podle množství mouky bude těch perníčků nejmíň tuna
. Doufám, že se povedou, protože můj dosavadní jediný pokus neskončil slavně. Perníčky byly sice pěkné, ale jak kámen. I když letos je potřebuju hlavně na zdobení stromečku, takže lámat zuby netřeba. Jen doufám, že nebudu muset použít vrtačku, abych tam udělala dírky na pověšení ![]()
Měla jsem tedy trošku potíž sehnat to koření do perníku, asi to pokládají v některých obchodech za zbytečnost. Uspěla jsem nakonec v Delvitě.
Tak páček a držte palce!
Ulrika
Ahojky, poradte jak se dela testo ze ktereho se pak daji vykrajovat ruzny vecicky formickami(napr. hvezdicky atd.)pak se to jen hodi na plech a upece
Sem naprosty antitalent a tento rok me poprve ceka peceni vanocniho cukrovi, a starsi chce pomahat tak todle chci kvuli ni. Nebo pokud uz tu tento recept je tak ktery to je
Diky. Sany.
Sany, na tyhle vykrajovana cukrovi se hodi testo na pernicky nebo linecke. Necetla jsem celou diskuzi, tak nevim, jake tu jsou vsechny recepty. Na pernicky tu najdes urcite, na linecke testo pouzivam:
75 dkg hladke mouky, 50 dkg zmekleho masla, 25 dkg mouckoveho cukru a 2 cela vejce. Pokud toho nechces delat moc, staci ti z polovicni davky. Z vyse uvedenych surovin udelas testo, nechas stat do 2 den v lednicce nebo ve spajzu. Pak testo rozvalis na slaby plat, vykrajujes a peces v predem vyhrate troube. Muzes pak slepit treba marmeladou nabo pokapat cokoladou.
Hodne zdaru.:)
Holky, hledam recept na ty slavne Metelciny mekke pernicky, ale nejak ho nenachazim.. Muzete mi nekdo poradit, kde ho najdu nebo ho sem popr.pisnout?
Predem moc diky! ![]()
Ahoj,
ja hrozne rada pecu (i kdyz pak kolikrat nadavam, ze se to nepovedlo
, ale u nas cukrovi nikdo moc neji - ani ja, me staci to peceni…:-)
Pridavam jeden vyzkouseny recept, v knizce se to jmenuje Skořicové krokantky, ale kamaradka to prekrtila na Pernicky se trema mandlickama. Pokazde to na Silvestra na chate ze spolecnych zasob rychle zmizne a kdyz jsme jednou zbytky likvidovali o jarnich prazdninach, byly porad mekke - narozdil od ostatniho cukrovi, prezily jenom v krabici na balkone. A vyroba neni slozita.
2 vejce
250g hrubého cukru
3 lžičky skořice
na špičku nože mletého hřebíčku nebo jamajského pepře
65g jemne nasekane kandované citonové kůry
75-100g mletých mandlí
250g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
na potření a ozdobu:
1 malé vejce
75-100 rozpůlených mandlí
Vejce a cukru šleháme na nejvyšší rychlost asi 1-1,5 minuty, postupně zašleháme vše až po mandle. Mouku prosijeme, smícháme s práškem do pečiva a opatrně po lžících přidáme. Hněteme na střední rychlost.
Těsto vyválíme na 3mm silný plát a vykrajujeme z něj obdélníčky 3×6 cm, klademe na papírem vyložený plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a na každý kousek položíme zešikma 3 půlky mandlí. Vsuneme do předehřáté troby, 175-200° podle typu trouby. Doba pečení 12-15 minut.
To Ulrika:
Klidne to dej do mixeru, ja jsem to poprve zkusila loni a uz to nikdy nebudu delat jinak
Je to super!!!
Akorat, kdyz tech test zadelavas vic, tak je potreba udelat nejakou posloupnost (prvni linecke, pak rohlicky, pak kakaove…) a mixer pak nemusis ani umyvat ![]()
Tak at se to povede!
Eliska
Kačenko, odkaz najdeš na první stránce uprostřed této diskuze. Fakt jsou dobré. Já je dělala taky z poloviční dávky, byly toho dva plné plechy, pro nás akorát a dala jsem tam taky hodně perníkového koření a jsou fakt moc dobré, přidala jsem i kakao, mají klrásnou barvu.
S tou délkou pečení,. kdo se to ptal…- tak tqaky s tíém bojuji, první plech jsem vytáhla na potření vejcem příliš brzy, druhý už asi akorát. Prostě chvilke se nebude dít nic, pak hodně naskočí nahoru a zhnědnou, tak to je asi ta chvíle. A pak dopéct pár minut. Celkem jsem je pekla asi 15 minut, možná trochu déle, ale já mám pidivykrajovátk a a malé tvary, ty jsou asi hotové malinko dřív…neporadím, je třeba to zkoušet. tak držím palc k.
Ahoj holky,
nejdřív bych chtěla poprosit SHARON - jestli se sem dívá (nemůžu totiž poslat SZ, blbne mi přihlašování a bez toho to nejde) - můžeš se podívat ještě jednou na ten svůj recept na pomerančové kytičky ? Ráda bych ho zkusila, ale v ingrediencích není moučkový cukr a v postupu práce pak ano. Takže kolik cukru???
Přidávám taky jeden receptík. Tohle pečivo se nemusí nechat odležet, takže se dá dělat na poslední chvíli.
ŠLEHAČKOVÉ CUKROVÍ
2 čtvrtlitrové hrnky polohrubé mouky
1 čtvrtlitrový hrnek šlehačky (tekuté)
250 g rostlinného tuku (např. Hera)
cukr na obalení
Tuk nastrouháme do mouky, zaděláme šlehačkou a vypracujeme těsto. Vyválíme na pomoučněném vále, formičkou vykrajujeme menší tvary, ihned dát upéct (píšou sice na suchý plech, ale já peču všechno na pečícím papíře), upéct v hodně vyhřáté troubě. Po upečení obalujeme ve vanilkovém a moučkovém cukru.
Tak páček!
Ulrika
Ulriko, ja jsem delala ty pomerancove kyticky a je pravda, ze mouckovy cukr tam neni, asi na nej Sharon zapomnela. Dala jsem cca 14 dkg na to mnozstvi mouky, ktere je tam uvedene a dopadly velmi dobre. Potrela jsem je potom bilou cokoladou a jsou sladke akorat.
Bara