Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Vážně uvažuji, že dětem nechám jeden den v týdnu komplet na starost večeři.
Zvládnou těstoviny s kečupem a sýrem, tousty, obložene pečivo.
Potřebuju inspiraci, co dalšího by ještě mohly kuchtit. Jsem ochotná akorát koucovat z gauče a případně něco slit.
Napadly mě pomazánky a vajíčka. Co dál? Nějaké nápady?
Saláty, třeba s tuňákem, vejcem, s těstovinami. Já takhle když zbydou uvařené těstoviny, nechávám děti druhý den dělat salát, nakrájí okurku, rajčata tam dávají celá cherry, natrha ji salát, zamichaji těstoviny a přidají jogurt a sůl a koření.
Nějaký salát? Nakrájet zeleninu a zalít dresingem by zvládli ne? Vajíčka taky určitě zvladnou, taková míchaná umí syn od 5 let. Ale ty obložené chleby by mi i stacily, to se dá udělat na milion způsobů.
@Kriss Tina A mas nějaký typ na dobrý dresing/zálivku? Ty průmyslové nekupuji, sama dělám ze zakysanky/jogurtu.
Moje holky dělaly bez pomoci v týdnu na oběd obalovaný květák a vařené brambory. Dneska se dělala na oběd čína. Kdo chtěl rýží nebo pečené hranolky. Takže jsem dávala instrukce. A spíš jsem se jim jen motala v kuchyni. Mám takové fajn sekátko na cibuli. Tak i to zvládnou bez uříznutí prstu. A máme indukci. S tím je vaření pohoda.
Na tvém místě bych zatím volila podobné jednoduchá a klasická jídla a zapojovat je, ukazovat, instruovat. Až to okoukají. Tak jim ten den i víc klidně přenechej.
@Svistice já teda jako zálivku použiju většinou jen bílý jogurt, do toho sůl a pepř a max nejakou bylinku, podle toho, do čeho to dávám. Nemám ráda, kdyz je to pak moc výrazné a není cítit chuť tě zeleniny ![]()
Salát, žemlovku. Polévku s chlebem. Namazat chleby. Pudink, tapiokovy pudink, pečené brambory s česnekem.
My třeba děláme saláty jen s olivovým olejem a lžičkou octa.
Zrovna michat krupici v mlece bych teda nenechala.
Obecne z naseho plynoveho sporaku v kombinaci napr. s prskajicim olejem nebo bublajici vodou maji spis strach. Ale mam ty velke o chloupek starsi (9r, 7r) a zapecene jidlo pripravi (treba nahazi do pekace neco na zpusob francouzskych brambor), chleba namazou, salat udelaji - testovinovy, zeleninovy, dcera si dort k 9.narozeninam upekla sama podle receptu vcetne sneho z bilku, chtela jen asistovat s vyndanim z trouby. Co zelne placky? U nas milovane jidlo a jeste je u toho prace s valeckem. Nebo do listoveho testa zabali sunku, syr. Jo, a delaji si toasty.
@Kelsey Zapojování jsou do vaření od mala.
A vzhledem k tomu, že nad připraveným od rodičů kolikrát drzkuji, tak je načase, aby se taky občas postarali komplet - že oni uvaří pro nás. Takže skutečně bez fyzického zásahu dospělého (máme taky indukci).
Jo a nauč je štrůdl nebo bublaninu, muffiny. To je strašně jednoduché. A jde to i ve slané verzi. Moji si pak hrdě dávají do misky, že si berou na svačinu. Že se jim povedlo upéct.
@Hobitka Já mám teda trošku mladší (6 a 7) a ke sporáku (plyn) je ještě nepouštím, ale nenapadlo mě, že příprava do pekáčku už je vlastně stejná jako u studené kuchyně, a já to pak jen vyndám. Takže díky za inspiraci, my máme rádi třeba pečený květák nebo žampiony, cukety apod.,to děti omýt a nakrájet zvládnou, a naskládat maso a brambory taky. Budu muset posílit jejich kompetence ![]()
@Svistice píše:
@ka2ka Krupičku já nerada.
Mně se z krupice zvedá kufr, ale děti ji milují. Dělám jim ji, ale toto je nemůžu nechat vařit, protože se rychle připaluje. A z krupice v minulosti bylo hodně popálenin u dětí, uškvaří se na kůži. Mám už vychytané, kdy ztlumit sporák, jak intenzivně míchat. U našich na ni mají starý kastrol s dvojitým dnem ještě po babičce, ale ten není na elektrický sporák a už vůbec ne na indukci.
Děti se podílí na vaření často, chtějí teplé večeře a já nejsem otrok
U nás podobně jak v ostatních příspěvcích, dále rády valí těsto. Máme rádi slané záviny z listového těsta s naplněmi. A pizza šneky. To taky zvládnou skoro samy. Stejně tak různé náplně do tortil, pitta chlebů apod.
@Pears206 píše:
Mně se z krupice zvedá kufr, ale děti ji milují. Dělám jim ji, ale toto je nemůžu nechat vařit, protože se rychle připaluje. A z krupice v minulosti bylo hodně popálenin u dětí, uškvaří se na kůži. Mám už vychytané, kdy ztlumit sporák, jak intenzivně míchat. U našich na ni mají starý kastrol s dvojitým dnem ještě po babičce, ale ten není na elektrický sporák a už vůbec ne na indukci.Děti se podílí na vaření často, chtějí teplé večeře a já nejsem otrokU nás podobně jak v ostatních příspěvcích, dále rády valí těsto. Máme rádi slané záviny z listového těsta s naplněmi. A pizza šneky. To taky zvládnou skoro samy. Stejně tak různé náplně do tortil, pitta chlebů apod.
u nás míchají šíleně rádi, mají jí na zadní plotně indukci nemáme máme klasický sporák se zvednutou plotýnkou