Vaříte, pečete drahá jídla?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1322
9.2.12 22:50

Tak my teda na jídle vůbec nešetříme, nekupujeme levné potraviny, chleba kupujeme ve zdravé výživě, takže docela drahý, těstoviny dražší, ovoce zeleninu někdy i bio, bio mléko, no samé dražší potraviny. A také krůtí maso, což není moc levné. My raději zdravě a dráž než se cpát bílým rohlíkem za korunu. Ale zas toho nekupujeme tolik jak někteří např. důchodci, plné vozíky polotovarů, mouky apod a nechápu co s tím dělají. Nakoupíme kvalitní a málo potravin, které opravdu sníme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
9.2.12 22:51
Jenika píše:
Viking: Špatně jsem si přečetla tvoji větu. Možná že hladoví v jíné, než- (to jsem jaksi omylem vypustila) tělesné oblasti. Samozřejmě jsem to myslela stejně. Jídlo rozhodně ke spokojenosti nestačí. Chovám se slušně k lidem, k životnímu prostředí, ale to, že dám do košíku něco, co ostatní si třeba dovolit nemůžou, nebo cestujem tam, kam ostatní jet nemůžou neznamená, že bych se měla snad za to stydět. Dělám to , co uznám za vhodné, pojem charita znám.

Však já Ti vůbec nic nevyčítám:) Taky jsem ráda, že nemusím v obchodě obrátit dvakrát každou korunu a váhat, jestli mi po koupi avokáda zbude na rohlíky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
9.2.12 22:52

.

Příspěvek upraven 09.02.12 v 22:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
9.2.12 22:54
Baslerinda píše:
Vera111 - tak si zkus přečíst můj první příspěvek v téhle diskuzi na straně 10.
O tom, v jakých poměrech žijeme jsem nepsala, do toho nikomu nic není, obzvlášť když každý závidí, někdo tiše, někdo nahlas. V jednom máš pravdu, o životním standardu je lepší mlčet. Na desáté straně jsem psala pouze k tématu, jak se to vyvinulo dál jsi určitě četla.OT : pokud vím, tak tahle diskuze se nejmenuje Jak ušetřit ani Jak vyjít s 1500,– na měsíc. Do první jmenované jsem nepřispívala, do té druhé byl můj první příspěvek myšlen dobře a zakladatelce z oné diskuze jsem se snažila poradit a podpořit jí, opět se toho pár kočiček chytlo a převrátily co se dalo, jako vždy tady na eMimi.

tak to že kupujete na co máte chuť bez ohledu na cenu, nebo by tě v životě nenapadlo se omezovat nebo hlídat, že je v každém pokoji televize… To bych řekla, že o vašem životním standardu vypovídá dost. Ale jak říkám, jsem prostě na tohle háklivá :nevim: Když vidím, že se starší dcera někde chlubí s tím, co máme, nejradši bych jí na místě jednu vlepila. Prostě to nemám ráda.
Každý nezávidí, to je blbost. Já teda opravdu ne, hnusí se mi to a prostě taková od přírody nejsem. Závist nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
9.2.12 22:57
Baslerinda píše: … každý závidí, někdo tiše, někdo nahlas. V jednom máš pravdu, o životním standardu je lepší mlčet.

Proč myslíš? Obávám se, že v tomhle předpokladu se mýlíš a dost to bohužel poznamenává Tvůj styl diskutování.
(Neznám nikoho, kdo by např. televizi v každém pokoji pokládal za záviděníhodnou, pro mě je to ztělesněná představa pekla :mrgreen: Pardon.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Baslerinda
9.2.12 22:59
Viking píše:
Baslerinda píše: … každý závidí, někdo tiše, někdo nahlas. V jednom máš pravdu, o životním standardu je lepší mlčet.
Proč myslíš? Obávám se, že v tomhle předpokladu se mýlíš a dost to bohužel poznamenává Tvůj styl diskutování.
(Neznám nikoho, kdo by např. televizi v každém pokoji pokládal za záviděníhodnou, pro mě je to ztělesněná představa pekla :mrgreen: Pardon.)

To ani já ne, TV rozhodně není důvod k závisti, takhle jsem to v žádném případě nemyslela, holt dost věcí vyzní jinak pokud se řeknou vs. napíšou :think: .

• Citovat
  • Upravit
50725
9.2.12 23:00
Baslerinda píše:
Sindyna píše:
Baslerinda píše:
Aha, takže to vlastně znamená, že na rozdíl od ostatních nešetřím, dík za upozornění. Takže v tom případě tady v diskuzi nejsem jediná, kdo píše v tomhle duchu ale ještě pár nereprezentativních vzorků kromě mě. Btw, že bych o výdajích nepřemýšlela, si nemyslím, naopak.
Tak přemýšlet o výdajích a šetřit jsou dvě rozdílné věci. Snad nechceš tvrdit, že se snažíš šetřit a zároveň projíte 45 tis. měsíčně, to myslíš jako výsměch?
Ne, to myslím naprosto normálně a reálně, tak jak to je. Nemám zapotřebí se někomu vysmívat, spíš je zajímavý, jak se všichni chytáte toho, co kde píšu. Jak o výdajích přemýšlejí ostatní nebo jak a kolik šetří mě absolutně nezajímá. Jen jsem napsala názor do diskuze, to je vše. A že tady několika jistým ,, nickům ,, ležím v žaludku není moje starost ;) .

Uznávám, že kdy to zpětně čtu, tak jsi nenapsala tolik příspěvků o tom, jak si dobře žijete, jak se mi prve zdálo :lol: Ale stejně - to, jak to píšeš, působí povýšeně - proto asi lidi nadskakujou. Já osobně nemm ráda plýtvání, sním v podstatě cokoli (asi skautská historie :lol: ) a nemám ráda, když někdo ohrnuje nos nad včerejším rohlíkem - řeči, že by to nikdy nepozřel atd. Nemám ráda prostě ofrfňané lidi :mrgreen: Působí to na mě tak snobsky… :nevim: A i tak je rozdíl, když někdo napíše „pečivo si kupuju vždycky čerstvé“, než „včerejší pečivo bych v životě nepozřela“.

Tu zbývá jenom popřát - modli se, abys to dva dny staré pečivo jíst nikdy nemusela - takový přístup smrdí nabitím úst :mrgreen:

BTW dneska jsem jedla bábovku od neděle - nějak jsme na ni zapomněli a babička peče tak výbornou (z másla, žádný olej, fakt obrovský rozdíl). Byl by to hřích vyhodit :mrgreen: Byla malinkato oschlá, ale v puse s kafem se rozpustila a chuťově bych ji pak od čerstvé nepoznala :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
9.2.12 23:14

Ale no tak! Prečo sa táto diskusia zvrhla na poučovanie o plytvaní? Ja by som si radšej čítala o tom, aké rôzne mňamky sa dajú pripraviť! :lol: Napríklad tu niekto spomínal, že pečie kačku celú noc, nebol by recept? ;)
Ja som pred pár dňami videla v TV recept na pečené bravčové pliecko - obalené v drvenom novom korení a fenykle, pečené na 150 st. 6 hodín. (potom k tomu pridávali ešte zeleninu a zemiaky, a z výpeku robili omáčku) To asi niekedy vyskúšam, len neviem, či sa mi podarí cez víkend si na to privstať :lol:

• Citovat
  • Upravit
17630
9.2.12 23:19

mě by zase velice zajímala ta máslová bábovka ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Baslerinda
9.2.12 23:25

Gabika - ano, kachnu peče celou noc black orchid ;) , kdybych to napsala já, už by se na mě holčičky sesypaly, že plýtvám elektřinou.

• Citovat
  • Upravit
50725
9.2.12 23:26

Tak bábovky by se vám zachtělo… Je fakt boží :mrgreen: Teď bych teda nepřísahala, čím babička vysypává formu - jestli fakt ořechama nebo normálně moukou, ale to asi není tak zásadní…

Třená bábovka

19,5 dkg másla, 37,5 dkg mletého cukru, 6 žloutků (+ sníh ze 6 bílků), 37,5 dkg polohrubé mouky, prášek do pečiva, 1,9 dcl mléka, 3 dkg kakaa, 7,5 dkg mletých ořechů

Máslo, cukr, žloutky utřeme, přidáme mléko, mouku s práškem do pečiva, sníh. 1. část těsta vlijeme do vymazané a ořechy vysypané formy. Do 2. části zamícháme kakao a ořechy. Pečeme v mírné troubě 1,5 hodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
9.2.12 23:26
Gabika píše:
Ale no tak! Prečo sa táto diskusia zvrhla na poučovanie o plytvaní? Ja by som si radšej čítala o tom, aké rôzne mňamky sa dajú pripraviť! :lol: Napríklad tu niekto spomínal, že pečie kačku celú noc, nebol by recept? ;)
Ja som pred pár dňami videla v TV recept na pečené bravčové pliecko - obalené v drvenom novom korení a fenykle, pečené na 150 st. 6 hodín. (potom k tomu pridávali ešte zeleninu a zemiaky, a z výpeku robili omáčku) To asi niekedy vyskúšam, len neviem, či sa mi podarí cez víkend si na to privstať :lol:

Ty, to je úúúplně jednoduché. Já kachnu porcuji - ale dá se péct i celá, jen je ve výsledku tak měkká a šťavnatá, že maso samo odpadává od kostí…

Takže potřebuješ kachnu, kmín, sůl a uzavřený pekáč.

Naporcuji kachnu a vyrovnám do pekáčku - posolím, pokmínuji - pozor, nepodlévám! Pekáček přiklopím víkem a dám do trouby. Troubu zapnu na 110°C a pozor, pět hodin nenahlížím, neotvírám, ani neodklápím. Teplota je nízká, takže spotřeba energie není nijak zlá…

Po třech hodinách začne být cítit skoro nesnesitelně dokonalá silná vůně - přesto neotvírám troubu.

Po pěti hodinách poprvé otevřu, seberu vypečené sádlo (je ho většinou plná kompotová miska, sádla seberu opravdu hodně - nemusím mít až tak tučnou šťávu), zvýším teplotu (cca 220°C) a cca hodinku dopékám kvůli křupavé kůrce. Pokud je potřeba, podliji, ale mám pocit, že to není potřeba.

Tuhle kachnu dělám jednu za čas, je výborná :) Mám na ni úplně chuť, s bramborovým knedlíkem a červeným zelím…

Poznámka - začínám péct v šest ráno, ale většinou nevstávám, pekáček si připravím už večer, dám do trouby a na šestou si naprogramuji troubu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
9.2.12 23:30
Baslerinda píše:
Gabika - ano, kachnu peče celou noc black orchid ;) , kdybych to napsala já, už by se na mě holčičky sesypaly, že plýtvám elektřinou.

Hele, zas si to tak neber - já jsem to napsala víceméně proto, že jsem myslela, že ti musí být jasné, že máš prostě vyšší standard, než většina. Jakákoli závist stranou, to je prostě fakt. A mě by třeba nenapadlo se někde podivovat nad tím, že někdo nepeče, aby neplatil moc za elektriku, když je pravděpodobné, že mám několikanásobně vyšší příjmy. Netušila jsem, že se tě to tak dotkne :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
9.2.12 23:46
Angua píše:
Tak bábovky by se vám zachtělo… Je fakt boží :mrgreen: Teď bych teda nepřísahala, čím babička vysypává formu - jestli fakt ořechama nebo normálně moukou, ale to asi není tak zásadní…

Třená bábovka

19,5 dkg másla, 37,5 dkg mletého cukru, 6 žloutků (+ sníh ze 6 bílků), 37,5 dkg polohrubé mouky, prášek do pečiva, 1,9 dcl mléka, 3 dkg kakaa, 7,5 dkg mletých ořechů

Máslo, cukr, žloutky utřeme, přidáme mléko, mouku s práškem do pečiva, sníh. 1. část těsta vlijeme do vymazané a ořechy vysypané formy. Do 2. části zamícháme kakao a ořechy. Pečeme v mírné troubě 1,5 hodiny.

jů, a dokonce mám všechno doma. Teda kromě toho kakaa… Ale máslovou jsem ještě nepekla, musím zkusit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
9.2.12 23:48
Vera111 píše:
Angua píše:

Třená bábovka

jů, a dokonce mám všechno doma. Teda kromě toho kakaa… Ale máslovou jsem ještě nepekla, musím zkusit :palec:

Zkus a řekni, jak chutnalo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat