Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, setkaly jste se někdy s tím, že by vám dítko doma nejedlo, pak nastoupil do školky, tam krásně papal téměř všechno a občas si i přidal, ale doma stále pokračuje s odmítáním i když nabídnu řízek, který má rád? Synovi jsou 2 roky a 8 měsíců, ve školce je 14 dní. Doma sní maximálně krupicovou kaši, toust s máslem salámem a sýrem a jogurty. A to nám třeba do dvou let krásně fungovala snídaně, ovocná svačinka, oběd nic moc ale něco snědl, odpo svačina bílý jogurt a k večeři kaše, pak byl zlom a skoro nic nejedl, teď ve školce krásně jí, ale o víkendu do něj dostanu snídani a pak možná večer ten toust 🤦🏻♀️
Jo to znám. Jak u dětí tak jsme to prý dělala i já když jsem byla malá.
@Marky97 píše: Více
Neboj, když bude mít hlad tak si řekne. Dobrovolně hladový nebude.
@izabe když on si každou chvíli stěžuje, že ho bolí bříško, ale stejně nejde a nesní normální jídlo, nejradši by se cpal právě těmi jogurty nebo ochuceným mlíkem (kravík apod) 🙄 ve školce už měl třeba stroganov nebo holanďák, řízky jedl normálně rád, ale dnes prostě ani omylem, vzal si dvě sousta ale každé rozžvejkané vyplivnul 🙈
Zkušenost nemám, ale není to tím, že ve školce nemají sladké? Jako např. to ochucené mléko? Jogurty nepíšeš jaké jí, znám lidi, kteří za jogurt označují Monte apod.
@Ounou jogurty jí hlavně tvaroháčka a od olmy tlakovou patrolu, které dostávají i tam 😊 a jelikož je to soukromá školka, dostávají tam i něco na chuť 😊 to Monte má občas taky, ale tak jednou max dvakrát za měsíc 😊
Mně se taky dítě po přechodu do školy zhoršilo, dostávají tam nesmysly a vyžaduje je i doma.
@Zmatka no a to je právě u nás ten problém, dělají tam i zapečené tousty (k dopo svačině třeba) a on je jedl v pohodě i doma, ale teď prostě maximálně toust namazaný máslem se salámem a sýrem 🤦🏻♀️ nedávno jsem zkusila udělat toust ve vajíčku a skoro se toho ani nedotkl (respektive kousnul, rozžvýká a vyplivne)
No a není to tím, že doma se zaplácne tím sladkým „jogurtem“ a normání jidlo proto nechce? Tvaroháček je spíš dezert než jogurt. Proto možná i ta bolest bříška.
Ve školce může hrát roli i davová psychóza (jí všichni, já taky), větší únava (fyzická, hýbete se společně dost?) nebo psychická zátěž, kterou může zpočátku zajídat.
Omezila bych, Resp nedávala bych jen jogurty ikdyž je to jediné co ti sní - je to sladké.
@Ounou @izabe ať dělám co dělám normální jídlo odmítá i když mu nedám nic jiného před ani po tom, prostě začne hysterická scéna, že to jíst nebude, potom si právě stěžuje na tu bolest bříška, když mu řeknu že by se teda měl napapat, aby ho nebolelo, začne další scéna 😔
A asi nesnědl něco co mu nesedlo a tak se bojí jíst? ![]()
U nás to taky tak je - ve školce nic jiného nedostane, mají větší zápřah už od rána, takže má fakt hlad, a hlavně vidí jíst ostatní děti.