Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Domluvila bych se ve školce, ať mu třeba nandají suché těstoviny, nebo jen maso, podle toho, kde je větší šance, že alespoň ochutná. Ke svačině suché pečivo.
Jinou šanci nemáš, protože nic víc nevymýšlím. ![]()
Hele, pokud to nedokážeš, tak to nedokážeš a dítě si bude vymýšlet dál.
Zkus se třeba domluvit s učitelkama, jestli by ti ten nesnědený oběd nedaly do přepravky a ty bys mu to večer ohřála a dala znova. Tak bych to dělala tak dlouho, dokud by ty jídla ve školce nezačal jíst.
Mám v práci děti, co nejedí
Ale když dostanou jen suchou přílohu, tak ano
Dnes mi 3 děti jedlý suchou rýži
Co takhle?? To taky nejí?
Jak já ti rozumím! Dcera úplně stejně, že začátku nesnědla NIC. Když jsem jí po obědě vyzvedávala, byla úplně vyřízená, ale do pusy tam prostě nic nedala 🤦♀️ Domluvila jsem právě že začátku, že ji daly suché těstoviny nebo rýží nebo brambory, ke svačině suchý chleba. A musela tedy vždy aspoň jednou ochutnat, na to přistoupila. Ona takhle tedy cvičila hlavně se mnou, učitelce si netroufl a častokrát zjistila, že ji to jídlo chutná. Paní učitelku jsme měly zlatou, stříbrnou, platinovou - trpělivá, ale důsledná a s těmi prťaty to uměla.
14 dní chodila dcera po obědě a pak už jsem taky musela do práce. Za ty 2 týdny už prostě vždycky něco snědla, že tam nebyla o hladu. Tak držím palce, u nás taky nebylo řešení nechceš - budeš o hladu, protože to by zkolabovala a čím byla hladovější, tím spíš do sebe nic nedostala.
Jo, a školku přežila, dokonce už začíná druhý rok ve školní jídelně
S jídlem vysírá primárně mně, ale jsem v klidu, že mimo domov dokáže sníst aspoň něco i když s nechutí a není o hladu.
Dcera dělala to stejný. Nejdřív, ale chodila do dětské skupiny, tak tam nebyl problém ji dat vlastní jídlo, ale musela to jíst jen z toho v čem si to přinesla
Pak jsme ji časem obelhali, tak že ji dali jejich jídlo do naší krabicky a pak se to zlomilo a něco tam snědla. Jak přešla do státní tak ze začátku taky docela boj. Ale pak začala taky jíst. Dneska jí dokonce učitelka chvalila. Mají to prostě v hlavě a chce to čas a trpělivost.
@Anonymní píše:
@Sany80s vím, že tady bude většina takových komentářů. Ale já to prostě nedokážu! Vždycky jsem ustoupila a dala mu neco, aby se najedl. On by totiž nejedl raději nic, než sníst normální jidlo, co jí všichni. Měl i problém s váhou, nechtěla jsem ho nikdy nechat hladovet… Ano vím, udělala jsem si to sama, ale snad me někteří pochopí, nedokážu to
Tak si zajdi k psychologovi, očividně máš nějaký blok, který ti brání dělat to nejlepší pro tvoje dítě.
Taky jsem někdejší nejedlík a silou se mnou nikdy nic nezmohli. Když do mě jídlo někdo nacpal, pozvracela jsem se
Na Tvém místě bych se zaměřila na hodnotné snídaně, jsou-li nějaké, ve školce bych zařídila ty svačiny a suché přílohy, nebo co by jedl a poprosila učitelky, aby ho pokaždé vybízeli, aby ochutnal. No a doma holt vařila večeře, aby měl aspoň jedno pořádné jídlo…
Mám to doma ve větším vydání.. Ctvrtak většinou nesnida, výjimečně si dá půlku buchty, do svačiny ani nekousne, oběd je prý vždycky hnusný. Takže o půl 2 přiběhne ze školy za mnou do práce a vyžaduje solenou housku.
K večeři si pak dá jeden rohlík s něčím, někdy k tomu hrušku nebo kousek salátové okurky. A tak pořád dokola..
Moje dcera první měsíce ve školce taky nic nejedla, ne z nějakého stresu, do skolky chodila moc ráda, ale prostě jí to nechutnalo. Doma vaříme lépe, jinak, pak postupně začala jist obědy, ale ke svačině chleba s pomazánkou snědla opravdu jen výjimečně. Nedělala jsem z toho žádnou vědu, prostě se doma pak najedla. Vždycky jsem ji nesla třeba banán na cestu ze skolky, protože jsem věděla, že bude mít hlad. Jinak nějaké metody, nechat dítě vyhladovet. neuznávam, jídlo by nemělo být za trest.
@Anonymní píše:
Mám v práci děti, co nejedí
Ale když dostanou jen suchou přílohu, tak ano
Dnes mi 3 děti jedlý suchou rýži
Co takhle?? To taky nejí?
Ano to ji, suché přílohy prave krom brambor ji 😃jenže… Nemají tolik jídel, kde je to možné to nechat takto na sucho. Mají zapečené brambory, čočku, nebo neco s chlebem, nebo nějaké buchty co jsen si tak všimla jidelnicku. Jednou mají myslím ryzi jediný den. Ale zkusím to domluvit. Jen pochybuju, že mi vyjdou vstříc, když uč. odmítly dávat suché pečivo na svačiny.
@Alušáček taky mi je to proti nechat hladovet…
Proto @Sany80s se ani k tomuto komentáři nebudu vyjadřovat.
@Tamtama to je strašný taky… Kde ty děti mají brát živiny a energii.. Dáváš nějaké vitamíny aspon? Maly je teda vybíravy, ale snažím se to nahanet jinde, aby nezůstal jen na pečivu, které by taky mohl jist pořád. Já pořád doufám, že s věkem to bude lepší, ale Taky nemusí, že. ![]()
Je jasný, že ve školce nebude jíst to co nechce, když ví, že přijde domů a maminka se slituje a dá mu přesně to, co si poručí a má rád. Nabídnu snídani, nechceš dávám pryč, pak oběd, svačinu, večeři. On dobrovolně hlady neumře. Ale pokud jsi se vždy nakonec stejně smilovala a dala mu to něco jediné co jí, tak je jasný, že vyčkává a nejí. Ví, jak na tebe a vždy mu to vyjde. ![]()
Ve školce jsem těch nejedlíků měla habaděj a s kooperací rodičů se to vždy zvládlo upravit, a to mám děti se SVP, u nich nemůžu tak úplně počítat s tím - „dobrovolně hlady neumře“. Ale u běžného dítěte se s tím dá počítat, ale musí rodič spolupracovat.
Dej si pozor, že by se taky mohlo stát, že ti dítě ve školce ani nenechají spát, když nejí. To si totiž školka vzít na triko nemůže. U nás svačiny může být sice suché pečivo, ale pokud si oběd dítě nosí, musí být pplnohodnotné a 5× týdně suché těstoviny bysme taky nedovolili.
Chlapeček, který u nás téměř nejedl měl pak doma uvařená tři jediná oblíbená jídla, z kterých si mohl vybrat a nacpat se jak chtěl. Tak aby pak ve školce jedl, že ano. Maminka takhle vyvářela každý den a pokud ani jedno z těch tří nezabralo, uvařila čtvrté. To je fakt cesta do pekel. A museli, jsme to řešit převážně s rodiči.
Teď máš víkend, nabídnu snídani podobného ražení jako ve školce, nechceš dám pryč, to samé oběd, třeba ty zapečené těstoviny, nechceš dám pryč, a takhle pokračovat. V pondělí ve školce už by mohl oběd zvládnout. Klidně u toho jídla budu dělat opičky, ale nebudu ustupovat. Věř, že hlady neumře.
@Anonymní píše:
@Tamtama to je strašný taky… Kde ty děti mají brát živiny a energii.. Dáváš nějaké vitamíny aspon? Maly je teda vybíravy, ale snažím se to nahanet jinde, aby nezůstal jen na pečivu, které by taky mohl jist pořád. Já pořád doufám, že s věkem to bude lepší, ale Taky nemusí, že.
Já sama se rozjedla až v pubertě, do tří let jsem prý snědla jen suchý rohlík a banán, tak co bych chtěla..
Syn je kost a kůže, má skoro 150 cm a necelých 30 kg. Dávám mu Esprico, ale z jiného důvodu než hladovění. Na konci prázdnin byl týden u babičky, kde prakticky nejedl, doma to pak nebylo o nic lepší, vyvrcholilo to tím, že se z hladu pozvracel. Následující dva dny bez větších keců snidal, obědval, svacil i večeřel. Pak se to vrátilo do starých kolejí.
@Barbucha3 Hele, mas svuj dil pravdy, ale funguje to jen na deti, které tim trenuji rodiče. Ale jak jsem psala, ja jsem taky nejedla a z rozcapenosti to nebylo. Jsem hodně citlivá na chutě, mam dost problem, kdyz jidlo nechutna, jak jsem zvykla. Navic se casem ukázalo, ze na některé potraviny, co jsem nejvic odmitala, mam alergii (jen slabou tedy, prislo se na to nahodou). S jidlem bojuju doteď, nedela mi to radost, limituje me to. Mam stres jist na navstevach, i kdyz samozřejmě uz zafungovala společenska slupka a leccos snim i ze zdvořilosti. Ale dost často se mi zaludek zveda i teď (a nekdy se mi to stane i z vlastniho jidla, kdyz ho pokazím) ![]()
@Půáček kéž by to tak bylo i u nás… Jak já bych chtěla zažít dítě, co normálně ji
pořád problémy jen kvůli jídlu, už mě to unavuje.. Na jednu stranu chci už do práce, at už neřešim pořád to samé dokola, ale na druhou stranu mám z toho hrozne obavy. Bojím se, že pak nebude do školky chtít ani chodit. Vyzvedávat ho budu tak tak v 16 hod a být od rána bez jídla…