Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mamči malému budou 7.1. 2měsíce, je plně na UM HAMI ale večer je vždy hodně neklidný a pláče. O 19:30 koupeme, přebalíme, nakrmíme, uložíme do postýlky a pláče a pláče, usne až ve 23hod nebo 24 hod a pořád by se nejraději choval v náručí. Bohužel je s námi v místnosti kde máme i TV jelikož máme 2+1 a bydlí s námi ještě přítelův bratr. Nevíte čím to tedy je že pláče a pláče?? Jo a jak je to s čajíkem při UM??? Někdo tvrdí že se dávat nemusí a někdo zasejc opak, dr jsem se na to ještě neptala - 13.1. jdeme do poradny tak se jí optám co a jak.
Ahoj, tak pokud je jen na UM tak určitě přidávat převařenou vodu nebo čaj. My jsme museli malou dokrmovat UM, měla i trochu MM, ale dávali jsme i vodu. Pokud byla plačtivá tak měla žízeň a pak už byla v poho.
Ale ve dvou měsících to můžou být i prdíky. Zkus masáže bříška, Pupíka. Nebo v našem případě jsme museli změnit značku UM, malá se nemohla vykakat a řvala bolestí…
Nebo na spaní občas pomáhá i bílý šum. My používali vysavač, ale jsou i různé aplikace do mobilu.
@Sachmetkaa Čaj mi naprosto odmítá. Vodu jsem teda ještě nezkoušela. Prdískuje krásně i kaká krásně, takže v tomto problém nejspíš nebude.
Tohle nám začal dělat syn cca ve 4 týdnech a opouštetě ho to začalo ve 3,5 měsících. Dpdnes nevíme, čím to bylo.. bolení bříška se mi nezdálo, že by měl hlad nebo žízeň taky ne.. Hledala jsem taky zoufale co a proč se děje a nejpravděpodobnější se mi nakonec jevila teorie, že je za celý den přetažený, předrážděný s pocuchanými nervíky a špatně to zpracpvává a snáší. A to jsme byli doma skoro celý den sami v relativním klidu. Ale i tak těch vjemů bylo asi moc
Pomáhalo jedině hopsání na overbalu s malým v zavince v náručí.. každý večer 3-4 hodiny.. naštěstí jsme se s mužem poctivě střídali. Nenechávejte plakat v postýlce, konejšte, chovejte.. první 3 měsíce má na to maličkém plný nárok. Pak od cca 4 měsíců se dá začít pomaličku začít učit nějaký režim a samostatné usínání v postýlce, ale je to běh na několik dalších měsíců, ale dá se to. U vás bych akorát viděla problém, jestli není dítě v místnosti, kde celý den nahlas hraje televize. to mu určitě dobře dělat nemusí, pokud je citlivější. Večer to chce ne moc ostré světlo a ne moc hlasité zvuky.
Takhle malemu diteti nemusis davat krom UM nic, to je nesmysl, pouze kdyby byly velka horka.Co jinak rict, je to miminko a ty proste palcou, muze mit bolesti bricha cokoliv, to uz musite nejak vyzkoumat samy
@Hanka253 Jak nad tím teď bádám v minulosti. Tak když jsme byla doma přes den sama, tak jsem s malím neměla problémy. Chlap je týden doma (má dovolenou) a tudíš nám v průběhu dne hraje televize, tak jestli to opravdu nebude tím, sakriš to mě vůbec nenapadlo ![]()
@KoumarovaL píše:
@Hanka253 Jak nad tím teď bádám v minulosti. Tak když jsme byla doma přes den sama, tak jsem s malím neměla problémy. Chlap je týden doma (má dovolenou) a tudíš nám v průběhu dne hraje televize, tak jestli to opravdu nebude tím, sakriš to mě vůbec nenapadlo
Uvidíš jestli se to upraví az budete zase sami doma.Za sebe bych vic nosila, uklidni se rychleji, jeste je malinky.
Ještě se zeptám. Může v tomto věku miminko spávat i na bříšku???
Souhlasím s Hanka253 - našeho prcka to opustilo ze dne na den ve 4 měsících. Některá miminko se tím prý večer uklidňují a vstřebávají dojmy z celého dne, dokonce jim to prý prospívá a je nejlepší je jen chovat a houpat. Mívali jsme tyto koncerty přesně s úderem 20.hodiny. Od cca pátého měsíce už usíná sám pěkně v povstýlce…vydržte! ![]()
Občas se na bříšku uklidnil, ale po usnutí jsem jej radši otočila, i když mám monitor. Dle doktorky na spaní na bříšku bylo ještě brzy, ale znám mimča, která spala jen takhle prakticky od narození…
@arrow - Mě právě dnes takto dopo usnul, tak jsem ho otočila a bylo zle
probudil se a pláč
No je to kus od kusu
možná počkat až bude spát tvrdě… byla jsem už ráda, že je ticho a zapnutý monitor mě trochu uklidňoval…
@KoumarovaL : spani na brisku u takhle malych deti se nedoporucuje se kvuli vetsimu riziku SIDS. Co se tyce toho place, zkus teda zrusit tu televizi, jestli to nesouvisi, ale nektere deti to bohuzel tak maji, zvykne se to srovnat po 3. mesici
To vypadá na koliku, syn to měl přesně takhle.Taky prděl a kakal normálně, ale to bříško ho přesto bolelo, museli jsme nosit a mačkat nožičky k tělu. A odpovídá tomu i ta touha spát na bříšku, to jim ulevuje.
Ahoj maminky ![]()
Chtěla bych se zeptat na váš názor ![]()
Mám holčičku (za týden dva měsíce) která mi každý večer spouští pláč. Vzbudí se kolem 7 a dostane najíst. Potom tak 10-15 minut kouká a povídá, potom zase spustí pláč a brečí až do půl 9 kdy opět dostane najíst. Od teď se probrečí až do půl 10 kdy jí dám zase najíst, pak tak na půl očka usne cca do 10-10:30 to jí kojím znovu. Potom přebalíme a malá usíná. Když už to vypadá že spinká (v 11 večer) tak jí položím do postýlky, kde se mi ale do deseti minut vzbudí a opět se dožaduje prsa, to už si tak trochu cucne a max do půl 12 usne. V noci se pak budí kolem 4 hodiny, někdy usne hned jindy (jako třeba dneska) se propláče až do 6.
Chtěla bych se zeptat, zda tenhle její rituál (jestli se tomu tak dá říkat) jednou přejde nebo jestli je někde nějaká chyba
napadlo mě dát jí třeba o té půl 10 večer UM jesli by pak nebyla sytější a odbouralo se tím tohle večerní plakání
někdo mi tu v jiné diskuzi říkal že tenhle večerní pláč znamená že se děti uklidňují a zároveň unavují a že to jednou přejde (to by mě zajímalo kdy
) ale proč se mi budí z toho jejího polospánku každou hodinu?
takhle se každej večer od půl 8 do půl 12 prostě zaseknu v posteli kde jí v polosedě celou dobu kolébám a neudělám vůbec nic nehledě na to že to uspává spíše mě než jí ![]()
Děkuji ![]()