Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj,
Potrebovala bych poradit od zkusenych matek:-)
Mame 18m holcicku a potrebovala bych poradit s nasledujicimi vecmi, protoze uz zacinam byt zoufala.Moc dekuju za pomoc a radu.
- jak prestat kojit- kojim jen v noci, ale za to porad. Mala se vzbudi 8-10× za noc a chce prso. Vsichni mi radi proste nedat - jenze to bude rev a ja ji nechci nechat “vyrvat”. UM jsem zkousela uz 4 ruzne druhy a zadne nechce. Zaroven skoro nic neji:-(
- uz cca mesic mame kazdy vecer hrozne sceny, kdy uz je protivna a unavena, nechce jist ani spat (uspavame v nositku). Zkouseli jsme davat spat v ruzne casy, ale porad to same, nic nepomohlo:-(
Co zkusit místo UM normální kravské plnotučné mléko? V tomhle věku už může. Na uspávání docela zabírají rituály, každý večer to samé. A odnaučila bych uspávání, prostě dát to postýlky, chvíli si povídat/číst/zpívat pak zamávat a odejít. Ale na tohle každé dítě reaguje jinak. Není univerzální recept.
@Anonymní píše:
Ahoj,
Mame 18m holcicku a potrebovala bych poradit s nasledujicimi vecmi, protoze uz zacinam byt zoufala.Moc dekuju za pomoc a radu.
- jak prestat kojit- kojim jen v noci, ale za to porad. Mala se vzbudi 8-10× za noc a chce prso. Vsichni mi radi proste nedat - jenze to bude rev a ja ji nechci nechat “vyrvat”. UM jsem zkousela uz 4 ruzne druhy a zadne nechce. Zaroven skoro nic neji:-(
- uz cca mesic mame kazdy vecer hrozne sceny, kdy uz je protivna a unavena, nechce jist ani spat (uspavame v nositku). Zkouseli jsme davat spat v ruzne casy, ale porad to same, nic nepomohlo:-(
No prvně bych zrušila uspávání v nositku, už je dost velká. Postupně zavést rituál, dllejnoit do postele, plyšáka, držet za ruku, cokoli. No a za druhé, má z tebe dudlík. Tolik kojení za noc vážně nepotřebuje. Nepotřebuje už ani jedno kojení z noc v tomhle věku. Nabídka bych čaj, vodu, ale prso ne. Dej tomu tři noci a bude klid. ![]()
1. Dát sklenku s vodou. U nás to bylo podobné - podle mě to prostě byla žízeň. Ani pět mlíko nestačilo, jedno napití vody ale problém vyřešilo pro zbytek noci.
2. Zavést cca jednotný čas, který vám oběma nejvíc vyhovuje. Vykašlat se na nosítko. Uložit do postele/na klín v posteli. Povídat, zpívat, držet. Ve tmě, tichu a klidu. Nejspíš jí tím nosítkem už naopak překážíte - mě se v tomhle věku mladší už po chvilce odtahoval i z klína, chtěl se natáhnout.
No, nechala si to zajit daleko, a tak se to neobejde bez breku. Pokud máš oporu v partnerovi, nech ho jednu dvě noci spat u malé a ty spi jinde. Nebo dej na vikend k babičce a pokud ani to ne, tak vydrz a nekoj. Utěšuj, mlicko není, pohlaď a vydrž. Do tri noci by to melo byt ok. To uspavani v nositku je taky blbý. Jak radi holky, dat do postylky, ritual a chodit se dívat, že tam jsi. Není to tak děsný, jak to vypadá. Matky se toho bojí, a pak si říkají, že to neudělaly dřív.
U kazdeho to muze byt jinak ale treba syn mel v tomto veku v noci skutecne zizen. Budil se s brekem. Stacilo mu pak dat jednou poradne napit caj a pak spal zase az do rana…
V tomhle veku jsem uspavala u prsa. Nositko je podle me na uspavani uz kontraproduktivni, nemuze se natahnout, jak chce.
Nocni kojeni jsem utla postupne, nejdriv nekojila od pulnoci, jako posledni zustalo uspavaci. Vysvetlovala jsem, ze neni, protoze boli. Nabidla kravske ve flasce. Postupnym odstavenim snizis produkci mleka, tebe nebude nic bolet a dcerka nebude mit takovy zajem.
Dite z tebe musi citit, ze jsi rozhodnuta, jinak si to vyplace. Mne jako finalni motivace pomohlo, kdyz jsem si plne uvedomila, ze caste buzeni v noci neni dobre ani pro syna.
Ted (2,5roku) si uspavaci ritual uzivame, u knizky si vypije mleko, vycistim zuby, zhasnu, jako pozadi pustim bily sum a mlade bud poprosi o pohadku/zpivani, nebo jen pritulit a hladit. Krasny chvilky ![]()
Ahoj,
Mame 18m holcicku a potrebovala bych poradit s nasledujicimi vecmi, protoze uz zacinam byt zoufala.
Moc dekuju za pomoc a radu.