Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Menstruace mizí s nízkou váhou, vzhledem k tomu, co tu píšeš, mi přijde, že je tvoje kamarádka anorektička ![]()
No, pokud někoho mám ráda, starám se o něj…Je to moje nejlepší kamarádka, tak mám o ni obavy. Nevím, co je na tom špatnýho.
Mohla jsem čekat, že se do mě pustíte… ![]()
Nicméně, to jsem nepotřebovala.
Jo, má 45 kg a myslím, že to není zdravý.
@Anonymní píše:
No, pokud někoho mám ráda, starám se o něj…Je to moje nejlepší kamarádka, tak mám o ni obavy. Nevím, co je na tom špatnýho.
Mohla jsem čekat, že se do mě pustíte…
taky záleží kolik měří. já měla při 163 cm 49 kilo a anorektička jsem nebyla…
chápu tě, že se o kamarádku bojíš, ale jak říkám konzultujte s výživovým poradcem nebo dietologem. její problémy nemusí způsobovat strava. znám vitariány i vegany co jsou zdravý jak řípa! pokud se na to jde mozkem tak to nemusí být problém. tohle ale mi neposoudíme ![]()
@Anonymní píše:
Mohla jsem čekat, že se do mě pustíte…
To je v pořádku, že o ní máš obavy, když je to kamarádka. Ale nemůžeš jí přeci nutit, aby někam šla nebo něco udělala, když sama nechce. Předpokládám, že je to plnoletá dospělá ženská. Můžeš si o tom s ní promluvit, dozvědět se něco o tom, jak jí, proč tak jí a co to vlastně obnáší. Kamarádka spíš přešla z veganství na vitariánství a tam je úbytek váhy na začátku celkem běžný. Doporučila bych ti si o tom něco zjistit a pak si s ní o tom promluvit. Každému to prospívat nemusí, třeba jenom dělá nějakou chybu, začala se stravovat jinak, aniž by si o tom něco zjistila nebo něco podobného.
Já taky skoro nejím mléčný výrobky a maso vůbec a kupodivu žiju.
Pomalu přestávám, protože mi to nedělá dobře. A menstruaci mám stále.
To nebude tím, že je to tvoje kamarádka veganka, ale tím, že to za tohle třeba schovává anorexii nebo bulimii. ![]()
@pst007 píše:
Orthorexie
jééé to mám taky
ale musela jsem teda gůůůglit
@mariannnka podle mě bude problém v tom, že při vitariánství vysadila bílkoviny
ale to je jen moje domněnka
To nevypadá na to, že to má z vitariánství. Taky se přikláním k podvýživě jako takové.
Nedovedu si představit vitariána nebo fruitariána u výživového poradce nebo dietologa. Co by tam s ním probírala? Přidejte více na melounu a každý den lžičku konopného semena. Haha. ![]()
Ne, těch důvodů, proč ztratila MS může být víc. Velký a hlavně rychlý váhový úbytek nebo anemie. Nicméně je to její věc, je dospělá.
@karamellka máš pravdu
. Známá je vystudovaná výživový poradkyně. Pro vegany a paleo jídeláky nedělá, jelikož tam není schopná pokrýt všechny živiny. Pro vegetariáni, kteří nejedí akorát maso, to problém není.
Bratmanův test pro orthorexii
Trávíte více než 3 hodiny denně přemýšlením o vaší dietě? (to mi přijde moc, ale kdyby se to sečetlo, tak možná i jo)
Plánujete své pokrmy na několik dní předem? (když jdu nakoupit trochu se zamyslím, co by se dalo jíst i zítra a pozítří, ne)
Je pro vás nutriční hodnota vašich pokrmů důležitější, než potěšení z vlastního jídla? (mám radost z vlastního jídla)
Snížila se kvalita vašeho života se zvyšováním kvality vašeho stravování? (naopak
)
Stal jste se postupem času přísnějším sám k sobě? (vnímám to spíše opačně)
Zvýšilo zdravější stravování vaši sebeúctu? (jistě, také proto to člověk dělá)
Vyloučil jste ze svého jídelníčku vaše oblíbené pokrmy a nahradil je „správnými“? (nic si nezakazuji, „oblíbený“ je relativní)
Působí vám vaše dieta potíže při stravování mimo domov, nebo ve styku s rodinou a přáteli? (působí to problém jen jim)
Máte pocit viny, jestliže vaši dietu porušíte? (ne, beru to jako součást a je správné, že si tělo samo řekne a přebije „rozum“)
Cítíte vlastní uspokojení, jestliže se stravujete zdravě? (co bych měla cítit - vinu?)
Čtyři až pět kladných odpovědí naznačuje, že je vhodné si odpočinout od problémů spojených s vlastním stravováním. Kladné odpovědi na všechny otázky pak znamenají, že jste zcela posedlý zdravou výživou.
Co ty?
![]()
@Litta píše:
@paola whiteBratmanův test pro orthorexii
Trávíte více než 3 hodiny denně přemýšlením o vaší dietě? (to mi přijde moc, ale kdyby se to sečetlo, tak možná i jo)
Plánujete své pokrmy na několik dní předem? (když jdu nakoupit trochu se zamyslím, co by se dalo jíst i zítra a pozítří, ne)
Je pro vás nutriční hodnota vašich pokrmů důležitější, než potěšení z vlastního jídla? (mám radost z vlastního jídla)
Snížila se kvalita vašeho života se zvyšováním kvality vašeho stravování? (naopak)
Stal jste se postupem času přísnějším sám k sobě? (vnímám to spíše opačně)
Zvýšilo zdravější stravování vaši sebeúctu? (jistě, také proto to člověk dělá)
Vyloučil jste ze svého jídelníčku vaše oblíbené pokrmy a nahradil je „správnými“? (nic si nezakazuji, „oblíbený“ je relativní)
Působí vám vaše dieta potíže při stravování mimo domov, nebo ve styku s rodinou a přáteli? (působí to problém jen jim)
Máte pocit viny, jestliže vaši dietu porušíte? (ne, beru to jako součást a je správné, že si tělo samo řekne a přebije „rozum“)
Cítíte vlastní uspokojení, jestliže se stravujete zdravě? (co bych měla cítit - vinu?)Čtyři až pět kladných odpovědí naznačuje, že je vhodné si odpočinout od problémů spojených s vlastním stravováním. Kladné odpovědi na všechny otázky pak znamenají, že jste zcela posedlý zdravou výživou.
Fakt směšný test.![]()
Pravděpodobně to má z podvýživy nebo anemie, tělo prostě šetří železem.
přesně tohle jsem semka chtěla napsat.
a hlavně vyvolávací injekce není řešení.