Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ježíšek už je zase na křížku, tak potřebujeme nějaké krvavé velikonoční téma! Co vy a třískání pomlázkou? Přijde vám, že je nutné/hezké/zábavné dodržovat tuto tradici? Já mám z dětství trauma, kdy mě babička spiklenecky poslala spát do jiného pokoje, ať se tam zmknu, aby mi nepřišli vyplatit - když nechci. Já tam byla zalezlá, četla si a v jedenáct na mě vběhla banda ožralů, co na mě babička poslala s náhradním klíčem - kdyby to neudělala, nikdo by si na mě nevzpoměl… No, zkrátka Velikonoce mě nikdy moc nebrali, asi proto, že nemám ráda vajíčovu omazánku ![]()
Ach jo, každoroční fňukací diskuse o Velikonocích. Mně nikdo netříská, nemám v okolí deb-ily. Takže si užívám příjemné jarní svátky a dostanu symbolicky pomlázkou. Žádné drama ![]()
@Salome123 píše: Více
Tak nějak. Upečeme si perníčky nebo linecké, uděláme vajíčka, za dcerou přijde pár bývalých spolužáků, přijde pár dětí z okolí a kamarádů, večer se zastaví syn s rodinou, udělám vajíčkovou pomazánku. Odpoledne půjdeme na dlouhou procházku se psem, má být hezky.
Tak určitě se mají tradice dodržovat. I když mám pocit, že v posledních letech už to koledování ve městech moc nedrží, spíš na vesnici. Mě to nikdy nevadilo, vždyť o nic nejde, spíš by mě mrzelo, že si na mě nikdo nevzpomněl.
A že by byli koledníci na šrot už od rána? To jsem ještě nezažila. Konec konců, když nechci, tak neotevřu a budu dělat, že nejsme doma. Co mi rozhodně vadí, jsou ty aktivistky, které klidně označí dlouholetou neškodnou tradici za násilí na ženách.
@Buba mara píše: Více
You're part of the problem. A jeden z duvodu, proc takove aktivistky existuji. Vzdyt tady normalne shazujes a zesmesnujes nasili, co si nekdo prozil. Je fajn, ze jsi nikdy nebyla traumatizovana z Velikonoc, ale nemuzes si na tom prece postavit nazor, ze tim padem urcite neni traumatizovany ani nikdo jiny. “Vzdyt o nic nejde”, “staci neotvirat”, jasne, easy peasy, achjo, ze se nestydis
Mám stejně hnusný zážitek z dětství. Poslední barák ve vesnici, chlapi dorazili úplně namol a ztřískali mě jak žito. Za mě opravdu hloupý zvyk.
Každý si může udělat svátky podle sebe tak, aby byly hezké. Ať to jsou Vánoce, Velikonoce, svátek práce a všechny ostatní. Nikdo nikoho do ničeho nenutí, tak co to je pořád za nářky, jak je pomlázka hrozná
mě se líbí, Velikonoce miluju. Beru je jako svátky jara, krásně barevné po té zimě a kdyby mě nikdo nevyšupal, tak by mě to mrzelo. Kdo to nemá rád, ať se zavře doma nebo jede na výlet.
@AnGo123 taky to nesnáším a nikdo v okolí to nechápe, ať se snažím na to nemyslet, vnímám to jako, že mi někdo ubližuje, hlavně ti experti, co mě třískají tak, že mám modřiny…. Nebo jak mi tchýně pořád říká, že jsme na vesnici a že MUSÍM dodržovat tradice a pouštět koledníky dovnitř a dávat jim sladkosti, atd. Nejlepší je, když mi každý říká, prosimtě, však to vydrž, je to jednou za rok. Taky jim nenutím něco, co nemají rádi…
@AnGo123 píše: Více
jako dítě jsem to nesnášela, od sedmi bouchání na dveře a mz ještě spaly. Jako pubertačce mi to přišlo dost trapný, nechat se v pyžamu vymrskávat od sousedů a ještě se u toho usmívat. V dosplělosti na vesnici takz nic moc, chlapi pod parou, co neodhadnou sílu, cizí lidi co se ti sunou do baráku a rádi by panáčka a mladoši, které malované vajíčko fakt nezajímá…od doby, co mám dceru si už Velikonoce užíváme jinak, jsme hodně spolu, jezdíne po výletech, odpoledne hledáme vajíčka na zahradě…symbolicky nás vymrská rodina a je hotovo ![]()
@BezSoucitu píše: Více
to u mě padlo s narozením dcery, rozhodně ji nebudu říkat, at něco vydrží a dělá něco, co se ji nelíbí…u nás na vesnici to ze začátku takz zkoušeli a ted jsme za exotz, co raději jedou do zoo a vajíčka hledají všichni společně odpoledne…ale děti se těší a to i dcera, a to je pro mě to nejdůležitější
tvoji tchyni bzch hnala…
U nás chodí týden před koledou holky na dívčí koledu a na velikonoční pondělí kluci, není to o ožrání a mlácení, ale o přátelském setkání a zpívání :smiling_face_with3_hearts:asi žiješ v divné bublině…
Jako dítě jsem nesnášela pomlázku. Vždycky to padlo na mě. Já barvila, připravovala, klizela verandu. Máma se vždycky šikovné nějak ulila. Zase chodí k nám spolužáci a známí a na pár dní jsme si byli vsích tak nějak blíž. Postupem času se pomlázka začala dělat v podstatě na pozvání, to když už se internet zabydlel do všech domácností. A když jsem se odstehovala do města, konec. Tady to nikdo nedělá, nechodí. Jen je slyšet jak rodiny běhají po schodech, volají po sobě a rychle odjíždí za rodinou. Poslední dobou si říkám, jestli to není škoda.
pořád to sem tak nějak patří. Plus je ale v tom, že nikdo neotravuje a já se doma nemusím česat
![]()
Příspěvek upraven 31.03.24 v 21:02
Nikdo mě nikdy neztřískal. Symbolické pohlazení pomlázkou za mlácení nepovažuji. Když jsem byla malá, vadilo mi, že za mnou chodili i kluci, kteří byli o dost starší a sotva jsme se znali. To vadilo i našim, proto to zatrhli, řekli jim, proč neotevřou a neotevřeli. Kamarádi v mém věku mi nevadili. Pouze mi vadilo brzké vstávání. A trochu jsem si připadala blbě, že na lidi vystrkují zadek
. Řehtat jsem chodila raději.
Teď v dospělosti mi to nevadí.
Jo prehledla jo? Ze jsi do ní aktivně přispívala… ![]()
Trol který jen vytáhne hádací téma ![]()