Velikonoční třískání

Napsat příspěvek
Velikost písma:
76133
31.3.24 21:32
@Capelucia píše: Více

No a upřímně - Tobě by se chtělo?
Obcházet známé a příbuzné a koledovat?
Za sebe myslím, že tahle tradice chcípla na nezájmu účastnic, protože to by mě teda chlapci mohli milovat. :roll:
Nejdu, ani kdyby to bylo povinné. :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
31.3.24 21:34
@sirikit píše: Více

Mluvit o tom, furt dokola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13108
31.3.24 22:16
Nekde chodily holky o prestupnem roce, nekde po poledni, nekde v to utery, nekde se misto pomlazky polejvalo, vzdyt kazda oblast to mivala jinak.
U nas holky chodi koledovat normalne uz radu let. :nevim: Prestavaj chodit v puberte, stejne jak kluci, kdyz uz chodit nechtej, ze je to pro maly deti. Dospeli chlapi prijdou tak akorat s malinkyma detma, co nechodi jeste samy, par sousedu a pak skupinka hasicu, co obchazi celou ves. Opilej neni nikdo - hasici to odnesli prvni rok, co tuhle tradici znovu zavedli, i kdyz se v pripijeni stridali. :mrgreen: Od te doby rozhlasili, ze misto panaku vyzadujou stuhy a v hasicarne pak celej rok na stene visi pomlazka s hromadou stuh.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76133
31.3.24 22:18
@Zmatka píše: Více

A to nečemu pomůže? Furt dokola? 8o :think:
Ten edukativní efekt vidíš názorně tady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
31.3.24 22:21

@sirikit Jasne ze jo. Zensky si uvedomi, ze nejsou jediny, kterym se to nelibi, ze je normalni rict ne. A snad taky k uchu muzu doputuje, ze vetsina zen se toho ucastnit nechce. A ze ty pribehy uz nebudou znit „nesnasim Velikonoce, ztriskal me opilej bratranec a ja se pak zamykala“, ale „napadl me opily muz a nahlasila jsem ho na policii, uz si to nikdy nezkusil on ani nikdo z jeho okoli“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76133
31.3.24 22:28
@Zmatka píše: Více

Jo. Super to bude, až ženský dokážou finalizovat tu poslední větu.
Ale zatím pořád jenom kňučí, viz zde jako důkaz kopírované četné příspěvky, napříč diskusními fóry, bohužel.
Viz ta dokumentární historka o neempatickém švagrovi, který nastoupil na tetu s tatarem, obklopen dětmi, a ona mu, protože nechtěla dělat scény před dětmi, byť tedy s vnitřním nesouhlasem, „podržela“. :roll:
Ale to není příběh o agresívním švagrovi. To je příběh o tetě, která si nedokáže prosadit svůj názor, teď a tady.
Kecy nejsou naprosto k ničemu, smysl mají činy.
Anebo moje životní motto: „neschopní si na podmínky stěžují, schopní si je vytvářejí“

Příspěvek upraven 31.03.24 v 23:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
31.3.24 22:33

Ja nikoho nehlasila, Jak bych mohla, kdyz jsem se k nim jako dite nedobrovolne na zaklade pokynu rodicu vydala a jako dospela naivni hlupka sla tam, kde mi slibovali, ze se mi nic nestane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
31.3.24 22:36

Já to taky nesnáším. A ono když bydlíš v baráku celkem blbe se dělá, že nejsi doma. A u nás opravdu jsou kolikrát v 10 už total pod obraz a já nemám náladu a chuť se dohadovat a poslouchat nějaký kecy, jakože abych se nepos.ala . :roll: dřív jsme se prostě sbalili a jeli na výlet než přišli, od ty doby co syn sportuje tak mají většinou nějaký velikonoční turnaje a stejnak nejsme doma. Ale opět, cítím to jako většina, je to způsob jak tomu akorát člověk utíká. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
31.3.24 22:37
@větvička1 píše: Více

Přesně tak. Že se někdo chová jako hovado nebo naopak jako ňouma, který se neumí za sebe nebo ta děti postavit a místo toho to hází na tradice, které si určují opět jen lidi, jaké budou, je při nejmenším zvláštní. Rodiče, kteří dovolí, aby bylo jejich dceři delano něco proti její vůli jsou problém, ale jsou problém celkové. Chudák holčička, ale celkově, co to je za rodiče, když se neumí postavit za své dítě, bez ohledu na Velikonoce. A to platí i u dospělých žen a starších holek, které už se umí ozvat, důležité je, se ozvat, říct si a stát si za svým, vždycky. Zítra budu slavit Velikonoce s osmi dětmi, všechny mají nějaké problémy v chování, přesto nikdo nikoho nebude mlátit a všichni si to užijeme, protože tam budu já a postarám se o to a to vědí holky i kluci a všichni se těší. Dnes jsem to řešil s kolegyní po SMS, byl jsem tak ovlivněný touhle hysterií tady, že jsem přemýšlel, zda to má vůbec cenu, evidentně má, děti se těší, všechny. Odpůrci hodovačky se mohou přesvědčit a zamyslet se, čím to asi bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76133
31.3.24 23:18
@Matt 02 píše: Více

Sakra Mates, nějak mám poslední dobou podezřele často potřebu Ti říct, že seš fakt dobrej. :palec:
Vyřiď Vašim, že všecka čest, Ty ses jim dost poved.
Klobouček :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
1.4.24 00:58

@Matt 02 tak jasně, si úžasný skvělý, fantastický, že si chvíli s učitelskou autoritou ukočíruješ pár problémových dětí s pomlázkami. Tak jim aspoň zkus pořádně vtlouct do hlavy, že musí v první řadě respektovat i druhou stranu. Jo, je hlavný problém když si rodiče nezastanou děti. Ale fakt nechápeš, že v společnosti, kde je fakt velké procento dětí dokonce bitých doma rodiči a děti prostě zastání a respekt nemají, že tolik žen pobuřuje tradice, která v sebe nese velice výrazný archetyp ubližování ženám a nerespekt? Vždyť ty tady ani nevidíš, co předvádíš sám - ženy, co sdílí svůj příběh celý čas ponižuješ tím, že je označuješ za manipulativní, nepravdivé, dramatizující, úmyslně přibarvené. Proč máš potřebu v tomhle útočit, když to někdo vidí jinak? Taky proč se tolik vyvyšuješ nad lidi, kteří mají problém za sebou stát? Dokonce „ňoumy“ spájíš v jedné větě s „hovadami“. Ne každý vyrůstal v rodině, kde by se tohle naučil a pro hodně žen to vůbec není snadný. Když děláš s problémovými dětmi, mohlbys o tom něco vědět. To úplně nechápu, jinak totiž býváš v diskuzích dost chápavý a respektující. Že zrovna tohle téma tě tak točí? Mimochodem - víš, co budou tvé děti dělat s pomlázkami, až zajdou za roh a nikdo je neuvidí? Nebude tam učitel, co je zvládne ukočírovat? Vždyť už to je divný, že řešíte, jestli to bude v pohodě. Kdyby byla tradice hledání čekoládových zajíčků v trávě, tak si jimi moc jak děti ublížit nemají - ani ty, co mají z domu hodně špatné vzorce a nikdo by neřešil, jestli to bude v pohodě. Fakt nevidíš takový nuance? :nevim:

Opravdu ti želám, ať nikdy nezažiješ situaci, že víš, že ti za chvíli někdo fyzicky ublíží a topíš se v bezmocnosti, protože s tím nic nemůžeš udělat. A to ani prostřednictvím svých dcer…

• Citovat
  • Upravit
31195
1.4.24 01:38

@Capelucia zrovna dneska jsem přemýšlel nad tím, když teda budou ty Velikonoce, kdo sakra vymyslel tradici šlehat ženskou klackem po zadku, aby dostal odměnu. Nebo tedy přesněji šlehat ji, aby byla údajně zdravá. Za to se mu žena s upřímným vděkem odmění, že? :lol: Nebo mi unikl skutečný důvod proč se to tedy vůbec dělá? Historii jsem si nikdy nezjišťoval. Přiznávám se 8).
Za mě zcela subjektivne jsou Velikonoce především vrchol trapnosti. Pocit který mam když musím zenskou šlehat klackem po zadku bych přirovnal k společenskému faux pas jako například uprdnuti s hlasitosti minimálně 70 dB. To prostě nechceš… Z pohledu společnosti 21. století mi to přijde naprosto nedůstojné a ponižující. Každá může říct ne, jasně, ale je to stopka pro všecky? :) Určitě ne, schovají to nejcasteji za tradici. Sám jsem musel z tradice chodit koledovat i když jsem nechtěl :nevim:. A učit k tomu děti od malička zjevně nebude mít žádný pozitivní vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
1.4.24 04:22

Respektující a chápavý právě v téhle diskuzi jsem. Já netvrdím, že to musí každý dodržovat, to by bylo nerespektující, ale úplně stejně nerespektující je, když se to snažíte jiným zprotivit. A to je právě kámen úrazu, ať si každý dělá, jak uzná za vhodné, ale ovlivňovat a ještě takto manipulativně někoho jiného, zrovna moc respektující není. Že to ty nevidíš, protože se ti to zrovna nehodí, není můj problém. Samozřejmě, že není v pořádku někomu něco dělat proti jeho vlastní vůli, nikdy, píšu to po stopadesáté. Ale řešením není něco zrušit, zakázat a démonizovat, řešením právě je, aby všichni lidi pochopili, v tomto konkrétním případě hlavně tedy ženy, že nemusí si nechat nic líbit a to ani na Velikonoce. Jistě je to mnohem lepší řešení, než dělat, to co děláte vy. Protože tímhle stylem by se muselo zrušit nebo zakázat úplně všechno, od manželství, přes sex, až po chození do zaměstnání nebo chození do školy třeba, to je úplně jedno. I tady je x diskuzi, kdy se manžel k manželce nechová dobře nebo i naopak to bývá. Tak zrušíme jako všechny manželství, no vaší logikou asi jo, páč je to úplně stejný princip. Přece je mnohem lepší a vlastně jediný správný řešení, aby všichni věděli, že nemusí snášet nic, co jim vadí, že jim nemá právo nikdo ubližovat, že není ostuda si říct o pomoc a všichni lidi by se měli koukat kolem sebe a kdyžtak pomoci slabšímu, nezavírat před ničím oči. A to platí všude prostě. V sexu třeba taky, holky musí vědět, že nemusí se žádným spát, když samy nechtějí, že jejich ne má prostě platit, úplně stejně jako u té pomlázky, je to úplně to stejný. A stejné je i to, že bohužel jsou i případy, kde to tak nebylo, stejně jako u tý pomlázky. To samé v práci, taky přece nikdo nebude tvrdit, že se má přestat chodit do práce, protože občas se na některých pracovištích kolegové nechovají, jak by měli. To samé děti ve škole, také se bohužel stává, že je dětem nějakým způsobem ubližováno, což je hrozný, ale řešením prostě není zrušit školní docházku, ale dělat osvětu v tom, že nikomu nesmí být ubližováno, že je vždy někdo, komu se mohou děti svěřit, když to není rodina, tak někdo jiný, ale o tom to je pořád a vždycky, ve všech situacích, ne bojovat za zrušení něčeho, to je prostě kravina, která situaci stejně neřeší a o to víc to platí ve věcech, které nikdo nemusí, jen může, jako je třeba to dodržování tradic. Však v pořádku, nelíbí se ti pomlázka, tak hledej s dětmi vajíčka, je to taky hezká tradice, ale nedělej z toho jediné správné, tradic je víc a každý si může vybrat, kterou dodržovat nebo zda vůbec nějakou bude dodržovat i to je řešení. To je právě to pochopení a ten respekt k druhým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33632
1.4.24 07:27

@sirikit @Matt 02 sice s vámi naprosto souhlasím, že si to dělají lidi sami, když si zkazí tradice, že je to o sociální inteligenci, výchově a vlastní vnitřní síle čelit tomu, co se nelíbí, jasně se vymezit a nehledět na okolí, na mínění, na místní zvyklosti. Mě nikdy nikdo o velikonocich nezbil, ale vždy jsem měla za zády chlapy, kteří by to nedovolili, tátu, dědu, bratrance vycepovaneho od strejdy, přítele, manžela. Taky jsem nikdy nezačala pištět a zdrhat a ono když kořist stojí a ironicky se culí, tak ani pozdního puberťáka nebaví lov a po dvacitce už nikdo neměl snahu zlískat do modra.

Přesto naprosto chápu holky, které mají takovou hnusnou zkušenost, že by nejradeji zrušily tu tradici, která už ani není tradici - kolik z těch mlátiček ví, co a proč dělají? A že za to můžou těch holek rodiče, blbý okolí nebo cokoli je jedno. Taky ne každá má po ruce bodyguarda a ne každá má chuť a potenciál stát se na svátky kracejici skálou hrdě a pevne bránící domov před nájezdy a odolávajíci příbuzným a známým. Někdo by rád jen klid a odpočinek a vůbec nijak to neřešil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
1.4.24 07:29
@Lorre píše: Více

Ono uplne puvodne to nebylo o slehani, ale o dotknuti se zeny mladym proutkem, aby se na ni prenesla jeho sila a zdravi. Postupem let se to zacinalo inovovat, az z toho nekteri panove ziskali pocit, ze tradice jim veli zenu na Velikonoce serezat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová