Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím, pročítám si svojí těhotenskou průkazku.
Momentálně jsem v 27 TT a narazila jsem na velikosti pánve, kterou mi naměřili na začátku těhotenství- 23-25-30-15. Došlo mi, že na druhém screeningu mi pan doktor řekl, že dcerka má obvod hlavy už 18cm.
Je možné s takovými rozměry pánve porodit přirozeně a nebo spíše počítat s CŘ?
V poradně mi zatím nebylo nic řečeno, zeptám se příští týden na kontrole samozřejmě.
Nemá někdo zkušenosti? jsem prvorodička a nevím jak to chodí. Děkuji, hezký zbytek dne 🙂
Já teda nevím přesně rozměry, ale já mám taky užší pánev a ke konci těhotenství se mi rozjela
pokud by hrozilo, ze to tam dítě neprojde, tak se Dr určitě zmini.
Pánev se během těhotenství velmi přizpůsobuje miminku. Rozvolní se vazy, pánev se jakoby rozšíří (běžně mám velikost kalhot cca 34-36, v těhotenství a po porodu mám vždy minimálně 38 a někdy i to mi je malé a pak se vše po několika měsících vždy zázračně samo vrátí do původní velikosti). Navíc velmi záleží na poloze při porodu - pokud rodíš ve fyziologické poloze tj. ne v sedolehu s nohama od sebe, ale např. v kleče, tak při porodu se odklopí kost křížová aby miminko mohlo projít a vytvoří tak cca o 3 cm více místa. Tělo dobře ví jakou velikost miminka si vůči svým proporcím může dovolit vytvořit.. ![]()
@KáčatáČa píše:
Pánev se během těhotenství velmi přizpůsobuje miminku. Rozvolní se vazy, pánev se jakoby rozšíří (běžně mám velikost kalhot cca 34-36, v těhotenství a po porodu mám vždy minimálně 38 a někdy i to mi je malé a pak se vše po několika měsících vždy zázračně samo vrátí do původní velikosti). Navíc velmi záleží na poloze při porodu - pokud rodíš ve fyziologické poloze tj. ne v sedolehu s nohama od sebe, ale např. v kleče, tak při porodu se odklopí kost křížová aby miminko mohlo projít a vytvoří tak cca o 3 cm více místa. Tělo dobře ví jakou velikost miminka si vůči svým proporcím může dovolit vytvořit..
Děkuji, tak se necháme překvapit ![]()