Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
dnes jsem zjistila, že máme nějak velkou hlavičku, ale dr. nic neříkala. Při narození 36cm, 3. týden 39cm a 6. týden 41 cm. Je to v pořádku?
luciashek píše:
Ahoj maminy,dnes jsem zjistila, že máme nějak velkou hlavičku, ale dr. nic neříkala. Při narození 36cm, 3. týden 39cm a 6. týden 41 cm. Je to v pořádku?
nemate ![]()
v 6t mela Viky 40 cm ![]()
Anielkha píše:luciashek píše:nemate
Ahoj maminy,dnes jsem zjistila, že máme nějak velkou hlavičku, ale dr. nic neříkala. Při narození 36cm, 3. týden 39cm a 6. týden 41 cm. Je to v pořádku?
v 6t mela Viky 40 cm
a při narození?
Ahoj, my jsme měli v 6 týdnech taky 41 cm, ve 4 měsících dokonce 44. Není to sice podle tabulek (dokonce jsme kousek nad nejvyšší hrancí), ale naše doktorka to s tabulkama naštěstí moc nehrotí, takže se nad tím taky zatím nepozastavovala. Hlavičku má malý krásnou, souměrnou, a vůbec mi nepřijde že by ji měl vůči tělu nějak velkou, takže už to taky neřeším. Teď se chystáme na půlroční prohlídku tak jsem zvědavá, jak porostla, ale čepici už má zase malou
Nedělala bych si s tím hlavu
, každé mimi je jiné a každý nemusí být podle tabulek ![]()
Mně se to zdá v pohodě, prostě je jen v horní části percentilového grafu. Podle mne je důležitější tvar hlavičky. Naše mimčo začalo v grafu na 83. percentilu a dostalo se teď v 8. měsíci až na 98. (tj. jen 2 % dětí stejného věku mají větší hlavičku než on) a přitom vypadá úplně normálně. Má od narození hodně klenutou lebku (jiná miminka po narození mají většinou relativně velký obličej, ale hlavičku takovou ze stran trochu spláclou), ale jinak ne nějak extra velkou. Takže vše podle mne záleží spíš na tvaru než na rozměru.
naše malá měla hlavičku po narození 34,5 a v 6 týdnech37cm.Když koukám do té knížečky tak obvod hlavy odpovídá +-0,5cm obvodu hrudníku v dané době.Pokud jsou míry přibližně stejné tak je to úplně normální.
beri píše:
Ahoj, my jsme měli v 6 týdnech taky 41 cm, ve 4 měsících dokonce 44. Není to sice podle tabulek (dokonce jsme kousek nad nejvyšší hrancí), ale naše doktorka to s tabulkama naštěstí moc nehrotí, takže se nad tím taky zatím nepozastavovala. Hlavičku má malý krásnou, souměrnou, a vůbec mi nepřijde že by ji měl vůči tělu nějak velkou, takže už to taky neřeším. Teď se chystáme na půlroční prohlídku tak jsem zvědavá, jak porostla, ale čepici už má zase malouNedělala bych si s tím hlavu
, každé mimi je jiné a každý nemusí být podle tabulek
mne doktorka vubec nic nerekla…
ani jsem nevedela, ze je to mimo tabulky ![]()
luciashek píše:a při narození?
37cm
Nejde jenom o velikost hlavy, ale taky o (ne)rovnoměrnost růstu - např. když dítě, které má při narození hlavu na 50. percentilu, najednou tu hlavičku má někde za 97. percentilem. To se stalo nám, byli jsme proto pro jistotu odesláni na sonografické vyšetření hlavičky, kde se žádný problém neprokázal, syn to má genetické (konkrétně po mně
).
Anielkha píše:beri píše:
Ahoj, my jsme měli v 6 týdnech taky 41 cm, ve 4 měsících dokonce 44. Není to sice podle tabulek (dokonce jsme kousek nad nejvyšší hrancí), ale naše doktorka to s tabulkama naštěstí moc nehrotí, takže se nad tím taky zatím nepozastavovala. Hlavičku má malý krásnou, souměrnou, a vůbec mi nepřijde že by ji měl vůči tělu nějak velkou, takže už to taky neřeším. Teď se chystáme na půlroční prohlídku tak jsem zvědavá, jak porostla, ale čepici už má zase malouNedělala bych si s tím hlavu
, každé mimi je jiné a každý nemusí být podle tabulek
mne doktorka vubec nic nerekla…
![]()
ani jsem nevedela, ze je to mimo tabulky
luciashek píše:a při narození?37cm
Já to vím jen proto, že jsem si stáhla nějaký prográmek na sledování růstu dítěte. Docela mi vypadly oči z důlku jak jsem viděla ten graf obvodu hlavy
Jinak by mě ani nenapadlo, že jí má velkou
![]()
Naše děti obě při narození 36 cm, v 6 týdnech 40 cm, ve 4 měs. 42 cm. U nás je to rodové z mé i manželovy strany. Dcera měla v roce a půl obvod hlavy 50 cm, což je nad 97. percentilem. Doktor to nijak neřeší, protože při pohledu na rodiče je jasné, odkud vítr vane ![]()
Tiez by som nestresovala, myslim, ze ste v pohode, boli sme na tom stejne.
Takže pokud je hlava souměrná, nemá vystouplé čelo nebo zátylek, tak je to ok, i když ten přírůstek obvodu je šílenej? Malá je už takhle problémovej tvoreček, takže mě tohle vyděsilo.
Ahoj holky, náš Vojtíšek měl při narození 37 cm, v 6 týdnech 42 cm - to už jsme byli nad grafem, tak jsme byli na sonu a vše O.K. Ale teď v 9 měsících má 50 cm, je to hlavounek, ale má jí hezkou, souměrnou. Dětská nás posílá na antropologii do Motola, tak jsem zvědavá, trošku se bojím. Jo a malej je taky lenoch, neleze, nesedí. Jenom se taky divně plazí. Cvičíme Vojtovku, ale je často nemocnej-ten starší to nosí pořád ze školky, tak máme pauzy. No té velké hlavičky se začínám trošku děsit, pořád ho pozoruju a čtu všechno možný…