Velká pardubická
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Zenyatta píše:
Bohužel se mi pročítám komentářů na všech možných zpravodajských serverech potvrdilo, že spousta lidí považuje každý rok, kdy proběhne den Velké pardubické bez smrťáku, za takový nějaký o ničem. Nemají se nad čím pohoršovat, nemůžou se hnípat v cízím smutku, nemůžou se kochat bulvárními fotkami koní se zlomenou nohou.
Dneska jsem na fb četla žádost holčiny o fotku Tammy´n Classyho, že by se chtěla podívat, co se mu stalo. Ještě že jsem měla před obědem![]()
![]()
![]()
![]()
Dle mě ho nafetovali a vypadalo to na srdeční problémy, to už jsem párkrát viděla- zvařít toho, kdo to udělal, fakt
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@elanaa Kastrované nejsou, to se u klisen nedělá. Na Sixteen se podepsala náročná dostihová kariéra. Majitel ji (před)loni(?) zkoušel připustit, ale nezadařilo se. Možná kdyby jí dal rok dva klid na pastvinách a pak se o to pokusil znovu, tak by se zadařilo. Těžko říct…
O Orphee jsem četla, že měla reprodukční problémy už předtím, než vyhrála svoji první VP. Tenkrát se majitel rozhodl, že když jí to bude běhat, tak to s ní zkusí v překážkových dostizích. A ono jí to běhá.
Nelze ale zobecnit, že dlouhá a náročná (překážková) kariéra jsou příčinou toho, že pak mají klisny reprodukční problémy. Zažila jsem i kobylky, co na dráze strávily max dvě sezóny, běhaly jen po rovině na krátkých distancích a pak stejně nebyly schopné zabřeznout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanzy píše:
Ja jsem zas kolikrat premyslela, jestli tem valachum, co se trenuji treba pred tim nez je vykastruji zamrazuje semeno. Hm asi ne, ze? To by byly kono-spermo-banky plne tech, co se treba ve sportu nakonec neuchytili…
U anglických plnokrevníků, tedy plemene, co běhá dostihy, není povolená inseminace. Připouštění musí být „přirozené“. Ty uvozovky jsou tam z důvodu, že jim okolo toho asistují lidé a jsou různý vychytávky, aby se zabránilo vzájemnýmu poranění koní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zenyatta aha, to jsem ani nevedela, ze nesmi byt inseminacne pripoustene. Tak i to muze vest k tomu, ze zabrezavaji hur ne? Musi byt vse nacasovane, kobyla se musi k hrebci vest tak je to pro ni treba taky stres…
Ten dotaz k Registane, taky nevim, kolik je to let, co bezela posledni Velkou, ale bezne mivaji klisny hribata kazdy rok. Nerikam, ze to schvaluju a je to zdrave, ale dela se to. Klisna myslim 7.den po porodu ma znovu riji a tak se toho vyuzije ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevím konkrétní důvody, ale hlavní je i věk. První hříbě ve 13 letech je něco jako dítě ve 39. Prostě pozdě, ne že by to nešlo, ale už to zdaleka není tak jednoduché.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanzy tu Registanu jsem zmínila já…a pak jsem koukala na Wiki, že kariéru ukončila už v r. 2006 (šíleně to letí
). Tak to těch 6 hříbat-dejme tomu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucie_Sx jo a to je dalsi vec no… ten vek, to jsem jeste taky chtela zminit..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanzy píše:
@Zenyatta aha, to jsem ani nevedela, ze nesmi byt inseminacne pripoustene. Tak i to muze vest k tomu, ze zabrezavaji hur ne? Musi byt vse nacasovane, kobyla se musi k hrebci vest tak je to pro ni treba taky stres…Ten dotaz k Registane, taky nevim, kolik je to let, co bezela posledni Velkou, ale bezne mivaji klisny hribata kazdy rok. Nerikam, ze to schvaluju a je to zdrave, ale dela se to. Klisna myslim 7.den po porodu ma znovu riji a tak se toho vyuzije
Netroufnu si tvrdit, že přirozené páření vede k horšímu zabřezávání než inseminace. Těch faktorů, co to ovlivní, je moc. Řekla bych, že je to jak u lidí. Někdo kouří a pije a má hromadu krásných zdravých dětí, někdo žije zdravě a bez pomoci lékařské vědy by byl ztracený. Viz můj předchozí příspěvek. Některá klisna nezabřezne ani po relativně nenáročné kariéře a třeba taková Registana dává jedno hříbě za druhým http://www.dostihyjc.cz/kun.php?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanzy Sixteen maji v peci majitelovy vnucky a to ony pry nechteji pripusteni.
A hrebci pred kastraci se semeno odebere, ‚vycisti‘ a zmrazi pro pripad, ze by z nej byl sampion. Takova davka semene pak ma velkou cenu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zenyatta Fakt se nesmí dostiháci připouštět inseminačně? V maštali kde jsem chvíli působila šly všechny kobyly inseminačně a hříbata po nich v dostizích běhají… Navíc jak píše @vodouska tak na co by pak zamražené sperma bylo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vodouska Takze se to plosne dela nekterym tem uspesnejsim hrebcum? Nebo plosne vsem? Vim, ze se to dela a da se zmrazit, ale spis jsem kolikrat premyslela, jestli se to dela treba plosne vsem, kdyby nahodou ten valach pak uspesny byl, nebo ne..
@Zenyatta ja to stim prirozenym pripustenim myslela tak, ze u inseminace se da asi vic pohlidat to prasknuti folikulu a nacasovat pripusteni ne? Nez kdyz se to dela zive, kobyla se stresuje prevozem a vsim tim okolo…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LenkaN26 U koni nad urcitou vykonnost (a mozna i cenu) se skutecne pripousti jen prirozene zabreznuti. Napr. Friskeho kone je zakazano inseminovat uplne. Tezko rict, zda se zmrazene semeno pouzije pro spickove klisny a nebo je vyuzije ten, kdo ‚na to ma‘. O kryti vyse zminene Sixteen maji zajem Francouzi a proto vnucky pripusteni brani- takrka urcite by Sixteen ve Francii uz zustala (kdo bude riskovat transport pripustene ‚drahe‘ klisny a obavat se, ze pak zmeta?)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanzy plosne asi ne (ale zas je to o penezich, pro nekoho neni castka za zmrazeni a uchovavani podstatna, tak to riskne). Myslim si, ze se to prevazne dela u koni, kteri maji kvalitni predky a kteri uz v dobe kastrace vykazuji, ze bbudou dobri
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hoky, minulý rok na konci srpna sem si koupila koně z pastviny, co byl ve výslužbě, v 10 letech, mazec no. Říkala mi majitelka, že jezdil drezuru do stL. Když sem si ho přivedla na jízdárnu, prý většina by ho dala utratit, pro mě byl nejkrásnější.
Po ránu nevylezl ani z boxu do výběhu, byl ztuhnutý jako prase.
Po půl roce začal trochu chodit a po ránu z boxu vylezl. Prohlédl ho p. Vítek, pak ho měl v rukách i MVDr Eim, ani jeden na něm nezjistil nic zásadního, na začátku léta začal CHODIT, z boxu po ránu utíkal, konečně i sám od sebe začal pobíhat po jízdárně, začal mít radost ze života.
Dnes už mi nikdo neřekne dej ho utratit, spíš koukají jak se to stalo, že chodí líp než ti stálíci.
Co mě strašně vadí je to, že si koně pořídí kde kdo, ten co jezdí třeba dva roky, myslí si že umí, a že ví, koně brzy odrovnají svým rádoby ježděním a vinu svedou na cokoli, jen ne na sebe.
Každý kůň je vysvědčením svého majitele/jezdce, cizí koně nedokážu ovlivnit, jejich život, snažím se alespoň o toho svého koníka, aby měl důstojné žití. A co musím ocenit, je to, že sice mám koně s handicapem, zato byl velmi dobře vychovaný, nemá zlozvyk, je strašně hodný, i v terénu může jít vedle mne bez držení.
Díky za to, že tohoto koně mám, a že koně jsou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Další témata z kategorie
Výlety s dětmi na eMiminu
Kam na rodinný výlet s dětmi?
Inspirujte se v mapě výletů nebo přidejte vlastní oblíbené místo. Sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.