Velká pardubická
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@LenkaN26 píše:
@Zenyatta Fakt se nesmí dostiháci připouštět inseminačně? V maštali kde jsem chvíli působila šly všechny kobyly inseminačně a hříbata po nich v dostizích běhají… Navíc jak píše @vodouska tak na co by pak zamražené sperma bylo?
u A1/1 je nepřípustná inseminace, nezáleží na tom, jestli běhá dostihy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zenyatta píše:
Podle mého velmi povedený článek o problematice úrazů v dostizích je tady: http://www.equichannel.cz/…ke-zlomeninyJosef Váňa se kdysi v reportáži před VP zmínil, že má obavu, že lidé chodí na Pardubickou jen kvůli smrti. Tenhle tragický ročník to potvrdil. Nemůžu se zbavit dojmu, že lidé jako @Mrs.GSdog se vášnivě babrají ve smrti, úrazech…, aniž by si zjistili o dostizích něco víc. A to mi přijde hodně smytný, podstatně smutnější než ta smrt koní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LenkaN26 píše:
@Zenyatta Fakt se nesmí dostiháci připouštět inseminačně? V maštali kde jsem chvíli působila šly všechny kobyly inseminačně a hříbata po nich v dostizích běhají… Navíc jak píše @vodouska tak na co by pak zamražené sperma bylo?
Fakt to byly klisny anglického plnokrevníka, co se inseminovaly? A běhají dostihy oficiální, tj. jsou registrovaná u Jockey Clubu ČR jako dostihoví koně? Ony se tu konají i dostihy neregistrovaných koní, takže tam by účast produktů inseminace možná byla.
A ještě doplnění k té přirozené plemenitbě - hřebec plemeník získává licenci na jeden rok. Pokud má licenci k chovu ang. plnokrevníka, tak se mu sperma nesmí odebírat, teda může, ale jen pro vyšetření. Pokud má pro daný rok licenci k působení v chovu teplokrevníka nebo jiných plemen, tak tam inseminace možná je, ale zas nesmí ten rok působit v chovu anglického plnokrevníka. Samozřejmě k inseminaci klisny plnokrevníka dojít může, ale to hříbě nebude uznáno jako příslušník plemene ang. plnokrevník, ač jím fakticky bude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zenyatta jo, normálně běhají ofiko dostihy takže se to asi dělá na čerňocha ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mrs.GSdog píše:
Astrašně mě to mrzí, nemůžu na internetu najít co se jí stalo, nevíte někdo? Zemřela po pádu, nebo byla na následky utracena? V přímém přenosu, mi bylo jasné, když jsem viděla ten pád přes hlavu a přes krk, že to určitě nedopadlo dobřeach joooo…
Takže ty se ve smrti nebabráš? Navíc pochybuju, žes znala jména těch koní před nedělí. Mám obavu, že kdyby se fatálně nezranili, tak sem nevkládáš jejich fotky a emotikony k tomu, viz tvůj další příspěvek. A též mě těšilo…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LenkaN26 píše:
@Zenyatta jo, normálně běhají ofiko dostihy takže se to asi dělá na čerňocha
Skoro mám tendence se tě zeptat na jména koní. Ale nech si to pro sebe. Jako víš co, když je možný, že spousta koní má glejt, že absolvovala zkoušky na starty z boxů a pak tam dělají neskutečný bugr a nakonec do dostihu neodstartují, tak už se nedivím ničemu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zenyatta Tihle koně startovat z boxů umí, náhodou
Já bych ti ta jména nenapsala, nechci majitele poškodit, ale vím min. u jednoho hříběte, že bylo inseminačně. Teď jsem kukala na statistiku, stejně to za moc nestálo a loni už neběhal…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zenyatta já mám pocit, že je tady bordel obecně ve všem takže se taky nedivím ničemu… Já jsem se o plemenitbu nikdy nezajímala a fakt mě překvapilo, že inseminace je u A1/1 zakázaná. Jen nechápu důvod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LenkaN26 píše:
@Zenyatta já mám pocit, že je tady bordel obecně ve všem takže se taky nedivím ničemu… Já jsem se o plemenitbu nikdy nezajímala a fakt mě překvapilo, že inseminace je u A1/1 zakázaná. Jen nechápu důvod.
Protože kdyby byla inseminace povolená, tak majitelé klisen využívají jen několika málo hřebců, těch nejúspěšnějších na dráze. A pak by docházelo k přílišné kumulaci krve, ti koně by měli velice podobné rodokmeny, stejné předky a docházelo by k úzké příbuzenské plemenitbě. Ona se příbuzenská plemenitba v chovu plnokrevníka používá běžně, ale té velmi úzké se snaží chovatelé vyhnout.
Například v Austrálii teď řeší, co dál s chovem, protože tam byl u majitelů ve velké oblibě hřebec Danehill. Do chovu přicházejí jeho dcery a hřebci jsou víceméně synové Danehilla. Nakupují se hřebci v zahraničí a ta přílišná kumulace krve Danehilla se snaží „naředit“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zenyatta Moc děkuju za vysvětlení! Má to logiku
Kamarádce taky zabřezla kobylku A1/1 inseminačně, ale nějakým polokrevníkem a hříbata byla na rekreaci takže tam je to asi v pohodě. Z oblibou říkala, že její princezna je panenka Marie ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Duckula píše:
u A1/1 je nepřípustná inseminace, nezáleží na tom, jestli běhá dostihy
Aha, tak pak je asi blbost, ze by se to sperma pred kastraci nejak plosneji odebiralo a uchovavalo ne? Kdyz se vlastne inseminovat nesmi… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zenyatta píše:
Protože kdyby byla inseminace povolená, tak majitelé klisen využívají jen několika málo hřebců, těch nejúspěšnějších na dráze. A pak by docházelo k přílišné kumulaci krve, ti koně by měli velice podobné rodokmeny, stejné předky a docházelo by k úzké příbuzenské plemenitbě. Ona se příbuzenská plemenitba v chovu plnokrevníka používá běžně, ale té velmi úzké se snaží chovatelé vyhnout.
Například v Austrálii teď řeší, co dál s chovem, protože tam byl u majitelů ve velké oblibě hřebec Danehill. Do chovu přicházejí jeho dcery a hřebci jsou víceméně synové Danehilla. Nakupují se hřebci v zahraničí a ta přílišná kumulace krve Danehilla se snaží „naředit“.
hm, jasne to je vlastne logicky, kdyz to takhle ctu..
Jinak kdyz okrajove zminim jina plemena a to, z jakych koni se stavaji „plemenici“ aniz by vykazali nejakou jakoukoli vykonnost a co se deje vsude „na dvoreccich“ tak to bychom tu prodiskutovali dalsich 100 stranek, tak radsi pomlcim.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
Pod kapotou? Protože jinak bys věděla o souvislosti nechodícího koně a kolice, o tom, že důchodový dostihový koně jdou do chovu a o tom, že kůň, který nebude chtít závodit/skákat, tak tu překážku prostě neskočí, i kdyby se žokej na hlavu stavěl.
Což nám včera krásně předvedl Love the Win před startem Ceny Labe. Moc hezké představení, ale Ondrovi Velkovi a realizačnímu týmu jsem v tu chvíli nezáviděla…
Doufám, že to viděli ti pseudoochráci co tam protestují, když kůň nechce můžou se všichni stavět na hlavu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Shreya Jo přesně, smáli jsme se u toho pěkně. Já, i když bych to nikdy neudělala jsem v legraci prohlásila, že je zralý akorát tak do klobás ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Shreya A přímo ve Velký pardubický to v roce 2000 předvedl Hagard…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Další témata z kategorie
Výlety s dětmi na eMiminu
Kam na rodinný výlet s dětmi?
Inspirujte se v mapě výletů nebo přidejte vlastní oblíbené místo. Sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.