Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte, chci se zeptat na Vaše zkušenosti s měřením a mimcama nad 4 kg, kdo jste měli?
My na 3. screeningu odhad 2060 g plus nám řekli, ze je tam ta odchylka +-500 g a s minusem, ať vůbec nepočítáme. Ze bude mít nad 4 kg.
V 37. tydnu mě moje DR posla už do porodnice na vyvolání nebo císaře s diagnozou velký plod.
Břicho mám od 7. měsíce obrovské a každý se mě ptá, zda čekám dvojčata ????
V porodnici mi řekli, ze má v 37. tydnu 3,6 kg s odchylkou v minusu, ať opět nepočítáme. A ze hlavička velikostne odpovídá 39. tydnu a telicko 38. tydnu. A ze bude pribirat těch 200-250 g týdne. A ze to budou sledovat.
Příští týden 39+2 tt jdeme zas na měření a vážení a děsím se, kolik to bude? DR nám řekl, ze do 4,5 kg se asi vejdu a jsem schopna i porodit normální cestou. Tím si teda nejsem jistá. A mám obavy, ze když je ta odchylka +500g, co když bude mít 5 kg?
To mi řekl, ze už ne…totiž, ale ze uvidime u porodu. To budu rodit X hodin a skončím císařem…? Moje DR mi rekla, ať jdu na vyvolání, ať už nepribira víc a netrapim se (bolesti zad, bricha, rukou, otoky… už druhy měsíc sotva lezu ????) a v porodnici mi řekli, ze to zas není potřeba… Jsem z toho dost nervozni a co DR to názor ????????
Dekuji za Vaše zkušenosti ????✉️
Já jsem měla odhad v 33tt 2600g, v 36tt 3600g. Nikdo ani nepředpokládal, že bych měla rodit císařem, jen mi měli nejpozději dva dny po termínu vyvolávat porod, abych nepřenášela. Pokus o normální porod byl, ale malá se šprajcla a nakonec jsem rodila císařem. Dneska bych šla do císaře rovnou. Druhý dítě jsem rodila normálně jen proto, že to bylo o 7týdnů dřív a mělo 2300g. Rodit v termínu tak jedině císařem.
Druhý porod vyvolávaný ve 41tt 4500 a 54cm
třetí porod,překotný 41tt 4520 52cm čtvrtý porod vyvolávaný 3dny,42tt 5290 a 53cm
Všechny přirozené.U druhé nástřih-10 stehu u dalších jen natržení cca 2stehy.Odhah nikdy nebyl přesný,třeba u druhé dcery 2dny před porodem odhad 3700-3900 a nakonec 4500.Já bych trvala na vyvolání…ale dr má svou hlavu.Já kvůli nim málem přišla i s dcerou o život…ale vyvolání sem si musela vydupat…bohužel když jsem chtěla vyvolat porod u čtvrtého tak nechtěli a vůbec je nezajímali mé problémy…tak sem trpěla tři dny!
Me řekli, ze když bude vše ok, mužu klidně do 42. týdne přenášet a císaře bych prave strašně nerada ???? A ten vahovy odhad Vám sedel, kolik řekli když jste šla rodit, ze má a kolik pak opravdu mělo? @Janli
@JMZ píše:
Me řekli, ze když bude vše ok, mužu klidně do 42. týdne přenášet a císaře bych prave strašně nerada ???? A ten vahovy odhad Vám sedel, kolik řekli když jste šla rodit, ze má a kolik pak opravdu mělo? @Janli
Přenášet ?
Já jsem teda kus ženské, ale stejně se všichni lékaři shodli na tom, že přenášet by nebylo bezpečný… Porod mi vyvolávali v termínu kvůli komplikacím s ledvinama a malá měla 3880g a 54cm. Odhad byl 4100g
Já měla obě děti hodně nad 4kg, věděla jsem to dopředu, tak jsem poctivě cvičila s aniballem. Oba porody byly velmi kratke, druhá fáze porodní byla v opravdu minimální, bez jakéhokoli poranění. Nicméně druhý porod si lékaři mnohem více hlídali, přenášet mne moc nechtěli nechat, maximálně 1tyden, váhový odhad mne dělali v druhém těhotenství několikrát. Dle mých informací mimco skutečně roste cca 300g týdne, ale důležité je, že hlava roste již minimálně. To mne drželo při pozitivní myslí.
Má mudr tvrdila, že ty utz se nad 4kg dost mýlí, není problém seknout se o 500gr. Mně naměřila plod 3100gr a měl 3130gr., takže jí věřím i ty odchylky utz. Jinak prý kdybych měla odhad plodu nad 4kg, doporučila by mi císař. A to mám normální pánev, nejsem žádná třasořitka.
@Anonymní píše:
Druhý porod vyvolávaný ve 41tt 4500 a 54cm
třetí porod,překotný 41tt 4520 52cm čtvrtý porod vyvolávaný 3dny,42tt 5290 a 53cm
Všechny přirozené.U druhé nástřih-10 stehu u dalších jen natržení cca 2stehy.Odhah nikdy nebyl přesný,třeba u druhé dcery 2dny před porodem odhad 3700-3900 a nakonec 4500.Já bych trvala na vyvolání…ale dr má svou hlavu.Já kvůli nim málem přišla i s dcerou o život…ale vyvolání sem si musela vydupat…bohužel když jsem chtěla vyvolat porod u čtvrtého tak nechtěli a vůbec je nezajímali mé problémy…tak sem trpěla tři dny!
Pane bože, jak jste to zvládla porodit??
včera rodila kamarádka, je to pořádná ženská, mimčo měla při 53 cm 4300gr. a prý je v obličeji celé pomačkané. Já měla mrňouska 3130gr a byl tak akorát. Stejně mě PA nastřihla čú.za tak, že jsem měla 17 štichů. Viděla jsem, jak se rozmáchla a tím sklapelem šmikla, jen tak halabala bez pardónu. Přitom jsem měla dost sil, žádný komplikace. Naštěstí mě mudr hezky zašil
![]()
@elena.78 mně se utz se čtyřkylovym dítětem trefil téměř přesně, ale dělali mne ho na genetickém pracovišti, v poradně říkali, že oproti genetickému utz mají takové chrastítko. A nástřih nedělali ani u jednoho porodu žádný, čekali na vývoj situace a nakonec nebyl potřeba. Ale opravdu za to patrně děkuji tomu aniballu.
No u mně se s odhadam trefili u obou, u kluka mi řekli 4kg v 41+1 - porod (skončil císařem pro nepostupující porod) 41+2 a měl 3,96 kg a 53 cm. Holka šla kvůli komplikacím s jizvou na plánovaný císař. V 36+0 týdnu odhad 3kg, v 38+1 odhad 3,7 kg - při porodu 38+2 měla 3,75 kg a 51 cm (byla jsem docela ráda, že šla dřív a císařem. Protože mi přibrala za 2 týdny 750 g :-/ Je fakt, že muž má skoro 2 metry, já 165 cm, takže jsou po něm
(on byl taky větší miminko při narození něco přes 4 kg a já nevím, jak jsem na tom byla)
My masirujeme hráz, z aniballu mám bolesti a křeče a vůbec mi to nejde, tak vždy pokus 2× týdne a nedá se to @Cuddy no podle jejich výpočtu přibírá cca 270g týdne, takže v termínu by měl mít cca 4,6 kg. DR řekl, ze do těch 4,5 kg si mysli, ze bude, ale vážil ho 1× v 37. tydnu a to měl 3,6 kg cca. Ja jsem docela vysoká a manžel vysoký a namakany - kus chlapa, ale stejně se každý DR diví, když nemám teh. cukrovku ani obezitu atd, ze mám tak obří břicho a dítě
a zadny císař ani vyvolání mi neplánuji, ze pry to půjde. Akorát ja si tím nejsem tak úplně jistá ![]()
Mě řekli, ze mám vše v pořádku a kdyz to tak půjde dal, ze klidně do 42. týdne nevadí, když pockame, přitom moje DR chtěla vyvolání v 38. tydnu. Tak jsem akorát nervozni, kolik vlastně bude vážit, a ze každý DR jiný názor
Kamarádce řekli odhad 3,5 kg a po 12 hodinách hrůza porodu a nastrihavani, šla na akutního císaře, protoze miminko mělo 4,7 kg a této varianty se dost bojím, ale v porodnici DR, ze ok, no stress. Ja nevím no, nejsem nafukovací
@Janli
já rodila v říjnu chlapečka, byl taky velký , měla jsem pořád strach, že ho neporodím, pořád jsem někoho otravovala ať to přeměří
Měla jsem vyvolávaný porod v 38 týdnu ( kvůli něčemu jinému) a malý měl 4100. Všichni říkali, že ho v pohodě porodím a musím teda říct, že to vůbec nešlo, nemohla jsem ho vytlačit, vždycky zalezl zpátky, pak mi museli 2× zatlačit na břicho, jinak bych to asi nezvládla. Malý měl zlomenou klíční kost a já dost potrhaná. Kdybych měla rodit v termínu, tak nevím nevím. A podotýkám, že to byl 3 porod. Být vámi asi trvám na císaři
Já porodila 4,40 kg a 55 cm první dceru,druhá měla 4,81 kg a 53 cm..obojí přirozený porod a šlo to porodit ![]()
Teď jsem zvědavá jak bude velká třetí dcera
![]()
Ve 34tt měla 2,5 kg