Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Máte prosím někdo zkušenost se stále se opakující virovou rýmou u dopělého? Mám rýmu cca 10× za zimu, klidně ale i v prostřed parného léta. Vždycky mne u toho strašně bolí hlava a pálí dutiny. Když si nestříknu do nosu, smrkám každou půlminutu. Už to tak mám hodně let.
Závidím těm, co s rýmou normálně fungují, jen tak občas smrknou - mně je u toho příšerně (a to fakt nejsem nějaký bolestínek, spíš naopak).
Stravuji se celoročně zdravě, pravidelně sportuji. Dávám si pozor, abych neprochladla, často si myju ruce.
Nemám nosní mandle (odstraněny v dětství pro časté anginy), nevím zda to muže mít na četnost rým nějaký vliv?
Každopádně už rýmu nenááávidím! Máte prosím někdo nějakou zkušenost co pomáhá jako prevence??
Co nasadit Bronchovaxom…dcera má velmi často rýmu, v podstatě celou zimu i jaro…po kůře Bronchovaxomu půl roku bez rýmy…
Dutiny máš v pořádku? Mě by spíš napadnul chronický zánět dutin. Chtělo by to pořádné ORL a alergicko-imunologické vyšetření.
@blumen Mám, ale nijak silne, ani leky nepotrebuji. Prach, roztoči, plisně. Ale vím jistě, že alergické rýmy to nejsou. S alergeny nejsem prakticky vubec v kontaktu - máme tomu uzpusobenou domácnost a režim.
@ivašot. Já mám dojem, že mám ty dutiny nějak oslabene. Manžel třeba přijde s virozou, parkrát smrkne, den ma teplotu, dva dny lezi a je ok. Kdyz to od nej chytím já, mám třeba i dva týdny rýmu jako trám. ![]()
@open mind píše:
@ivašot. Já mám dojem, že mám ty dutiny nějak oslabene. Manžel třeba přijde s virozou, parkrát smrkne, den ma teplotu, dva dny lezi a je ok. Kdyz to od nej chytím já, mám třeba i dva týdny rýmu jako trám.
Sliznice můžou být tou alergií oslabené a podrážděná a proto tak špatně bojujou s obyčejnou rýmou.
@open mind Takhle jsem to měla na střední. Peklo. Pomohlo až přestěhování (do Prahy
) Jinak bych taky sázela na vliv té alergie. Zánět dutin jsi někdy měla?
@ivašot. Pokud by to tak bylo, tak co s tim? Bydlime ve zcela suchem byte, pliseň tu nebyla nikdy. Prach nemame, proti roztocum bojuji všemi načtenými způsoby, matrace máme nové. Když jednou za x měsícú přijedu na chalupu, kde je to s temito vecmi horší, hned cím jak mi to vadí, doma se ale cítím výborně.
@Elenloth Záňet dutin jsem měla tak před deseti lety - rozehnany antibiotiky. Často mi ta rýma zatuhne, bolí mě pak hlava hlavne v předklonu a to pak dostavam ven kapkami Sinupret. To je dáno asi tím, že prostě tak nenávidím ten plny nos, že používám Olinth, Otrivin a podobna strikatka. Ovšem vím co to dělá, takže nikdy nepřekračuji dávkování, mám respekt a stríkám si spíš méně, než je psáno. Mořskou vodu používám taky, ale ta ten nos proste nezprůchodní.
@open mind Mě na vleklý zánět dutin pomohl sprej do nosu s kortikoidy, tlumil i alegii. Těžko něco radit, nez vyšetření ORL.
@open mind Co znamená „stravuji se zdravě“? Znamená to všežravou vyváženou stravu nebo nějakou alternativu - veg nebo naopak paleo a podobné modifikace? Konvenčně nebo bio?
Ono ti totiž něco z té vyvážené stravy může vadit, nejčastěji bývá problém s mléčnými výrobky. Ale to chce zkoušet.. ![]()
Ahojík, jsem na tom s rýmou dost stejně, jak to popisuješ ty. Mě tedy byla zjištěna silná alergie-dá se říci na vše co existuje.
Tak nějak ze zkušenosti nezabírá nic, spreje pomůžou na chvíli a léky na alergii přestanou účinkovat, neboli tělo je již nechce.
Na zimu si beru každý den Preventan, abych přežila, docela pomáhá. Přes jaro léto trpím, nic nezabírá.
Tak jen s tebou soucítím, nejsi sama, neboj.