Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jdu si pro radu. Tvrdnutí břicha-mam ho prakticky od začátku těhotenství, ale poslední dny mi tvrdne snad pořád, v klidu, v leze, při pohybu, při čůrání, no prostě snad pri každé činnosti i nečinnosti.
Do toho bolesti jako při MS, ale slabé a jen v pravém podbřišku, průjem a pohyby cítím extrémně nízko. Na kontrolu jdu až 13.10 a můj dr má momentálně dovolenou. Nevím zda s tím vyrazit do nemocnice, nebo se hodit do klidu.
První dceru jsem rodila předčasně ve 32tt, zkracoval se mi od 28.tt čípek, takže jsem možná jen trochu hysterická
Teď jsem 28+3tt.
Všem moc děkuju za rady
Tak do klidu se hod 100%, nenamahej se, nic nedělej, odpocivej, dej si nohy nahoru a zavolej do té nemocnice, pokud mas pocit nebo nějaké puzení, že bys tam zavolat měla. Lepší zbytečně než něco zanedbat, kor když už jsi jednou byla v podobné situaci. Myslím, že si tě určitě pozvou na kontrolu.
Taky bych jela být tebou vzhledem k předčasnému porodu v minulosti..nic tím nezkazis, buď ti řeknou že jsi vporadku a ty se uklidnila a nebo to v pořádku nebude a oni nasadí vhodnou léčbu k zastavení kontrakci a případně podaji kortikoidy…
Časté tvrdnutí břicha může vyvolat kontrakce. Říká se že norma je max 15× za den a to už je na hraně.
Jela bych se raději zkontrolovat. Já s tvrdnutím ležela 2× v nemocnici a museli mi zastavovat porod.
Na lehkou váhu to neber.
@Magpag píše:
Ahoj holky, jdu si pro radu. Tvrdnutí břicha-mam ho prakticky od začátku těhotenství, ale poslední dny mi tvrdne snad pořád, v klidu, v leze, při pohybu, při čůrání, no prostě snad pri každé činnosti i nečinnosti.
Do toho bolesti jako při MS, ale slabé a jen v pravém podbřišku, průjem a pohyby cítím extrémně nízko. Na kontrolu jdu až 13.10 a můj dr má momentálně dovolenou. Nevím zda s tím vyrazit do nemocnice, nebo se hodit do klidu.
První dceru jsem rodila předčasně ve 32tt, zkracoval se mi od 28.tt čípek, takže jsem možná jen trochu hysterická
Teď jsem 28+3tt.
Všem moc děkuju za rady
Bereš dost hořčíku? Jela bych hned na kontrolu do porodnice, nejsi hysterická.
Asi záleží, raději bych jela se nechat zkontrolovat… ale s tím tvrdnutím to až taková pravda není, že 15× je hraniční, mě taky tvrdne téměř pořád, spíše záleží, jestli to má nějaký vliv na zkracování čípku, což u mě nemá a tudíž se to nemusí nějak speciálně řešit… magnosolv si dávám 1× denně, gyndař mi říkal, že z velké části je to placebo, které uklidní většinou hysterické těhotné.. a je fakt, že mi tvrdne stejně jak při 4 magnosolvech denně, když beru 1.. takže se hoď do pohody, určitě to bude dobré ![]()