Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
lulje píše:
Pudli, máš pravdu… Trošku se stydím, co jsem napsala výš.Jasně - je to každého věc. Jeho a jeho svědomí. Ae na druhou stranu by měl kněz dotyčnému vysvětlit, co vlastně slibuje - že bude křtěné dítě vychovávat ve víře atd. Jak tohle může slíbit někdo, kdo sám je třeba nevěřící, ale pokřtí dítě proto, že si to přeje babička, která dá za to dítěti na vkladní knížku tučný obnos
A znám i takové, proto mě to mrzí, že si z kostela dělají menší bordýlek.
Ale jinak souhlasím se vším, co jsi napsala!Všechno je to o našem svědomí a nikdo z nás nemmá právo nikoho soudit.
hele ja taky prve (par prispevku vyse) napsala, ze mi to vadi. prvni jedou emoce, pak rozum, ze
jsme lidi, hold svati nejsme … ikdyz to od nas neverici casto ocekavaji a pak nas kvuli tomu oznacuji za pokrytce
Pudlo-no tak „umet se pomodlit“jsem tedy mela dat do uvozovek,ale i presto myslim,ze dobre vis,co jsem mela namysli
jen si mi to vylozila po svem.Samozrejme ta tva formalace je spravna,kdo umi premyslet.....ale dobre,tys nikdy nevidela lidi,co o sobe rikaji,ze jsou verici a „neumi se modlit“.Ja ano.
A taky ta nesmyslna formulace mezi nevericima-jak rikas.No ja si ji nevymyslela,ja ti jen napsala,co jsem skutecne na vlastni usi slysela-od vericich.Nemam duvod lhat.Neni to vymysl me-nevericiho./taktez mam jiny nazor na zpoved,protoze si myslim,ze zadna zpoved nesmyje hrichy,nikdy nestaci rozhreseni a az jednou prijde „ten den“hodne lidi se asi podivi/
Mluvim s hodne lidmi,jsou i verici,praktikujici,presto maji s cirkvi problem(ty to mas zas naopak).Ty je kolem sebe nemas,ale ja takove znam.
Neni pravda,ze jen verici clovek se postupne zabiva otazkou viry..
A ano.Ja nejsem nikdo,vlastne nemam ani pravo s vericimi o tom diskutovat.Ja to beru,tahle diskuse uz je stejne uplne mimo.Nechci psat sve zazitky,zkusenosti ani te presvedcovat.Nejsem nikdo.Jsem ten „neverici“.Ale mne to neva.
Stejne jsem presvedcena,ze verim spravne,ze nepotrebuju organizace a honosne stavby…
Na druhou stranu pises,ze nejste vyvoleni,to je fakt dobre.To si asi nekdy tu nadrazenost spatne vykladam.Jsem rada,ze muzu chodit do kostela(a ne,nechodim zabirat o svatcich lavice).Jen vzdy kdyz prijedu do ciziho mesta,vyhledam mistni kostel a navstivim ho.Je to pro me misto historicky,architekt. a energeticky zajimave.
Asi hodne vadi to slovo pokrytecky,ktere jsem nekolikrat pouzila..napsala bych to i o sobe,kdyz porusim nekterou ze svych zasad,presto to nemyslim nijak zle.Ze me by asi mela ve skutecnosti cirkev radost
…
Dodrzuji hodne z jejich zasad(ale pro me samotnou),proto se treba nevyjadruji ani k umelemu oplodneni.Ja sama bych ho nepodstoupila.Protoze musim prijmout to,co je mi ulozeno a jsem proti „hrani si na stvoritele“..Ovsem vzadnem pripade neodsuzuji toho,kdo to podstoupi.Nikdy.Se svou kamaradkou jsem to prozivala,plne ji podporovala(takze v tomto jsem taky pokrytec),ale u sebe to mam jinak.
To je ale na strasne dlouhe rozepisovani a vim,ze se neshodnem.To mi nevadi,jen myslim,ze je to zbytecne.Rada jsem si o tom popovidala.Jsme kazda uplne jinde,ja jsem pro vas ten nevedouci,slepy,bezverec a ja to mam zas tak,ze „Vidim“,presto mame i neco spolecne a to je,ze se dokazeme bavit bez urazek a napadani a jsme maminy-tak se zas pojdme v klidu bavit o detech
![]()
Hezky den
Any
Holky,koukám,že mě tu baraF uvedla za lhářku a suvík a ostatní nerozumí tomu,že jsem v jiné diskuzi psala rady ohledně malýho.Abych to uvedla na pravou míru - 15 let se živím jako chůva,v současné době hlídám už od narození 7.měs.chlapečka,proto si občas dovolím někomu poradit,nebo napsat svojí zkušenost.A jak mě baraF nazvala naivkou,nebo čím jen proto,že věřím svému příteli,tomu nerozumím.Nemyslím si,že by mě tahal za nos jen proto,že nechce děti ted hned,ale až za půl roku.Na to má právo,ne?Koukám,tvrdá to žena.Já nechci hned každýho odsoudit.Jsem snad špatná a naivní proto,že nechci opustit přítele? ![]()
Any cítím z tvého příspěvku snad uraženou ješitnost? proč o sobě píšeš „Ja nejsem nikdo,vlastne nemam ani pravo s vericimi o tom diskutovat.“ cítíš se skutečně jako nikdo, nebo se mi snažíš ta slova podsunout?
Ano, i ty svou viru prozivas, ale to neznamena, ze vis, jak ziji a mysli praktikujici krestane. Diskutovat muzes, jen rozumet (skoro urcite) nemuzes. Tim, ze rikam „nerozumis nam“ se nad tebe nevyvysuji, ja zase nerozumim tobe a necitim se tim ponizena. Neni to nakonec pycha myslet, si ze rozumim vsem?
ohledne tveho nazoru na zpoved - na to mas samozrejme pravo a ja ti to nevyvracim, jen vyvracim tvoji domenku, ze si katolici v klidu hresi, protoze se pak mohou vyzpovidat. tak to neni. I pokud veri ze zpoved hrichy smyva, nemohou si jen tak hresit a pak si zaskocit do ke zpovedi, jako se projedu autem v bahne, protoze pak muzu do mycky. to jsem se ti snazila vysvetlit. mam to vice rozvest, nebo je to uz jasne?
ohlente toho, kdo se nakonec podivi, nechala bych na tom soudci. Myslim si, ze kdyz se clovek cas od casu nad sebou zamysli, co udelal spatneho a co by mohl na sobe zlepsit, kdyz nic jineho, prinejmensim jsou to body k dobru.
Zpovednici rikaji zajimavou zkusenost - cim mene castoclovek ke zpovedi chodi, tim mene hrichu sdeluje. Ty, co chodi jednou rocne z povinnosti pry kolikrat reknou „vite ja jsem vlastne ani nehresil“. Cim myslis, ze to je? Jiste ne tim, ze by takovy clovek byl svaty.
I ja mam kolem sebe lidi co maji problem s cirkvi a i ja s cirkvi urcite problemy mam. Na diskusich obvykle cirkve ale obhajuji, protoze na diskusich zaznivaji jen proflakle blaboly o pedofilech a zpovedi - viz zde.
je v poradku, ze jsi o spravnosti sve viry presvedcena, to je ale ostatne kazdy - kdo by veril schvalne nejake spatne vire? Nepotrebujes cirkev, ok, nebud si v ni. Jini cirkev potrebuji a taky je to dobre. Nejsi tim lepsi nez lide v cirkvi a oni nejsou lepsi nez ty.
to neumim se modlit jsem skutecne nepochopila. Mela jsem dojem, ze ti vadi, ze chodi do kostela, prestoze se neumi modlit naucene modlitby. Pokud ale o sobe rikaji, ze jsoiu verici ale modlit se neumi, neumim si to vysvetlit. Treba maji takovou pokoru pred stvoritelem, ze se ho boji oslovit. Treba jsou to deiste a s bohem komunikovat neciti potrebu. Opet ale nevidim duvod, proc bych to mela odsuzovat?
tak a muzeme se skutecne bavit o detech
mě teda fascinuje, jak dokáže vybavit, co psal který nick ve které diskusi. Já si pamatuji řádově tak 30 nicků a i ty se mi často pletou.
Pudlo-nee,to neee urazena jesitnost.
a ze jsem nikdo.Ale samozrejme,ze jsem nekdo,ale ve sve podstate jsem vlastne nic-nikdo
Jee,to by bylo na dlouho.
A ze nemam pravo diskutovat s vericimi,tak tam se mi kapku ironie pripletlo,to se omlouvam.(i kdyz ve sve podstate ne-protoze nemuzu porozumet-bez ironie)Ale me uz to prijde takove do vetru,ze stejne nikdo neuhne ani o pid.Jsem si jista,ze ty se urcite nepovysujes,to jsem dala spise vseobecne.Neumim tak dobre klouzat mezi sluvkama na netu,bez tech emoci a okamzite reakce je to tak tezke(tedy pro me)
Ke zpovedi,ano chapu te,vlastne i pripoustim,ze je spatne napsane to sluvko klidne-s klidem.Ale mam k tomu sve vyhrady a nemyslim si,ze blabolim.
Naprosto s tebou souhlasim s bytim a nebytim v cirkvi,kazdy to ma jinak a kazdy to jinak potrebuje.To bez debat.
Nemam problem s tim co pises ty(a ze to umis),vlastne jsem se do diskuse zapojila az po jistych naznacich povysovani a ironie smerem k nevericim,tam uz se soudy nepocitaji?(vsichni v jednom pytli)..ja fakt nechci soudit,proto jsem psala,ze s vericimi problem nemam(a bylo mi nasledne vysvetleno co bylo)
A jen kratce k tomu modleni-to jsi fakt nikdy nevidela to zdeseni,kdyz plny kostel lidi napr.na te „jako svatbe“nevi,co ma vlastne delat?Nebo na pohrbu…aa uz ted kdyz to pisu vidim,jak je to nesmyslne,ovsem ze nevidela.Protoze ty se mezi takovyma jakoze vericima nepohybujes..tak to chapu.
Uz jsem to jednou psala,tohle je pro me jako cerveny hadr,a vim,ze je to spatne a mela bych se vic snazit se ovladat a nechat si svou pravdu a skutecne o tom nediskutovat(tedy dokud s tim nebudu smirena a vyrovnana).Jde mi to ztuha,protoze nejsem flegmaticky poddajny clovek,jsem spis kapku naopak temperamentni cholericky blazen
Veci kolem cirkve,krestanstvi a nabozenstvi obecne studuji z historickeho hlediska a pro me je tam az prilis mnoho bolesti a zla,nez abych s tim byla smirena(a nemyslim tim jen zvesti a bludy,ale podlozene fakta).Ale fakt vypichuju to pro ME a porad mluvim o sve osobe v jednotnem cisle,protoze si to myslim jen ja a nechci zevseobecnovat…
Myslim ale,ze ted uz jsme jen v kruhu,protoze ty mi budes vysvetlovat sve videni vericiho a ja ho podle tebe nechci prijmout a ja zas mam to sve.Ono ja vlastne uz v uvodu chtela jen napsat,ze neni spravne uvazovat o vsech nevericich jako o nekom,kdo o tom nema ani paru a veri jen bludum.Vyhledavam,ctu,uznavam,menim nazor,ucim se…
Porad to nechci rozpitvavat a poustet se do hloubky a stejne mi jen z tech temer holych vet vznikne takove monstrum
kdo to ma pak ty ohavnosti cist ![]()
Hmm..doufam,ze jsem se alespon tentokrat vymackla trochu srozumitelne.
Holky, moc pěkná diskuze… Ale já se už do ní motat nebudu. Stejně TO tady nevyřešíme, ale je pěkné se takto o těchto věcech pobavit. Vlastně mi to dost pomohlo zase se zamyslet nad sebou sama… DÍKY!!!
a… sejdeme se u dětí, blinkání, kakání, zoubků…
![]()
Verů, a ty informuj, jak se situace u vás vyvíjí ![]()
Pudloslava píše:
mě teda fascinuje, jak dokáže vybavit, co psal který nick ve které diskusi. Já si pamatuji řádově tak 30 nicků a i ty se mi často pletou.
No problemo, viz dále.
Příspěvek včera 12:20VERŮNEK píše:Příspěvek včera 17:57, neboli fór s křížkem po funuse
Já dělám chůvu už 15 let,začínala jsem u agentury,ale ted už hlídám více méně na doporučeníJe to psychicky hodně náročná a zodpovědná práce.Já hlídám nejméně za 1OO kč na hod,ale většinou tak za 12O.Hodně maminek si neuvědomuje,že pokud chůva nepracuje načerno,musí mít žl a platit si zdr.a soc.poj. a odvádět daně-v případě,že se tím živí jako já.Taky se musí brát v potaz,že když jede rodina na dovolenou,jste např.14 dní bez příjmu.Já to vyřešila tak,že dám rodině na výběr-bud hlídám za 12Okč na hod.a počítám si odprac.hodiny a jsem placená pouze za to,co odhlídám,nebo mi rodina dává 1OO kč na hod.ale platí mi to i v době svátků,volna,nemoci atd.Jsem prostě takový jejich zaměstnanec
![]()
BaraF píše:
Uvidíme jak se z toho autorka vylže, očekávám něco ve stylu: tos jste mně špatně pochopili, nechytejte mně za slovíčko a radím o dětech, protože jsem au-pair nebo sestra má trojčata a já jí pomáhám.
A máš aspoň toho psa?
V této diskusi jsi obzvláště ošklivoučká. PMS
?
Tež mě všecko smolí, ale nemám to na co svést.
Verůnku já se ti omlouvám, proto jsem to už jednou uvedla v mém příspěvku hned jak jsem se ptala. Jen mě to zarazilo, bylo tu pár nicků, který si dost vymýšleli, tak jsem se chtěla prostě zeptat. Snad neva. ![]()
Každopádně přeju ať do dobře dopadne. ![]()
Jo BaraF ta je expert na dobře mířené rány nejlépe pod žebra.
Pudli, 30? Tak to jsi dooost dobrá!!! Já s jistotou tak max. 5, s menší jistotou 10, ale víc ani ťuk. (Tebe řadím mezi těch 5 skalních. A když se tady pár dnů neukážeš, jsem celá nesvá a svrbí mě prsty, abych se holek nezeptala, jestli náhodou nevědí, co s tebou je
)
Lentil, ty jsi hotová FBI
![]()
BaroF, taky mívám PMS (teda v přeneseném slova smyslu, protože MS jsem naposeldy měla v srpnu 2007
), ale většinou to brzy přejde, tak doufám, že to máš stejně
![]()
any blaznis? to si fakt myslis, ze mam jenom verici pratele? Predstav si, ja s nevericima z prace ze skoly i z vesnice normalne kamaradim a ruzne akce podnikam, ba i do hospody chodim ! A vzhledem k zasoupeni vericich v populaci, rekla bych, ze tech nevericich pratel mam dokonce vic (ikdyz pocitat se mi nechce).
svatbu, kde lidi nevedeli co rikat jsem videla nejednu. mimo jine i tu svoji. To proste musis svoje praktikujici kamarady instruovat, aby hodne nahlas rvali odpovedi. nevadi to nicemu. nevedej, mlcej. A zdeseni? myslim, ze fakt nikdo zdesen nebyl.
Mimochodem svatbu, kde by hezky skoro cely kostel vedel co odpovidat, jsem videla slovy jednu! Bylo to super, nepopiram.
Hele proc ti vadej neverici nebo rituálu neznalí lidi v kostele na obradech kdyz sama do kostela chodis, jak sama pises?
Pudlo-nee,je mi jasne,ze mas pratele mezi nevericima.Ja myslela konkretne,ze se asi nepotkas pri obradech ale ne s nevericima,ale s „vericima“..asi nemam jasno v tom,jestli povazujete( vy verici) za neverici i ty verici co to o sobe tvrdi,ale prakticky jsou jen krteni a jednou rocne i min zajdou do kostela.A tihle lide,ze jsou treba neznali
To je to co me irituje…ti jako verici..
Nevadi mi neverici v kostele,mne vadi ti „jako“.. ![]()
Ale to je ten muj problem,rozumove vim,ze se mam povznest,„odpustit“,prijmout..(v podstate bych se mela nad sebou stydet,ze do nich kecam)ale jeste to nemam tak zpracovane..
Pudloslava píše:Nevadi mi, kdyz do kostela zavita nekdo novy, neverici. Kostel neni soukroma parcela nas vericich, nejsme zadny tajny klub vyvolenych.
Vadi mi neverici, co jdou na stedry den na bohosluzbu jako na divadelni kus a zaberou vsechny lavice, takze si ani babicky uz nemaji kam sednout - a divim se, ze jim to neni hloupe.
Hmm, tak to jsem zrovna já.
Občas jsem chodila na půlnoční do kostela, proto abych si poslechla krásnou hudbu v pěkném prostředí s výbornou akustikou, takže jako do divadla.
Chodívala jsem na Maltézské náměstí, bo tam hrával můj kamarád s orchestrem (mmch většina orchestru jsou nevěřící a přesto hráli bez honoráře, jen zpěvačka byla placená). No když vám to tak vadí, tak proč teda ta představení pořádáte, tak si vyvěste cedulku, ať tam ti nevěřící nelezou. Nicméně neměla jsem pocit, že nejsem vítána. Taky to asi není kostel katolický
ale vy si na půlnoční nezvete extra hudebníky, tak že to není lákavé i pro nevěřící?
Jo a sednout pouštím kohokoli, kdo si o to řekne - jako v autobuse ![]()
Ja nevim, jak poznat „jako“ vericiho od vericiho. POdle ceho to poznas ty? Spousta vericich do kostela nechodi vubec.
A neverici tvarici se jako verici mi v kostele tez nevadi. Kdyz to maji zapotrebi…
Podle me jde rozlisit jen praktikujiciho a nepraktikujiciho. Potom treba jeste mezistupne, praktikujiciho laxne.
Vic mi vadi ruzne paraliturgicke cirkvi tolerovane blbosti, jako ruzne modlitby pred a po msi, zasvecovani se Boskemu srdci, vselijake ligy a podobne. Maloktery knez ma odvahu to odbourat, bo by ho ve farnosti umlatili ruzencema. Jestli fakt tak dobre znas zivot praktikujicich, vis o cem mluvim.
Ale kdyz jsem byla mladsi, mozna me stvaly podobne veci, jako tebe.
Gina108 píše:Pudloslava píše:Hmm, tak to jsem zrovna já.Nevadi mi, kdyz do kostela zavita nekdo novy, neverici. Kostel neni soukroma parcela nas vericich, nejsme zadny tajny klub vyvolenych.
Vadi mi neverici, co jdou na stedry den na bohosluzbu jako na divadelni kus a zaberou vsechny lavice, takze si ani babicky uz nemaji kam sednout - a divim se, ze jim to neni hloupe.Občas jsem chodila na půlnoční do kostela, proto abych si poslechla krásnou hudbu v pěkném prostředí s výbornou akustikou, takže jako do divadla.
Chodívala jsem na Maltézské náměstí, bo tam hrával můj kamarád s orchestrem (mmch většina orchestru jsou nevěřící a přesto hráli bez honoráře, jen zpěvačka byla placená). No když vám to tak vadí, tak proč teda ta představení pořádáte, tak si vyvěste cedulku, ať tam ti nevěřící nelezou. Nicméně neměla jsem pocit, že nejsem vítána. Taky to asi není kostel katolický
ale vy si na půlnoční nezvete extra hudebníky, tak že to není lákavé i pro nevěřící?
Jo a sednout pouštím kohokoli, kdo si o to řekne - jako v autobuse
nepochopilas. ocekavala jsem, ze nahodily navstevnik bohosluzby zaujme ponekud skromejsi misto, nez v prvni lavici vepredu. preci jen je to bohosluzba a neprijde mi uplne koser, kdyz se verici, ktery to tam ma tak torchu „vychozene“, musi tisnit nekde ve vchodu a odpovidaji knezi zezadu pres hlavy mlcich „kulturniku“. Hlavne kdyz jsou mezi nima treba babicky, co moc nevidi a neslysi a nohy je nenesou.
Ve vesnici, odkud je manzel, se prej takhle lidi nechovaji. „Jednorocaci“ si netroufnou do predni polovicky kostela babicky, protoze na vesnici se zkratka vsichni znaji.
hele trebas v Beroune kvuli tomu pulnocni zrusili maji misto toho jen jakesi pasmo koled, neverici navstevnici vubec nepoznaji rozdil.
hudba zalezi na moznostech farnosti, sama jsem zpivala mockrat na ruznych mistech v ruzne kvalite i stylu. profi kapela stoji penauze. Mozna kdyby byla cirkev tak bohata, jak si nekteri mysli, byl by profi orchest na kazde msi.
ale pokud ti jde skutecne jen o vanocni hudbu, ne o duchovno, v Praze mas milion a jednu prilezitost jit si na Rybovku a pod. Kdyz jdes na pulnocni, tak jdes predevsim na bohosluzbu, ne za kulturou. A kdyzuz tam jdes kvuli hudbe, mela bys uznat, ze prednost pred tebou maji ti, co tam jdou za prvnotnim ucelem - setkat se s Bohem.
Příspěvek upraven 02.04.10 v 13:21