Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Verůnku teď jsem četla náhodou nějakou jinou diskuzi a ty tam píšeš jakobys už dítě měla? Jak jsi to prosím tě myslela?
cituji: A nemůže to být tím,že se mu začali prořezávat zoubky a svěděj ho dásně?Co zkusit nějaký kousátko vychlazený v lednici,nebo koupit v lékárně krém na dásničky?U nás to pomohlo,malej taky začal kolem 5.měs.a je fakt,že ty jeho hysterický záchvaty se nedali vydržet,navíc spal jen po 10–15 min.takže fakt záhul.
Nějak to nechápu, děti tedy máš nebo nemáš?
Omlouvám se, ale nějak tomu nerozumím… ![]()
suvik píše:
Verůnku teď jsem četla náhodou nějakou jinou diskuzi a ty tam píšeš jakobys už dítě měla? Jak jsi to prosím tě myslela?cituji: A nemůže to být tím,že se mu začali prořezávat zoubky a svěděj ho dásně?Co zkusit nějaký kousátko vychlazený v lednici,nebo koupit v lékárně krém na dásničky?U nás to pomohlo,malej taky začal kolem 5.měs.a je fakt,že ty jeho hysterický záchvaty se nedali vydržet,navíc spal jen po 10–15 min.takže fakt záhul.
Nějak to nechápu, děti tedy máš nebo nemáš?
Omlouvám se, ale nějak tomu nerozumím…
Cože? Tak tomu taky nerozumím…
![]()
29.3.10 Verůnek v diskusi velká touha po miminku píše:
Holky,cítím s Vámi,já prožívám totéž,jen s tím rozdílem že mě je skoro 33 a přítelovi bylo 35.Jsme spolu 1?5 roku a o dítěti se zatím odmítá bavit-má asi pocit,že je na něj ještě moc mladej
U mě to došlo tak daleko,že se ke svýmu psovi chovám jako k dítěti včetně toho,že mu kupuju příkrmy ve skleničce
To mi hrabe,co?Ale co má teda ženská dělat,když už má mateřský pudy a ten její by chtěl ještě nějakou dobu počkat?Taky nevím,jak to u nás bude pokračovat
Přítel se zatím nevyjádřil a nic konkrétního mi bohužel neřek ![]()
a taky zakládá tuto diskusi (a taky se zapojuje do zasvěcených maminovských).
Zejména ta pasáž jak si váží charakterových vlastností partnera mně pobavila, vážit si někoho kdo tě tahá za nos může jen povaha stejného zaměření.
Nu což, pro idealisty a milce všeholidstva jistě žádný problém, to jen my rýpalové se takovýma detailama dáme rozhodit.
Uvidíme jak se z toho autorka vylže, očekávám něco ve stylu: tos jste mně špatně pochopili, nechytejte mně za slovíčko a radím o dětech, protože jsem au-pair nebo sestra má trojčata a já jí pomáhám.
A máš aspoň toho psa?
Pudlo-bohuzel nesouhlasim,ne neni to tak,ze nesnasim cirkev,tak nesnasim verici.Ja verim.Verim a vim,ze Buh je.A staci mi to,ze verim sama ve svem srdci a nepotrebuju k tomu kostel ani jine hmotne statky.Tak to mam ja.Ale nehanim nikoho,kdo to ma naopak.A nedovoluju si rict,ze znam kazdodenni zivot vericiho.Nikde to netvrdim.Naopak,vazim si lidi,kteri praktukuji svou cistou viru a ziji ni.Ale tech je malo.
Ale kdyz nekdo nabada druheho,proc se vubec do toho plete,kdyz tomu vubec nerozumi,neni to tak vzdy a zcela.Ano,neverici nerozumi kazdodenimu zivotu vericiho,ale neni uplne z jine planety a lecos o tom mnohdy vi.A kolikrat ani neudivi,ze vic nez ten,kdo ho shazuje kvuli jeho „nevire“.
Nikdy bych si nedovolila napriklad nekomu rikat,at nekrti dite,protoze ja to tak nemam a chci,aby se rozhodlo samo.Naopak se to stalo nescetnekrat,vzdyt je to takovy pekny obrad
.Kdyz zacnem probirat,co vlastne krest znamena,stalo se mi,ze ve skutecnosti lide ani nevedeli,ani jim nevadilo,ze budou lhat v kostele,ze budou dite vychovavat ve vire,kdyz ne.(samozrejme ne vsichni!ale kupodivu se to ted stava jakousi „modni“zalezitosti-myslim tim u nevericich,nebo alespon tech,co si na verici „hrajou“)
Vadi mi,ze se krti deti nevericich rodicu,vadi mi svatby v kostele jen tak pro paradu,protoze chybi ucta,pokora,vira.
V tomhle skutecne vidim v cirkvi pokrytectvi,stejne tak jako jeji historie zalozena na lzi,hmotnych statcich,zlobe,krvi,bolesti..cirkev pro me proste neni o skutecne vire,tu musi mit clovek v sobe.A kdyz necemu verim,tak to jen tak nezradim..
Any píše:
Pudlo-bohuzel nesouhlasim,ne neni to tak,ze nesnasim cirkev,tak nesnasim verici.Ja verim.Verim a vim,ze Buh je.A staci mi to,ze verim sama ve svem srdci a nepotrebuju k tomu kostel ani jine hmotne statky.Tak to mam ja.Ale nehanim nikoho,kdo to ma naopak.A nedovoluju si rict,ze znam kazdodenni zivot vericiho.Nikde to netvrdim.Naopak,vazim si lidi,kteri praktukuji svou cistou viru a ziji ni.Ale tech je malo.
Ale kdyz nekdo nabada druheho,proc se vubec do toho plete,kdyz tomu vubec nerozumi,neni to tak vzdy a zcela.Ano,neverici nerozumi kazdodenimu zivotu vericiho,ale neni uplne z jine planety a lecos o tom mnohdy vi.A kolikrat ani neudivi,ze vic nez ten,kdo ho shazuje kvuli jeho „nevire“.
Nikdy bych si nedovolila napriklad nekomu rikat,at nekrti dite,protoze ja to tak nemam a chci,aby se rozhodlo samo.Naopak se to stalo nescetnekrat,vzdyt je to takovy pekny obrad.Kdyz zacnem probirat,co vlastne krest znamena,stalo se mi,ze ve skutecnosti lide ani nevedeli,ani jim nevadilo,ze budou lhat v kostele,ze budou dite vychovavat ve vire,kdyz ne.(samozrejme ne vsichni!ale kupodivu se to ted stava jakousi „modni“zalezitosti-myslim tim u nevericich,nebo alespon tech,co si na verici „hrajou“)
Vadi mi,ze se krti deti nevericich rodicu,vadi mi svatby v kostele jen tak pro paradu,protoze chybi ucta,pokora,vira.
V tomhle skutecne vidim v cirkvi pokrytectvi,stejne tak jako jeji historie zalozena na lzi,hmotnych statcich,zlobe,krvi,bolesti..cirkev pro me proste neni o skutecne vire,tu musi mit clovek v sobe.A kdyz necemu verim,tak to jen tak nezradim..
No moc hezky umíš odsoudit miliony věřících, kteří věří a zároveň nepovažují církev za svého nepřítele…
janine24
-hmmm..odsoudila jsem miliony vericich ![]()
tak kdyz to tam ctes,tak jo,ja se hadat nehodlam. ![]()
Takze hezky den
BaraF píše:vrony píše:Věřící-pambíčkář je popisný termín stejně jako cikán-rom nebo hňup-nerozhodný, nekonzistentní, nedůvěryhodný partner.
Mimo téma , ale nedá mi toBaroF, co takhle rozlišovat pojmy a dojmy. Věřící nerovná se pánbíčkář. A než začneš o něčem takovém psát, možná bys sis o tom měla něco víc zjistit. Např. u katolíků(jak jsou na to jiné církve v detailu nevím, ale myslím, že obdobně) sex „bez účelu zploení dětí“ nerovná se hřích
Mám nastudováno i oddiskutováno, ověř si u svého faráře jak to s tím sexem pro zábavu je, křesťané to mají skoro jednotně, pokud jsi farník tak si asi při „předmanželské výchově“ chyběla.
Já jen dodám,že manželský sex-milování nám bylo dáno pro radost ze samotného aktu a ne jen pro plození dětí.
Příspěvek upraven 31.03.10 v 18:28
any je to tak jak pise janine - kdo je teda ta zla cirkev, nezli lidi, co jsou v ni?
lhani u krtu a svadeb mi vadi taky, ale to je vec a svedomi, ne toho kneze, aby jim cetl myslenky.
Pudlo-jo tak to je docela tezka otazka,ne?ale kdyz se to vezme v pojmu shromazdeni,spolecenstvi(tedy lide),tak pak tedy ano.
Ale i tak si myslim sve,neodsuzuju skutecne verici.. to je tezko vysvetlit a ja nemam touhu se nechat vyprovokovat k hadkam.
Ostatne za tech spousty let zde na emiminu jsem k tomu ani nedospela,nejsem proste ten spravny typ ![]()
Any píše:Nikdy bych si nedovolila napriklad nekomu rikat,at nekrti dite,protoze ja to tak nemam a chci,aby se rozhodlo samo.Naopak se to stalo nescetnekrat,vzdyt je to takovy pekny obrad.Kdyz zacnem probirat,co vlastne krest znamena,stalo se mi,ze ve skutecnosti lide ani nevedeli,ani jim nevadilo,ze budou lhat v kostele,ze budou dite vychovavat ve vire,kdyz ne.(samozrejme ne vsichni!ale kupodivu se to ted stava jakousi „modni“zalezitosti-myslim tim u nevericich,nebo alespon tech,co si na verici „hrajou“)
Any, píšeš o lidech, kteří křtí své děti jen proto, že je to hezké nebo se jim to zdá moderní. Ale to mluvíš o NEVĚŘÍCÍH, kteří prostě lžou v kostele. A kněží opravdu neumějí číst myšlenky. Pokud to dotyčným nevadí, že nahlas křivě lžou před svatostánkem, pak se s tím musejí vyrovnat sami. Myslím, že církev za každou cenu tímto způsobemsvé ovečky získávat nechce
Tady vidím spíš pokrytectví ze strany těch nevěřících, kteří takto církev zneužijí a dělají si z ní vlastně „legraci“. Ale v tomto se tebou teda určitě souhlasím. Taky to nesnáším (ty svatby a křty v kostele jen proto, že je to hezké
). Nedávno tady na tohle téma proběhla diskuze!! Jestli ji najdu, hodím odkaz ![]()
A k zakladatelce - když píše v jiné diskuzi, že „jejich malému v 5 měsících rostly zuby“, tak proč by za JEJICH MALÉHO nemohla považovat třeba synovce? Já o svých synovcích taky mluvím jako o „našich děckách“. Možná bych se taky podívala na datum, kdy ty příspěvky psala. Já taky mám v jedné diskuzi, že s manželem spíme dennně (to bylo při prvním těhu) a teď píšu, že sex nemáme vůbec (2. těhu) a někdo by mě tak mohl označit za lhářku, protože si příspěvky odporují ![]()
Jinak obdivuji Pudliny vyjadřující schopnosti. Lépe bych to nenapsala! ![]()
lulje-to jsem fakt moc rada,ze i tito „verici“se berou jako neverici.Mam na to taky ten samy nazor.Opravdu z vlastni zkusenosti znam lidi,co jsou pokrteni,do kostela jdou jednou do roka,kde se ani pomodlit neumi,neuznavaji hodnoty jejich viry,nebo je porusuji s tim,ze se pak z to vsak vyzpovidaji,a presto se povazuji za verici a kdyz se jim to hodi,jsou schopni poucovat neverici..a bohuzel ne kazdy knez musi cist myslenky(znam),nektery to skutecne vi..i pri tech svatbach je to okate a ocividne,ze se nekdo dal nahle na viru..
Ale jo,nerozumim tomu,proc to tak je,takze mi nenalezi hodnotit-nesnazim se soudit,jen pisu,co mi vadi.
K autorce-ja verim,ze deti nema.na zaklade jejich diskusi co kdy psala,dela profi hlidani uz 15let,nemuze mit vlastni deti pro predcasnou menopauzu,pecuje o psa jako o dite a i ta jeji sestra ma dve deti.
Psala to nekolikrat uz driv,verim ji.
Any, na těch křtech a svatbách „ze dne na den obrácených křesťanů“ se shodnem ![]()
Nedávno tady proběhla diskuze týkající se tohoto tématu. Teda zpočátku se její zakladatelka ptala na něco jiného, ale trokšu se to zvrhlo. No, a nakonec se to rozvinulo v debatu o tom, zda je možné, aby manžel zakladatelky mluvil aramejsky, a několik stránek jsme se dohadovaly, jaký je úřední jazyk Íránu (někdo mi tam tvrdil, že arabština, což mě teda dost vykolejilo
). Takže nedoporučuju číst do konce
Ale v začátku jsme debatily o těch křtech a bylo to docela zajímavé
To jen asi v půlce se to zvrhlo jinam. Jako téměř vždy
(Ostatně tady se tak taky stalo
)
Jo, a Verůnce - zakladatelce - taky věřím. Nemám důvod nevěřit ![]()
Abych rekla pravdu, me tyhle svatby a krty zas az tak nevadej. To lhani je zalezitost dotycnych, jejich svedomi a oni trebas tak nejak verici jsou sami pro sebe, kdo jsem ja, abych hodnotila. A jsem rada, ze maji k cirkvi pozitivni vztah. Predpokladam ze BaraF cirveni snatek nemela ![]()
Nevadi mi, kdyz do kostela zavita nekdo novy, neverici. Kostel neni soukroma parcela nas vericich, nejsme zadny tajny klub vyvolenych.
Vadi mi neverici, co jdou na stedry den na bohosluzbu jako na divadelni kus a zaberou vsechny lavice, takze si ani babicky uz nemaji kam sednout - a divim se, ze jim to neni hloupe.
Any umet se pomodlit je nesmyslna formulace-kazdy, kdo umy premyslet, umi se i modlit. A jestli nekdo nema naucene spolecne modlitby - o to fakt nejde. Prubeh bohosluzby si lze nalistovat v kancionalu na zacatku a lze odpovidat z neho, pokud by se nekdo citil trapne, ze nevi, co se rika. (Ostatne ordinaria se cato zpivaji a jen v kancionalu je myslim 5 verzi, sama si cato ty noty radeji najdu, kdyz si nejsem jista)
A ver tomu, ze ke zpovedi se jen tak nechodi - je to dost neprijemna zalezitost a kdyz tam clovek nejde s uprimnou litosti, tak to stejne neni platne. Nic takoveho „klidne si hresim, vzdyt se pak vyzpovidam“ neexistuje, to je takovej blabol, co si rikaj neverici mezi sebou… clovek by musel u zpovedi litovat nejen toho cinu, ale i toho, ze to takhle planoval, jinak tam nemusi vubech chodit.
Lidi, kteri moralizuji a poucuji druhe, najdes stejnou merou mezi vericimi i nevericimi. Trebas ty zrovna tedka odsuzujes vyse zminene pokrytce. Kdo jsi zase ty, abys znala motivace jejich cinu?
Pudli, máš pravdu… Trošku se stydím, co jsem napsala výš.
Jasně - je to každého věc. Jeho a jeho svědomí. Ae na druhou stranu by měl kněz dotyčnému vysvětlit, co vlastně slibuje - že bude křtěné dítě vychovávat ve víře atd. Jak tohle může slíbit někdo, kdo sám je třeba nevěřící, ale pokřtí dítě proto, že si to přeje babička, která dá za to dítěti na vkladní knížku tučný obnos
A znám i takové, proto mě to mrzí, že si z kostela dělají menší bordýlek.
Ale jinak souhlasím se vším, co jsi napsala!
Všechno je to o našem svědomí a nikdo z nás nemmá právo nikoho soudit.