Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Maty1989 píše:
Pak jsme s manželem koukali, co vše je vůbec na trhu - od spermicidů, přes tělíska, náplasti, prášky, až nás zaujal Nuvaring. Je to sice taky HA, ale má nízký obsah hormonů a stačí na to myslet 2× za měsíc. Tak jsem do toho šla - nemáme nic proti kondomům, ale pořád to leze docela do peněz a lepší je to pro nás bez toho
I kroužek je HA, sice ne prášky, ale je. I prášky jsou s nízkým obsahem hormonů ![]()
@Olexa Ale nemusely si to vymyslet, doporučuju přečíst článek http://www.ulekare.cz/…ncepce-18873
@Anonymní píše:
Je to tak, bohužel. Gynekologové jí vyloženě cpou, protože z toho mají peníze. Vystudovala jsem farmacii a během studia na ní jsem přestala brát antikoncepci a moje spolužačky také. Je to opravdu svinstvo a s hormony by se zahrávat nemělo.
A mohla bys sem, prosím, napsat nějaké ty vedlejší účinky a negativa? Děkuju.
@pe-terka píše:
Nevíš, jak by na tom byly s plodností bez HA. Můžou mít problém nebo prostě sníženou plodnost a ani o tom neví. Pak u nich občasné vynechání těhotenství nezpůsobí…
ja HA take brala jak vitaminy.. minimalne 2× za mesic jsem zapomela. Presto jsem nikdy neotehotnela. S otehotnenim jsem pozdeji nemela problem. Prvni tehotenstvi na jeden jediny pokus, druhe tehotenstvi tak trosku neplanovane (zadna ochrana krome prerusovane souloze, ale s vedomim, ze kdyz se stane, tak proste bude sourozenec) a treti tehotenstvi vicemene take na prvni pokus.
Jinak kdysi jsem HA verila. Od te doby, co chodim na emimino uz ji vubec neverim ![]()
@Anonymní píše:
A mohla bys sem, prosím, napsat nějaké ty vedlejší účinky a negativa? Děkuju.
Antikoncepce zvyšuje krevní srážlivost a následkem toho může být tromboza. Pokud neni včas léčena, tak se ta sraženina může utrhnout a způsobit plicní embolii. Další vedlejší účinek je změna jaterní funkcí, antikoncepce ničí játra a vede ke zvýšenemu riziku rakoviny prsu. Dále antikoncepce zvyšuje krevní tlak a zhoršuje imunitu. K těm méně závažnější patří nevolnost, migrény, deprese, zadržování tekutin, kvasinky. Ostatně i v letáčku se mnohdy dočtete, že se nedoporučuje užívat u žen nad 35 let, ale je to každého svobodná volba. Na druhou stranu je to jedna z nejspolehlivějších metod, ale předepisovat ji 15 letým slečnám, jak říká i Mudr. Máslová, je zvěrstvo. Mnohdy tyto slečny končí neplodné. Mně gynekoložka antikoncepci také cpala, vyjmenovala mi jen samá pozitiva, ale ty negativa jaksi nezmínila, proč asi… Je to ale na každém pro jakou antikoncepci se rozhodne.
@trpaslinka píše:
ja HA take brala jak vitaminy.. minimalne 2× za mesic jsem zapomela. Presto jsem nikdy neotehotnela. S otehotnenim jsem pozdeji nemela problem. Prvni tehotenstvi na jeden jediny pokus, druhe tehotenstvi tak trosku neplanovane (zadna ochrana krome prerusovane souloze, ale s vedomim, ze kdyz se stane, tak proste bude sourozenec) a treti tehotenstvi vicemene take na prvni pokus.
Jinak kdysi jsem HA verila. Od te doby, co chodim na emimino uz ji vubec neverim
No já nejsem žádný odborník na HA
. Je fakt, že i síla a typ hormonů se myslím v jednotlivých preparátech liší a dle toho taky setrvačnost působení, když se vynechá
. Ale osobně si fakt myslím, že za většinou selhání HA je selhání uživatelky, i když třeba nevědomé (interakce s léky, bylinami, průjem, zvracení…).
@Anonymní píše:
Antikoncepce zvyšuje krevní srážlivost a následkem toho může být tromboza. Pokud neni včas léčena, tak se ta sraženina může utrhnout a způsobit plicní embolii. Další vedlejší účinek je změna jaterní funkcí, antikoncepce ničí játra a vede ke zvýšenemu riziku rakoviny prsu. Dále antikoncepce zvyšuje krevní tlak a zhoršuje imunitu. K těm méně závažnější patří nevolnost, migrény, deprese, zadržování tekutin, kvasinky. Ostatně i v letáčku se mnohdy dočtete, že se nedoporučuje užívat u žen nad 35 let, ale je to každého svobodná volba. Na druhou stranu je to jedna z nejspolehlivějších metod, ale předepisovat ji 15 letým slečnám, jak říká i Mudr. Máslová, je zvěrstvo. Mnohdy tyto slečny končí neplodné. Mně gynekoložka antikoncepci také cpala, vyjmenovala mi jen samá pozitiva, ale ty negativa jaksi nezmínila, proč asi… Je to ale na každém pro jakou antikoncepci se rozhodne.
Myslím si, že těch vedlejších účinků na organismus může být i víc, v těle je všechno hrozně provázané. Ale kdo by financoval nezávislé studie a přiznal problém, že?
Takže je to na každém z nás, čemu (ne)věří… ![]()
@misa.859 píše:
@Olexa Ale nemusely si to vymyslet, doporučuju přečíst článek http://www.ulekare.cz/…ncepce-18873
Tak to já podle BMI jsem přesně na středu (ideální váha) tak to mě snad trápit nemusí
Ale děkuji, další motivace k tomu se držet s jídlem a sportovat ![]()
@trpaslinka píše:
Jinak kdysi jsem HA verila. Od te doby, co chodim na emimino uz ji vubec neverim
@pe-terka píše:
No já nejsem žádný odborník na HA. Je fakt, že i síla a typ hormonů se myslím v jednotlivých preparátech liší a dle toho taky setrvačnost působení, když se vynechá
. Ale osobně si fakt myslím, že za většinou selhání HA je selhání uživatelky, i když třeba nevědomé (interakce s léky, bylinami, průjem, zvracení…).
Já mám 30 mg estrogenu a 75 mg gestagenu. To jsem četla že je mezi ![]()
@pe-terka píše:
Myslím si, že těch vedlejších účinků na organismus může být i víc, v těle je všechno hrozně provázané. Ale kdo by financoval nezávislé studie a přiznal problém, že?
Takže je to na každém z nás, čemu (ne)věří…
Tak já například nemůžu ty s vysokou hladinou hormonů protože maminka má problémy se srážlivostí tak máme obě se ségrou Katyu
A co se týče vysokého tlaku..vyšší by mi nevadil..já kvůli nízkému omdlévám ![]()
@Olexa píše:
Já mám 30 mg estrogenu a 75 mg gestagenu. To jsem četla že je mezi
Tak kombinované preparáty by měly mít delší setrvačnost účinku, pokud mě paměť neklame…takže když jednou zapomeneš (vynecháš), otěhotnět bys neměla
. Přesněji Ti to asi zodpoví gynekolog
. Anebo když víš, že jsi zapomněla, kryj se ještě něčím jiným
@pe-terka píše:
Tak kombinované preparáty by měly mít delší setrvačnost účinku, pokud mě paměť neklame…takže když jednou zapomeneš (vynecháš), otěhotnět bys neměla. Přesněji Ti to asi zodpoví gynekolog
. Anebo když víš, že jsi zapomněla, kryj se ještě něčím jiným
Já se dost hlídám a určitě bych se chránila kondomem kdybych zaznamenala chybu ![]()
@Olexa píše:
Tak já například nemůžu ty s vysokou hladinou hormonů protože maminka má problémy se srážlivostí tak máme obě se ségrou KatyuA co se týče vysokého tlaku..vyšší by mi nevadil..já kvůli nízkému omdlévám
Hele, já ti nevím, ale když je problém se srážlivostí, neměly by být jen gestagenní preparáty (bez estrogenů)? Když už teda hormony…Nechci kecat, ale něco se mi vybavuje ![]()
@pe-terka píše:
Hele, já ti nevím, ale když je problém se srážlivostí, neměly by být jen gestagenní preparáty (bez estrogenů)? Když už teda hormony…Nechci kecat, ale něco se mi vybavuje
Heled já nevím, doktorka o tom ví a nic..a zatím žádné potíže