Věříte v mimozemské civilizace?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Existují dvě možnosti. Buď jsme ve vesmíru sami, nebo nejsme. Obě jsou stejně děsivé. (Arthur C. Clarke)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Chauvinist píše:
Od té doby, co se vyskytuju na emimi, věřím v to bezvýhradně
Stanislav Lem: Invaze z Aldebaranu
povídka: Invaze z Aldebaranu
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pravdepodobnost, ze jsme sami, je podle me v nekonecne velkem vesmiru miziva.
- Citovat
- Upravit
Jo, já na jinou formu inteligentniho života ve vesmíru věřím. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Z.jev píše:
Existují dvě možnosti. Buď jsme ve vesmíru sami, nebo nejsme. Obě jsou stejně děsivé. (Arthur C. Clarke)
Arthur C. Clark byl geniální. Ale nemohl vědět vše co víme dnes. Nicméně tento jeho výrok je stále platný (pokud tím myslíme rozvinutou civilizaci).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@M_Vladim píše:
A v astronomii? Za posledních padesát let nezůstal kámen na na kameni.
Vzácná voda? Pche!Víme, že vhodná planeta musí mít vhodnou hvězdu - stabilní po několik miliard let a na začátku nesmí moc bouchnout, jinak vytlačí plyny a tím i vodu moc daleko. Planeta nesmí mít rotaci vázanou na hvězdu. Maličko problém, měsíc se velmi hodí. Musí mít magnetické pole, tedy kovové, pohyblivé jádro. Za těch pár miliard let nesmí žádná supernova bouchnout moc blízko, takže v hustých oblatech kolem středů galaxiií není zrovna bezpečno.
Soustavu nesmí trefit zádný výtrysk z kvasaru. A průsvih, na který jsme přisli tepve nedávno: Jmenuje se rekonexe magnetaru (to je ve vývoji kousek za neutronovou hvězdou).
Nicméně, jsme tady, takže - proč bychom měli být sami.
Rekonexe je naštěstí poměrně vzácný jev. V naší galaxii víme jen o dvou. Naštěstí. Rekonexe je totiž taková prda, že to zničí veškerý život tak ve čtvrtině průměrné galaxie.A máme smutnou odpověď na otázku: „Kde sakra jsou?!“
No tak musím přidat další hrozbu, ještě čestvějšího data objevu, než je rekonexe magnetaru.
Je to srážka galaxií.
Historicky se náš model scenáře srážky vyvíjí. Ještě před sto lety jsme netušili, že nějaká galaxie existuje. Po objevu galaxiií se nejprve se věřilo, že je srážka extrémě vzácná. Pak se zjistilo, že opak je pravdou a zavládl úžas. Poté zavládl děs, když se zjistilo, že se na nás řítí galaxie Andromeda ( M31)… nebo my na ní? To je fuk. Pak se přišlo na to, že pokud nejste ve středu, tak jsou hvězdy rozesety dál tak řídce, že se ovlivní jen gravitačně. Srozumitelně řečeno: prostě se změní oběžná dráha soustavy vzhledem ke středu galaxie, prakticky bychom to nepostřehli.
Jenže … kolem středu může podstatně vzrůst aktivita nov a supernov. To už přituhuje, navíc někde za supernovou je magnetar.
No a teď máme poslední průse… Černé mosterdíry středů galaxií vytvářejí osové gama výtrysky na obě strany. Jejich délky jsou srovnatelné tak se čtvrtinou průměru galaxie. Pokud se třetávající galaxie protočí pod středem té druhé (a obráceně) tak…
![]()
Galaxie M31 má na nebi v průměru tak čtyři Měsíce. Že jsme slepí a oslepení světlem na tom nic nezmění.
Musíme makat na své kosmičnosti, jinak…bojim, bojim.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co z toho vyplývá? Že bude civilizací hodně málo a budou rozesety dál od středů galaxií. Jejich potkávání není moc pravděpodobné. ![]()
Nicméně, nejspíš mohou existovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď mě budete všichni považovat za blázna. Ale co takový Adam Bernau a časoprostor? Myslíte si, že to není možné? Na začátku, v bodě 0 byl velký třesk. Představme si vesmír jako hmotu, která se rozpíná. A stejně tak i čas plyne. Tato teorie nevylučuje jiné civilizace, jiné formy života. A máme přece několik galaxií a miliony hvězd. Akorát to, že bychom nějakým výpočtem dokázali ovlivnit dějiny mi přijde jako utopie…
Každý máme svou víru, svou teorii…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mrav píše:
Teď mě budete všichni považovat za blázna. Ale co takový Adam Bernau a časoprostor? Myslíte si, že to není možné? Na začátku, v bodě 0 byl velký třesk. Představme si vesmír jako hmotu, která se rozpíná. A stejně tak i čas plyne. Tato teorie nevylučuje jiné civilizace, jiné formy života. A máme přece několik galaxií a miliony hvězd. Akorát to, že bychom nějakým výpočtem dokázali ovlivnit dějiny mi přijde jako utopie…
Za blazna te nemam, jen vubec nerozumim, co tim chces rict.
- Citovat
- Upravit
@mrav píše:
dtto … Nebedebe? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Limi123 píše:
Za blazna te nemam, jen vubec nerozumim, co tim chces rict.
Několik paralelních vesmírů. Rozdíl je v čase … - 1 sec, - 2sec, - den, -rok… Je to ale za těmito galaxiemi, těmato hvězdama. Podle mě se tam nikdy nedostanem, vždyť do vesmíru jsme začali létat až ve 20. století… Jak dlouho by nám trval přelet jen Mléčné dráhy?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mrav píše:
Několik paralelních vesmírů. Rozdíl je v čase … - 1 sec, - 2sec, - den, -rok… Je to ale za těmito galaxiemi, těmato hvězdama. Podle mě se tam nikdy nedostanem, vždyť do vesmíru jsme začali létat až ve 20. století… Jak dlouho by nám trval přelet jen Mléčné dráhy?
To je dost naivní pohled.Tak jak létáme dnes, to má značné omezení. Paralelní vesmír si můžete představit jako list papíru položený na jiný list. Je to dost hrubá demostrace, ale z jednoho papíru na druhý je to hodně blízko, jen tu mez překročit. To dnes neumíme a ani nemáme přímé vodítko, kde by na sebe dimenze naléhali.
Ale to nic neznamená. Ještě před dvěma sty lety byli lidé varováni, že se při rychlosti vlaku nad 50 km/h udusí a jistý úředník francouzského patentního úřadu navrhl jeho zrušení. Údajně proto že již bylo vše vynalezeno.
![]()
Víme ale o jednom vážném problému, na který poukázal dnes již zesnulý S. Hawking:
Země má určité omezené využitelné zdroje energie. Nelze s nimi plýtvat, protože jinak nás to bude stát cestu do vesmíru a to pak znamená neodvratný konec naší civilizace.
Poliici to dnes s arogantním úsměvem ignorují, stejně jako organizace, které brání regulaci naší populace. Ani jedno není legrace. To je skoro na fyzickou likvidaci takových ignorantů. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mrav píše:
Ano,az ve 20.stoleti,ale zase se podívej, jak se lidstvo posunulo během jediného století. Takový skok se nikdy předtím neudal. Vse plynulo tak nějak pomalu. A najednou, během chvilky rozvoje, stojí člověk na Měsíci?! Nemyslím si, že je nemožné abychom jednou minimalne opustili hranice naší soustavy. Myslím my lide, ne nějaká sonda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Klaarynka píše:
Ahoj holky, zajímá se někdo o knížky od Dänikena a tohle téma?
Věřím tomu, že žít se ženskou dlouhodobě je horší než se uvolnit k pokusům pro mimozemšťany.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit