Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@miisenka
Ne všichni, bohudík. Hřeší na to, že se jedná o přípravek perorální. Pochopil bych to snad u cefalosporinů I. generace (cefaclor, cefalexin, cefadroxil), které si ponechávají účinnost na gram-pozitivní bakterie, k nimž S. pyogenes patří. Postupně se zvyšující se generací cefalosporinů vzrůstá účinnost na G- bakterie a klesá účinnost na G+ bakterie, přičemž ve IV. generaci (cefepim) se klesající účinnost na G+ zvrátí a mírně zvýší (tyto jsou ovšem jen parenterální, tudíž je PLDD / PLD nemůže předepsat). Cefalosporiny si šetřme na jiné „mršky“ než jen na S. pyogenes. Je to plýtvání.
@Doctus
To jo, ale neni nad to jednoducho predpisat Zinnat a Augmentin..ja mam pediatra rozumneho, snad mu to vydrzi..
@miisenka
Augmentin (= Amoksiklav) je už lepší volba, neboť se jedná o kombinaci aminopenicilinu s inhibitorem širokospektrých beta-laktamas (amoxicilinum et acidum clavulanicum). Inhibitor ESBL nijak neuškodí, používá se tam, kde je riziko rozštěpení beta-laktamového kruhu pomocí bakteriálních enzymů.
@Doctus
To jo, na spalu urcite..ja to myslela vseobecne, ze tieto dve atb sa najcastejsie oredpisuju, bez akehokolvek rozmyslu..
@miisenka
Na spálu stačí bohatě Ospen / PenBene (acidostabilní fenoxymethylpenicilin). Tak já poznám PLDD, která předepisuje ATB podle nejnovějších postupů. V antibioterapii nelze moc zavádět principy EBM (evidence-based medicine, medicína založena na důkazu), neboť bakterie jsou nevyzpytatelné a u pacientů se mohou chovat diametrálně jinak. Zajímavým zjištěním je fakt, že kombinované aminopeniciliny jsou pacienty (a nejen dětskými) lépe snášeny než ty bez inhibitoru ESBL. To by si měli vzít k srdci výrobci, abychom mohli předepisovat klasický amoxicilin bez obav bolestí břicha apod, u co-amoxicilinu takové problémy nejsou.
@Doctus píše:
@miisenka
Na spálu stačí bohatě Ospen / PenBene (acidostabilní fenoxymethylpenicilin). Tak já poznám PLDD, která předepisuje ATB podle nejnovějších postupů. V antibioterapii nelze moc zavádět principy EBM (evidence-based medicine, medicína založena na důkazu), neboť bakterie jsou nevyzpytatelné a u pacientů se mohou chovat diametrálně jinak. Zajímavým zjištěním je fakt, že kombinované aminopeniciliny jsou pacienty (a nejen dětskými) lépe snášeny než ty bez inhibitoru ESBL. To by si měli vzít k srdci výrobci, abychom mohli předepisovat klasický amoxicilin bez obav bolestí břicha apod, u co-amoxicilinu takové problémy nejsou.
Přiznám se, že jsem teď vaše příspěvky v rychlosti přelouskala. Většina informací je pro mě moc odborná:-D Můžu se tedy zeptat, jestli může Zinnat malému nějak škodit? On měl totiž původně předepsaný právě Ospen. Bral ho ale jen jeden den. Den na to se mu objevila vyrážka po těle. Šla jsem s ním hned k dr. a vzala s sebou vzorek moči. Objevila tam drobný zánět moč. měchýře. Když viděla vyrážku, chtěla mu atb vzít, s tím, že to bude asi virového původu. Potom ale udělala crp a vyšla hodnota přes 90. Po tom změnila atb na Zinnat. Sama jsem z toho jelen a teď ještě víc.
@Verulda86
Takže vyrážku klasifikovala jako alergickou reakci na penicilinová ATB. V případě alergie se ve většině případů neexperimentuje s ostatními beta-laktamovými ATB (cefalosporiny, monobaktamy, karbapenemy), ale jde se rovnou do makrolidů, i když je možné použít perorální cefalosporiny, mezi něž cefuroxim-axetil (Zinnat) patří. Takže de facto lékařka nechybovala, chyby by se dopustila pouze v případě preskripce cefalosporinu jako léku první volby. Beta-laktamová ATB i makrolidy jsou poměrně bezpečná ATB s minimem nežádoucích účinků, je možné je podávat dětem i gravidním ženám. Bát se nemusíte. Pokud se opravdu jednalo o alergickou reakci, nechť to lékařka nezapomene zapsat do karty, kdyby se na to někdy zapomnělo. První setkání s noxou není tak drastické jako setkání další. Přeji hezký den. ![]()
Nejsem si jistá, jestli vyrážku vyhodnotila jako alergii. Přímo jsem se ji na to totiž ptala, její odpověď ale byla ne, že alergie to nebude. Odpověď na to, co je to zač, jsem vlastně nedostala. A co atb Curram? Je to penicilínové atb. Ta bral malý min. rok na zánět průdušek a bez problému, jen průjem.
@Verulda86
Jedná se o kombinaci aminopenicilinu s inhibitorem širokospektrých beta-laktamas (přesná formule zní amoxicilinum et acidum clavulanicum). Toto generikum se většinou předepisuje pod firemními názvy jako je Amoksiklav, Augmentin apod. Na spálu by mělo též zabrat, je to ale zbytečné. Bohatě stačí penicilin V.
@Doctus píše:
@Verulda86
Jedná se o kombinaci aminopenicilinu s inhibitorem širokospektrých beta-laktamas (přesná formule zní amoxicilinum et acidum clavulanicum). Toto generikum se většinou předepisuje pod firemními názvy jako je Amoksiklav, Augmentin apod. Na spálu by mělo též zabrat, je to ale zbytečné. Bohatě stačí penicilin V.
To ano, spíš mě zajímalo to, že kdyby byla vyrážka reakce na penicilínové atb, jestli by se to projevilo už před rokem, když bral Curram.
@Verulda86
S velkou pravděpodobností ano, neboť alerická reakce je zkřížená napříč peniciliny (základní acidostabilní a acidolabilní, aminopeniciliny, oxacilin / methicilin = stabilní vůči stafylokokové penicilinase, ureidopeniciliny s tazobactamem jakožto antipseudomonádové peniciliny).
Obnovuji diskuzi..Dceři je 2,5 roku a má dostávat po 12 hodinách 3ml antibiotik. Jenže já si spletla dávkování od jiných léku a dala jí 5ml. Vím, že je to možná hloupý dotaz, ale nevím jestli se může něco stát, když je ještě malá..
Děkuji
@mikkeilla Zavolej vaší doktorce a zeptej se. Přímo mně se to nestalo, ale kamarádka taky špatně odměřila synovi antibiotika - ale udělala to tak asi dvakrát nebo dokonce třikrát. Zjistila to tak, že malý měl v moči hodně krve, museli do nemocnice, prý hrozí poškození ledvin. Ale pokud se to stalo jen jednou, tak to bude snad v pořádku. Ale zavolala bych té doktorce.
Pokud jsi to dala jednou tak se nic nedeje bud bez obav, pokud ale opakovane tak urcite volej dr.
Naštěstí se mi to stalo jen jednou..Prostě jsme prohodila dávkování u léků.. ![]()