Vinná réva

96
26.11.12 09:13

Vinná réva

Pěstujete někdo doma vinnou révu? Potřebovala bych poradit jak na ni :). Jestli je lepší koupit si ji v zahradnictví nebo jestli se dá vypěstovat pouze z větviček, a jak na to. Kdy je nejlepší ji zasadit, čím hnojit, jestli snese zem nahnojenou kravským hnojem a nebo je potřeba jiné hnojení, jak se o ni starat a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81479
26.11.12 09:19

Máme, ale nic profi. Lepší koupit sazenici roubovanou, je odolnější a líp plodí. Jde to al i jen z větvičky. Hnojení zálivkou nemá smysl, vinná réva má velmi hluboké kořeny, několik metrů, takže se to tam stejnak nevsákne. Spíj jen pro začátek prohnojit půdu, kam budeš sázet, ale hodně hluboko, aby kořeny měly tendenci kořenit hluboko. A starání, to je na dýl, je třeba na jaře stříhat, na netu najdeš jak. My ještě trohu proškubáváme listí, kré je přes plody. Na podzim hlavně plašit ptáky. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
26.11.12 09:26

Máme od loňska mladou sazenici u pergoly. Zatím jsme sklidili jen pět bobulek, ale i tak je to docela fajn - ale my ji máme spíš pro radost než pro starost.

Zatím se mi pnula do výšky pergoly, to jsem prožezávala a nechala jen tři šlahouny bez postraních větví, příští rok ji chci už nechat větvit a budu tiše doufat v úrodičku. Sazenici jsme koupili v zahradnictví roubovanou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
26.11.12 14:46

Ahoj, před lety jsme zasadili k pergole Modrý portugal a už jí máme slušně obrostlou :-) Nějak zvlášť se o ní nestaráme, jestli jí manžel 1× za rok nějakým hnojivem zaleje, tak to bude maximum. Občas přistříhne postranní větve, aby spíš rostla do délky. Jinak chce určitě hodně sluníčka. Letos jsem se bála, že květy pomrzly, ale měli jsme velikou úrodu, sice žádný obří bobule - jsou menší, než v obchodech a s peckama, ale vylisovala jsem výbornou šťávu. Tchán zasadil tři sazenice do skleníku a ten má plody o hodně větší a sladší. JInak bych se přimlouvala určitě koupit v zahradnictví přímo naroubované. Tchánovi jsem je objednávala ze Starkla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.11.12 15:04

Vinná réva je moc fajn ovoce, ale má některá specifika. Roubování se provádí z jediného důvodu - pokud si dáš zakořenit odstřižek z ušlechtilého dřeva (říká se mu „pravokořenáč“), tak je náchylný na napadení zemní mšicí, která se jmenuje révokaz. Přezimuje v teplých oblastech republiky, na jižním Slovensku a v severnímu Maďarsku. Jinde v republice „vymrzne“. Poslední velký útok révokazu na vinice (spojený s likvidací velkých vinohradů) byl v roce 1936, takže můžeš naprosto v klidu pěstovat i ty pravokořenáče.
Co se týká stříhání vinné révy, tak se vychází z jediné zásady. Plodí vždycky loňské dřevo, které vyrůstá z předloňského (poznáš je podle barvy kůry). Takže tam, kde chceš mít hrozny, ponecháš krátký čípek se dvěma až třemi pupeny. Pro lepší dozrání mají být hrozny od sebe 15-20 cm daleko. Tam, kde nechceš hrozny, loňskédřevo odstřihneš. No a dřevo, které vyrůstá z víceletého, se dá využít k větvení „kmene“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.11.12 15:07

@Gina Modrý portugal je moc fajn červená moštová odrůda, ale pro rodinu, kde se zkonzumuje hroznů víc, bych poradil doplnit ji Frankovkou nebo Svatovavřineckým. Frankovku jsem měl v minulém bydlišti nataženou podél plotu do osmimetrové délky - pravidelně jsem z té jediné rostliny sklidil 40 kilo hroznů… :roll: Bohužel jsou věci, které si při stěhování s sebou vzít nemůžeš… :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.11.12 16:24

A pokud kohokoliv zajímá cokoliv na téma „vinná réva“, klidně se ptejte. Troufnu si říct, že v tomhle ohledu jsou moje znalosti větší než průměrné… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
26.11.12 17:17

Jura007

Díky za info. Chtěla bych ji vysadit příští rok na jaře. Snad se zadaří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.11.12 18:22

@Triela Jinak k tomu hnojení - vinná réva má prakticky shodné výživové nároky jako broskvoň - takže je možné je sázet vedle sebe. To třeba u meruňky versus broskvoně dělá problémy - meruňka je vápnomilná, kdežto broskvoň převápněním zabiješ…
A v jižních Čechách počítej s pozdějším dozráváním. Chtělo by to možná vybrat odrůdu, která má nižší hodnotu SAT (suma absolutních teplot, podle toho se určuje „teplo“ potřebné k dozrání…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí