Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Prosím o Vaše názory na nákup na nove platformě Vinted.
Kdyz chci něco koupit, musím platit přímo na této platformě, kde po mně chtějí zadat číslo karty, dobu platnosti karty a trimistny kód.
To jsou údaje, které stačí k vybileni celého účtu, proto váhám, jestli je to na takove bazar platformě bezpečné.
Jakékoliv jiné platby online jdou přes mou banku, která je dobře zabezpečena, ale obávám se, že na Vinted toto zabezpečení není takové. Myslím, že jakýkoliv hacker by se tam mohl dostat…
Co vy na to?
Díky za jakýkoliv náhled.
![]()
To jsem si jistá, že to funguje, ale do jaké míry je to zabezpečené.
Kdyz se hackeři dostali do účtu KB, která je nějak zabezpečena, tady mne to nepřijde moc OK. ![]()
Je to platba jako kazda jiná pres internet. Musis jeste preci potvrdit platbu u sebe v telefonu, ne? Ja treba pres george.
Akorat si tam neodklikni automaticke dalsi platby bez potvrzování.
Já se právě zarazila na tom zadávání údajů o platebni karte a to mě zarazilo. Pokud to chce potvrzení přes George, tak bych byla klidnější. ![]()
Uplne v klidu, dokonce uz jsem mela i vracene penize, jelikot jsem tam kupovala darek k vanosum a prodavajici se nemohla kvuli nemoci ditete dostat na postu.
Vracena cela castka a uplne vsechno v klidu.
@Leenvecka
Dekuji za uklidnění. ![]()
Já ke všemu novému přistupuju s respektem, ale opatrně.
Už jsme se na internetu spálili, tak si všechno raději ověřím. ![]()
Pokud tam máš že při každé platbě to chceš potvrdit v apce nejlépe svim otiskem. Tak se není čeho obávat.
A můžeš si nechat v bance nastavit i limity pro různé druhy transakcí ![]()
Někdo je má i zakázané a povolí si je v bankovnictví jen když potřebuje.
Spíš bych se bál inflace a stavu světové ekonomiky ![]()
Pravidelne nakupuji v USA i v Nemecku on-line a vetsinou platim kartou. V internetovem bankovnictvi si u karty vzdy zapinam MO/TO transakce a po provedeni platby kartou - zase vypnu. Pokud jsou vypnute, nikdo vam ze zahranici nemuze vzit z karty zadne penize. Poptejte se na to v bance. A krome toho jsem se pripojistila proti odcizeni penez z karty…
@JiříkMazlík
Díky za doporučení. To jsou bezva rady. Mrknu na to a zkusím si to takto pojistit… ![]()
Nova platforma VINTED: moje dnešní zkušenost. Koupila jsem si zboží, zaplatila za nej + za ochranu kupujícího (nový poplatek Vinted) a zboží nedorazilo. Psala jsem i prodávající a nekomunikuje. Dle smluvních podmínek Vinted mi mají vrátit peníze neboť jsem měla zaplaceno ochranu kupujícího. Místo toho mě TYM VINTED poslal do haje. Mám čekat další týden a peníze mi nevrátí. Tedy budu čekat asi už věčnost. Opravdu služba za všechny peníze a přístup ještě horší. Celou konverzaci s týmem Vinted mám nafocenou. Za mě urcite nedoporučuji!
Nikdo mi z týmu Vinted nepomohl přesto, ze jsem zaplatila za službu ochrana kupujícího + dal se mnou tohle tema nechteji řešit ![]()
Také se připojuji s negativním názorem na Vinted obchody. V lednu jsem zakoupila jsem zboží, které neodpovídalo popisu: mělo být XS (po vyzkoušení cca o 2 velikosti větší, přitom danou značku dobře znám), ustřižená cedulka (v popisu o tom nebyla zmínka), pochybnosti o výši původní ceny. Prodávající sice komunikovala, ale odmítla moje námitky s tím, že jsem si měla napsat o rozměry (to jsem sice asi mohla, ale jednalo se o pružné bavlněné leginy…). Leginy si odmítla převzít zpět. Tím, že jsem měla zaplacenou ochranu Vinted, vše jsem dle jejich instrukcí zdokumentovala a poslala s potvrzením tlačítka „mám problém“, tedy v žádném případě jsem nepotvrdila tlačítko „vše OK“. Žádné odpověď mi déle jak 14 dní nepřišla. Dnes jsem poslala na Vinted dotaz a obratem mi přišla automatická odpověď, že jsem potvrdila, „vše OK“ a peníze byly hned poté převedeny do peněženky prodavajicí, takže už věc nelze řešit. Leginy naštěstí nebyly drahé, o ty peníze tolik nejde, ale spíš je člověk naštvaný, že si zaplatí službu s ochranou a žádná ochrana není, nebo zřejmě jen jednostranná pro prodávající a vlastně se stížnostmi vůbec nikdo nezabývá a neštítí se na tom vydělávat. A v tom balíku obchodů to bude nemalá částka. Skvělý podvodný byznys!!!
Bezpečnost uvádění či ukládání platebních údajů nedokážu posoudit, mám na svém účtu vše nastaveno a hned teď to jdu zrušit, jelikož když nefunguje ochrana, nemám už důvěru ani v bezpečnosti plateb a ochranu jakýchkoliv osobních údajů. Jediné, co teď můžu udělat, je napsat negativní hodnocení prodávající, což alespoň pomůže dalším kupujícím v opatrnosti, pokud si tedy dotyčná nezaloží nový účet ![]()
Ahoj, ráda bych k tomuto tématu měla ještě doplňující dotaz. Není tu někdo, kdo zkusil na Vinted použit jednorázovou platební kartu? Nabízí to Česká spořitelna, ale jiné banky nevím jestli to mají. Mělo by to fungovat tak, že se vytvoří platební karta a po zaplacení se smaže i se všemi platebními údaji.
Ráda bych věděla, zda to funguje i na Vinted, protože podle mých informací je to primárně pro platby na internetových portálech.
Děkuji ![]()