Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ráda bych zavedla téma na vitamíny v těhotenství. Jaké vaši doktoři preferují, jestli spíše jód či kyselinou listovou. V jakém množství a zdali se to spíš nemá dohonit v ovoci a zelenině.
Moje gynekoložka preferuje kyselinu listovou do 12 týdne, druhá zas jód.
Děkuji za odpovědi
Můj gynekolog vitamíny nedoporučuje, mám mít bohatou stravu. Na začátku těhu dělá krevní testy a pokud se zjistí nějaký nedostatek (u mě málo železa), pak mi doporučil koupit si a brát jakýkoliv preparát.
Taky jsem nic nebrala, ale údajně jediné opravdu smysluplné jsou Femibion. Čerpám z www.porodnice.cz
Já jsem v prvním těhotenství brala Calibrum baby plan a pak Calibrum mami,ve druhém vitaminy Elasti Q.Nevím,jak moc je to smysluplné,názory se různí.Můj gynekolog mi to doporučil,hlavně ze začátku.Nemohla jsem se spolehnout na vyváženou stravu,když jsem,hlavně ve druhém těhu neustále zvracela až do 7.měsíce ![]()
Mě doktor doporučil PREGNIUM. To obsahuje jen DHA-omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovou, jód a hořčík. Že multivitaminové megapreparáty nemám zbytečně do sebe prát a prakticky jen tahleta 4-kombinace prvků je v těhotenství důležitá pro inteligenci a nervový vývoj mimča.
Nicméně jsem dlabala multivitamín, jelikož se zdravou stravou to u mě je na štíru. Hledala jsem pečlivě a srovnávala složení apod. a nejlíp mi vyšel CENTRUM Materna a k tomu JODAMIN (pangamin s jódem). Jedna magistra mi později potvrdila taky Centrum jako nejkvalitnější, že jako jediný multivitaminový tablety v ČR jsou vyráběný přímo farmaceutickou firmou (zatímco ostatní GS atd.atd. vyrábí firmy prakticky jen s potravinářskou licencí a vstupy nemusí být kvaliní). Jinak Centrum maternu beru i teď při kojení … teda když si vzpomenu, žééé ![]()
ahojte, tak já brala taky calibrum babyplan a ted calibrum mami a strava by sice měla být vyvážená ale při nevolnostech to snad ani nejde… navíc na začátku těh. se mi objevily problémy s nedostatkem hořčíku a v prvním těhotenství zase chybělo železo, tak rozhodně je budu brát dál, nedělá mi problém za to ty dvě stovky dát a a tabletku si vzít
Sice to nepřeháním ale než aby mi pak něco chybělo…
…a stejně každý doporučí něco jiného jak vidím, podle mě to bude hodně podobné…
Ahoj beru Femibion ( slyším na něho jenom chválu) i když je tedy dražší. Kys. listová je tam upravená aby se lépe vstřebávala a jód je tam taky. Mudr. mi řekl, že hlavně brát do 12tt kvůli vývojovým vadám, ale beru až do konce těhu ale už jenom obden.
Ahoj, ja mela pred tehotenstvim na radu lekare Femibion 800 a ted mi dal Gravital. Jsou to vitaminy a mineraly. Zdrava a bohata strava je sice fajn, ale z me zkusenosti s nechutenstvim to proste jinak nejde ![]()
Moc děkuju za Vaše názory. Nejenom že si toho cením, ale některé rozhodně vyzkouším. Já beru vitamíny Komplet. Je v tom obsaženo také všechno, ale nevím, abych to zbytečně nepřeháněla, J
ak některé píšete strava není petrá i když se člověk snaží.
já beru Calibrum a měla jsem ho i v prvním těhu. pravda je, že ke konci jsem ty vitamíny nebrala moc pravidelně…
no ono to prý stačí fakt obden, takže já první trimestr doberu denně a pak to zmírním, prý to může mít vliv i na velikost prcka
já stejně měla malého 4,36 ![]()
Mě říkal nezávisle na sobě můj gyndař i dr.v porodnici,že to ,že mají vitaminy vliv na velikost prcka,je mýtus a pověra.Jinak jsem to předtím taky slyšela
..
Na velikost má vliv přísun živin placentou,ukládání tuků v těle dítěte,porodní váha je z části genetická záležitost.Vitaminy to prý neovlivňují..
Já jsem vitaminy brala,ke konci taky nepravidelně.Adámek 3750g,Emča 3550g narozená 12 dní před termínem.
Já jsem brala před těhu kyselinu listovou a s tou pak pokračovala až do 16tt, tak to chtěl můj dr. Pak jsem si koupila GS Mamavit, ani ne kvůli dětem, ty si ze mě vemou co potřebujou, ale kvůli sobě, protože by mě úplně vyjedli ![]()
U syna jsem nebrala nic ![]()
AngelinaBalerina píše:
no ono to prý stačí fakt obden, takže já první trimestr doberu denně a pak to zmírním, prý to může mít vliv i na velikost prckajá stejně měla malého 4,36
Na velikost prcka vitamíny vliv zřejmě nemají.Já sem nikdy vitamíny nebrala a měla sem chlapce jeden 4850 g a 55 cm a druhý 4700 g a 52 cm.A první dcerka měla 3600 g a 51 cm ![]()