Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, maminky, budoucí maminky
Ted jsem si psala s kamarádkou, která má malýho prcka, že mi chce přivést nějaké vitamínky pro těhotné, jsem v 11. týdnu. Reagovala jsem na to tak, že to nechci, že chci brát a beru jen kyselinu listovou a že mi ty umělé vitamíny příjdou zbytečné
Na to mi napsala, že ale v tom případě musím jíst velmi velmi pestrou stravu - myslím, že se snažím
a že mimčo to potřebuje na vývoj - ty umělé vitamíny v podobě tabletek a že to bere 99% maminek budoucích..to se mi nechce věřit…můj gynekolog přímo řekl, že nemám žádné umělé vitamíny brát, pokud jsem zdravá a pokud budu mít tu pestrou stravu..chci se zeptat, jak jste to měly vy? Děkuju ![]()
Ahoj, já vitamíny nejedla a na konci těhotenství jsem měla málo železa, což po porodu způsobilo (i přes braní železa v tabletkách) anémii. Nemusíš určitě jíst žádné vitamíny, ale určitě pestrou strava je podle mě nezbytností. ![]()
Brala jsem půlku občas… Jedno balení mi vystačilo i na kojení ![]()
Nemyslím, že by to bez nich nešlo.
Nic neberu, průmysl vyrábějící pilule s vitamíny živit nehodlám, radši si dám každý den kus ovoce, zeleniny, vařím zdravě… U prvního jsem si cosi koupila, ale já nejsem schopná něco pravidelně dlouhodobě brát.
(mmch podobná diskuze s podobným názvem tu byla před pár dny
)
@Gladys píše:
Nic neberu, průmysl vyrábějící pilule s vitamíny živit nehodlám, radši si dám každý den kus ovoce, zeleniny, vařím zdravě… U prvního jsem si cosi koupila, ale já nejsem schopná něco pravidelně dlouhodobě brát.(mmch podobná diskuze s podobným názvem tu byla před pár dny)
Aha, to jsem si nevšimla, pardon ![]()
Jeežiš já nejedla žádné vitamíny..Ani tu kyselinu listovou bo sem se o ní dozvěděla pozdě..A co se týče stravy tak sem jedla pořád ovoce, jogurty a zeleninu, byla sem na tom v těhu závislá ![]()
Ahoj, já brala asi jen první měsíc čistou listovku, nějak těm kombi multi nevěřím. A taky jsem kromě antika neschopná cokoli brát dlouhodobě, takže i ta listovka po měsíci skončila:-D
Já vitamíny nebrala a narodil se mi zdravý syn. podle mě stačí jíst vyváženou stravu. dokonce ani magnezium a železo jsem nemusela brát a měla jsem krásný krevní obraz.
Příspěvek upraven 05.08.12 v 20:37
@Lo píše:
Ahoj holky, maminky, budoucí maminkyTed jsem si psala s kamarádkou, která má malýho prcka, že mi chce přivést nějaké vitamínky pro těhotné, jsem v 11. týdnu. Reagovala jsem na to tak, že to nechci, že chci brát a beru jen kyselinu listovou a že mi ty umělé vitamíny příjdou zbytečné
Na to mi napsala, že ale v tom případě musím jíst velmi velmi pestrou stravu - myslím, že se snažím
a že mimčo to potřebuje na vývoj - ty umělé vitamíny v podobě tabletek a že to bere 99% maminek budoucích..to se mi nechce věřit…můj gynekolog přímo řekl, že nemám žádné umělé vitamíny brát, pokud jsem zdravá a pokud budu mít tu pestrou stravu..chci se zeptat, jak jste to měly vy? Děkuju
Nejsou nutné. Já u prvních třech dětí neměla vitamíny žádné, jen na konci prvního těhu jsem měla málo železa, tak jsem ho dostala v tabletách, ale jinak bylo vše ok a děti velikostně odpovídaly mé konzistenci těla.
S těmi vitamíny - on je to jen dobrý marketingový tah, nedávno jsem o tom zrovna četla zajímavý článek, jak je to ve skutečnosti škodlivé a že je to jen masáz farmaceutických firem, co ty vitamíny produkují, aby se zvýšil jejich prodej.
Já taky neberu žádné vitamíny a mimi je zcela v pořádku, snažím se jíst zdravě a pestře, ne dvakrát tolik, ale fakt jinak, zdravěji a myslím, že se i to daří, mimčo je ok i přes můj „pokročilý“ věk ![]()
Já brala, dr. mi říkala, že je to zbytečné, ale jestli opravdu chci, tak ať beru poloviční dávku, tak jsem brala poloviční. Asi taky záleží na tom, jak se kdo stravuje. V mém okolí je několik maminek, které nic nebraly a děti jsou zdravé.
A dokonce sem si dávala často(do 30tt) i osmažený hermelín bo sem nevěděla že se nesmí..A malý je zdravý no ![]()
Holky, ta kamarádka mi ted napsala, že nechápe, co řeším, že to přeci budu dělat pro prcka a že stejně nejde jíst tak, že to stačí na správný vývoj dítěte..cítím se jak blb ![]()
@Lo píše:
Holky, ta kamarádka mi ted napsala, že nechápe, co řeším, že to přeci budu dělat pro prcka a že stejně nejde jíst tak, že to stačí na správný vývoj dítěte..cítím se jak blb
tak ať se kamarádka podívá na krabičku kde je napsáno „nenahrazuje pestrou stravu“
Brala jsem jen listovku do 12tt. Pokud budes jist pestrou stravu nebudes mit zadny problem.
@Lo píše:
Holky, ta kamarádka mi ted napsala, že nechápe, co řeším, že to přeci budu dělat pro prcka a že stejně nejde jíst tak, že to stačí na správný vývoj dítěte..cítím se jak blb
Samozrejme ze jde. Vubec se s ni o tom nebav.