Víte, co je růstový spurt?

31594
18.12.12 12:37

Víte, co je růstový spurt?

Po x diskuzích na téma „dítě se najednou kojí po hodině“ a „mám splasklý prsa, z toho plyne, že mám málo mlíka“, po spoustě příspěvků typu „mlíko došlo v 3, 6 týdnech či ve 3 měsících“ mě napadá, víte, co je to růstový spurt?

Pokud ano, odkud jste se o něm dozvěděli? Informovali vás třeba v porodnici? Nebo dětská lékařka?

Přijde mi totiž, že spousta maminek neví, co to růstový spurt je a jakmile začne, tak běžej pro flašku a UM, čímž se u spousty z nich laktace totálně zazdí a dítě skončí na UM a zbytečně…
Při současné „kojomasírce“ mi přijde, že se tlačí na to, aby matka kojila, ale zároveň se jí standardně dostává o kojení minimum informací, k tomu hafo mýtů o intervalech mezi kojeními, hladovém mlíku atd

Zkrátka mi přijde, že hlavně prvorodičky by měli s dárkovými kufírky dostat taky nějaký jednoduchý leták, na kterém bude velkými písmeny napsáno „čeká vás několik rlstových spurtů, tak a tak vypadají, to a to dělat“, podpořilo by to kojení rozhodně víc jak pouhé vědomí, že se kojit „musí“…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26093
18.12.12 12:39

Vím a co to je zjistil manžel, když se starší prcek chtěl kolem 6 týdnů kojit prakticky nonstop… Předem jsem o tom myslim nic nevěděla… :think: U mladšího jsem růstový spurty ani nezaznamenala… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
18.12.12 12:41

@kate02 takže taky samostudium, i když manželovo. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
18.12.12 12:42

Máš pravdu, o spurtech je hodně málo informací. Já o spurtech věděla dávno před těhotenstvím, dost jsem si o těhotenství a mateřství četla, takže jsem věděla, co nás čeká. Ale opravdu mám pocit, že ať potkám jakoukoliv maminku, tak o spurtu vůbec nic neví, všechny si myslí, že se jim prostě ztrácí mlíko, nebo je slabé a tím to hasne…koupí UM, začnou krmit flaškou a kojení jde do kopru. Bylo by dobré, aby na tohle bylo upozorňováno, nejlíp už v porodnici nebo u dětského lékaře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225

O růstovém spurtu jsem se dozvěděla od své sestry, když měla před x lety první mimino. Pak z nějaké knihy o kojení. Mě osobně o růstovném spurtu pediatrička neinformovala. Asi od pátého dne života dcery jsem dokrmovala UM (nedonošená, problémy s laktací), tak možná proto, nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka

Věděla jsem to předem. Dostala jsem v porodnici v kufříku totiž nějaký časopis s vývojem dítěte v prvním roce. A kojení tam bylo perfektně popsaný. Ale z doktorů nebo sester mě na to nepřipravil nikdo.

• Citovat
  • Upravit
zrzana2
18.12.12 12:44

Vim, ale i kdyby ne, je to fuk. kojim jak je potreba. Mam jedno ditko takze muzu kojit treba furt. A dozvedela jsem se o tom na emiminu :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
9090
18.12.12 12:45

Jo a teda mě taky nikdo neinformoval, v porodnici, u dětského lékaře, nikde… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
18.12.12 12:47

Já o tom věděla z netu ještě před porodem a v porodnici nám o tom taky říkali, i dětská dr. ;)

Taky je možné, že o tom v porodnici mluví a maminky, vlivem množství informací, únavy, hormonů, to prostě nepoberou. Stalo se mi to několikrát na praxi, dělám jim tam přednášku, všechny bez dechu poslouchají (aspoň to tak vypadá), odkývou že všemu rozumí, dotazy žádné nemají a za 20minut je nachytám, že o něčem nemají ani páru že jsem jim říkala :mrgreen: Takže maminky, ptejte se, klidně i víckrát a když něčemu nebudete rozumnět, tak si to nechcte znova vysvětlit! Nic na tom není, těch informací je po porodu najednou fakt strašně moc a není ostuda, že něčemu hned napoprvé neporozumíte ;)

Příspěvek upraven 18.12.12 v 12:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
18.12.12 12:47

Vedela jsem o tom od laktacni poradkyne v porodnici, od detske doktorky a i z internetu.
Paradoxne jsem o mliko prisla v obdobi klidu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7899
18.12.12 12:48

Celé těhu jsem byla na neschopence, měla jsem tedy hromadu času nastudovat vše možné takže i na růstový spurt jsem narazila, nejspíše tady na emiminu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17363
18.12.12 12:49

Zjistila jsem to, až když se z mého milého miminka stal v 7 týdnech uřvanec…Jako prvorodička jsem nevěděla, co se děje…tak jsme s malou jeli k doktorce, ta zjistila, že málo přibývá a řekla mi, že je to normální, že kolem 6týdne je první spurt!!! A doporučila UM.
Což jsem neudělala, načetla jsem příspěvky na emiminu, vzala jsem odsávačku, kojila téměř pořád a když jsem nekojila, tak jsem odsávala, laktaci jsem v pohodě zachránila a malou plně kojila do ukončeného 6.měsíce a s kojením přestala ve 14ti měsících dcery…
Ale dopředu mi o tom nikdo neřekl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
18.12.12 12:49

Dozvěděla jsem se to tady a prcek měl spurty naprosto ukázkové. Naštěstí jsem to věděla už před porodem.
Nikdo z doktorů mě na to nepřipravil a neupozornil. V letáku z porodnice bylo napsáno, že ve 3. měsíci je laktační krize.
Doktorka je spíš starší ročník, takže kojení po 3 hodinách a maximálně 20 minut u prsa…

• Citovat
  • Upravit
Any11
18.12.12 12:50

Dozvedela jsem se o tom tady z emimi pred porodem. Ale nijak jsem ho u prvni dcery nikdy nezaznamenala. :nevim:

Doktorka na muj dotaz o nem vedela, ale nijak extra to nerozvadela, ale zas jsem fakt nikdy zadny problem nemela. Dcera sice pribirala hranicne, takze jsem povinne kojila v kratsich intervalech. :-)

Příspěvek upraven 18.12.12 v 12:52

• Citovat
  • Upravit
9090
18.12.12 12:51

Když to tak čtu, tak se někdy maminkám nedivím, když i dětská doktorka doporučí na spurt UM :think: Když o tom vědí prd i někteří lékaři, jak to pak má vypadat, je to smutný :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová