Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
O existenci růstového spurtu jsem se poprvé dozvěděla na předporodním kurzu. Po porodu mě i laktační poradkyně v porodnici poučila, že krize by mohla přijít ve 3, 6 týdnech a 3 a 6 měsících. Zajímavé je, že kamarádka, která rodila ve stejné porodnici o 8 měsíců později než já, vůbec takto poučená nebyla (asi si ji vzala do parády míň důsledná laktační poradkyně), když měla po 6 týdnech „málo mlíka“ a já jsem před ní vyslovila růstový spurt, tak na mě dost čučela.
Myslím, že informovat o růstovém spurtu by měl mimo jiné i pediatr.
O růstovém spurtu jsem se dočetla na emimi, dětská doktorka ho zmínila a jistě by mi i vysvětlila co to je, pokud bych to nevěděla. Je totiž skvělá a s kojením po návratu z porodnice mi moc pomohla, naučila nás i polohu, při níž Naty nejlépe pila, byla trpělivá, když malá nepřibírala a nešoupla nám hned UM.
Ve vedlejší ordinaci je dětská dr., která dávala kamarádce rady typu: V noci se snažte kojení omezit, nebo budete mít málo mlíka ![]()
Je evidentní, že rozdíly mezi doktory jsou občas fakt značné ![]()
Takže nejdřív bych vždělala pediatry, kteří mají dlouhodobou praxi a zkusila je dostat do fáze, aby spolupracovali s laktačníma poradkyněma. Podle mě by i zmínka na nástěnce u doktorky pomohla. Třeba u nás jsou nad všema přebalovákama reklamy na UM, kdyby tam místo toho bylo něco o kojení, tak by to spoustě maminek mohlo pomoct.
Studium stránek www.kojeni.net
Rychlé studování až při mimi doma, předtím jsem si myslela, že kojení bude hračka…mylně, malý celkově málo pil, ale zase často, co dvě hoďky, a to i v noci, ale zvítězili a kojili 15 měsíců, kdy si to uťal sám.
Tak me v porodce a ani pediatricka nic nerekla, vse sem si nasla tady na emiminu
@Gladys píše:
@Billi tak to je celkem masakr ty radyNemá laktační liga nějakou kárnou komisy? Bych paní doktorku nechala předvolat
Ale ona je silně prokojící. Podle ní by matka měla kojit rok a která to nezvládá, tak ji neposlouchá, protože její rady jsou nejlepší
. Když jsem dala k dobru rady od laktační poradkyně, tak jsem dostala „vyhubováno“, že se radím s nevzdělanci a že ona na to má VŠ.
Ale nestěžuju si, kluk naštěstí neměl problém s přechodem láhev a prso a díky tomu jsem mohla absolvovat několik akcí mimo domov (měla jsem vždy odstříkáno v mrazáku na celý den = cca litr)
PS: Byla to zastupující, naše má zase jiné mouchy, ale je rozumnější a hned necpe UM.
Dozvěděla jsem se to při čtení tady. V porodnici nebo u dětské ne.
Malá měla přímo ukázkové spurty.
Ono je více informací, které se dočtu až tady a potom podrobněji studuji. Ale je fakt, že když se tak moc tlačí na kojení, tak by měla být větší osvěta.
V porodnici, kde jsem rodila se jelo na hodiny kojení. Každá maminka měla papír, kde musela značit časy kojení a váhové přibývání
Když jsem takto co dvě hodiny chodila s malou na váhu, tak to bylo taky něco…
Ahoj holkyme taky o tom nikdo nic nerekl a kdyz ctu vasi diskuzi nevim jestli ho malej zrovna nama… od rana sem na prasky jestli mam dost mleka malej pije chvilku pak se krouti vzteka odtahuje jak kdyby uz nic nebylo prsa me prijdou splaskla a odsavackou po kojeni neco malo dostanu ale nic moc 6 tydnu bude mit ted sobotu myslite ze to muze byt spurt? dekuji za rady
Pediatr mi to vysvětlil, že v určitých obdobích mléko na nějakou dobu nestačí, a že se má vydržet, kojit častěji, tělo to pozná, udělá mléko silnější,,, ale že se tomu takhle říká jsem zjistila až na E-miminu ![]()
Vím moc dobře, bylo to strašný. ![]()
Ale byla jsem připravena, chodila jsem do těh. kurzů k porodní asistence a laktační poradkyni v jednom, a ta nás připravila perfektně.
@Trojlístek píše:
Dozvěděla jsem se to při čtení tady. V porodnici nebo u dětské ne.Malá měla přímo ukázkové spurty.
Ono je více informací, které se dočtu až tady a potom podrobněji studuji. Ale je fakt, že když se tak moc tlačí na kojení, tak by měla být větší osvěta.
V porodnici, kde jsem rodila se jelo na hodiny kojení. Každá maminka měla papír, kde musela značit časy kojení a váhové přibýváníKdyž jsem takto co dvě hodiny chodila s malou na váhu, tak to bylo taky něco…
Jo tak z tohohle jsme málem přišla o mlíko a o rozum. Nechtěli nás pustit domů, že nekojím, doma jsem kojila ukázkově.
@Gladys zjišťovala jsem, co se děje, až když spurt nastal, v porodnici nebo u pedi ani slovo…jo a dětská striktně doporučovalo kojení jen 10 minut (co trvá dýl je jen žužlání), kojit nejdříve co 2,5 hodiny a při pláči mezi kojením nacpat dudlík
.
Příspěvek upraven 18.12.12 v 13:58
U nás doktorka nic, ani, když jsem se jí na to zeptala. všechno jsem našla tady v diskuzích, bohužel až potom, co manžel letěl o půlnoci koupit nutrilon, protože už jsme byli zoufalí a stejně jsme jí ho zkusily a ona nechtěla, takže jsme to zvládly jsen na prsu. prsa tak šíleně už bolely, že jsem si vzpoměla na porodnici ![]()
jinak v 6-ti týdnech už jsme byli připraveni a teď čekám ve 3 měsících. mám něco málo odstříkáno v mražáku, ale snad to nepoužijem, je to krizovka a když mamka odjede na kafčo(stejně se vždycky vrátím dřív, než se vzbudí)
![]()
jen mě štve, že si furt rozjíždím laktaci, abych mohla odstříkávat a pak se mě blbci nechce a zase nanovo ![]()
O spurtu jsem se dozvěděla na emiminu. Kdybych dala na radu doktorky, tak jsme dávno na UM. Říkala mi kojit po 3 hodinách a max. 15 minut z každého prsu. Zkusila jsem tak kojit malého půl dne, pak jsem se na to vybodla a jela jsem si dle svého, takže 2 hodinový interval byl až moc a pil klidně i hodinu, když měl hladík. Asi díky tomu jsme spurty v pohodě překonali, jen já jsem během kojení přečetla tlustou knížku během pár dnů. ![]()