Víte, co je růstový spurt?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2183
18.12.12 17:07

Mám otázku ty co vás informovali už v porodnici tak ste rodily ve velké porodnici nebo menší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
18.12.12 18:05
@vojti píše:
Nejvvětší sranda ale je, že spurt tě může potkat i v jiných měsících, protože to není pravidlo okolo těchto týdnů a měsíce. Některé maminky po UM sahají, ale je fakt, že o mléko může i přicházet je to můj případ a je fakt, že ta stupidní kojící masáž je nestoudná a mělo by se zvolnit a zbytečně nestresovat obzvláště prvorodičky brát to tak, dokud to teče, tak je to fajn a brát to přirozeně a né honit prsa, aby se mlíko obnovilo a začalo víc vyrábět. Za vše mohou hormony. Jinak o spurtu jsem se dozvěděla od kamarádky, ale neřešila jsem to a u mého druhého dítětě jsem vůbec žádný spurt zatím nezaznamenala.

Tak s tímhle nemůžu souhlasit. To je přesně ten styl spokojená maminka, jasně, když to neteče dlouhodobě po snaze o zvednutí laktace, tak je jasný, že dítě hlady nenechám. Ale při prvním problému se vykváknout na zvedání laktace a sáhnout po UM, to je přesně ta cesta, kdy jde mlíko do kopru.

Já nemám ani nic proti dokrmu, když třeba jsou rozhryzaný bradavky, sama jsem zažila, ale dokrm UM při spurtu může mít naprosto zhoubné účinky na kojení, které by se jinak během pár dnů upravilo a pokračovalo dál

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
18.12.12 19:02

Souhlasím, ale chci tím říct, že právě to vyšilování kvůli kojení maminy často dohání ke stresu a přijdou tím o mlékoi. Nevím, jestli máš ještě jedno dítě, ale se dvěma to nejde, proto říkám, že tako věci by se měli dělat při jednom a né při dvou dětech právě to snažení uvádí maminky ještě do většího stresu a nezlob se zrovna ty vypadáš na laktační poradkyni i když to myslíš určitě dobře, proto kojte dokud to teče a nevyšilujte děti mohou být zdravé i bez kojení. Souhlasím s tím i, že maminy zbytečně sahají po UM při spurtech, ale některé děti jsou šikovné a pijí jak z prsa, tak z lahve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
18.12.12 19:12

@vojti co se dvěma nejde? :nevim: Děti mám tři, 3r, 1r a 6t, zažila jsem u druhého opravdu velikánský stres a laktace lítala jak divá, ale starší tehdy dvouleťák na to fakt neměl vliv. Stejně tak mi teď šestinedělí přijde jak jeden permanentní spurt a mimino mi visí na koze ve dne v noci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
18.12.12 19:23

Když tě baví plašit tak plaš, ale neplaš ostatní. jenom souhlasím s jedním a to, že zbytečně sahají při spurtech po UM s ostatním by to měli brát, tak to je ještě víc je to uvádí do stresu. nebudem se o tom hádat stavím se k tomu normálně a neplašita nehonit si prsa několik týdnů a stresovat a doufat, že se laktace nastartuje. žívej si mrnata poučuj je o spurtech, ale neplaš je jak ty laktační poradkyně v porodnicícha to jsou ještě horší než před rokem psychopati a to pozor to jsem kojila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
18.12.12 19:50

Upřímně - četla jsem o něm, ale co je nevím :mrgreen: Malá se od narození kojila po 2-4 hodinách (den/noc) Přibývala vždycky až moc, váha nikdy nestagnovala, do délky taky skokově nevyrostla.. Šlo to samo.. Teď kojím už skoro 14 měsíců, do roka příkrmy skoro odmítala, po roce jí naše jídlo a kojí se. Má 13 kg tak asi nestrádala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
18.12.12 21:05

Gratuluji to je super, že takhle prospívá my bychom pořád chtěli nějaké informace a kdybychom se trošku zamisleli, řešily to babičky né, prostě kojily dokud bylo a nebyly tak vystresované jako dnešní doba. Laktační poradkyně, ty chytré horákyně nepotřebovaly, protože si to říkali mezi sebou. Tak se ptejte okolí a n eřešte to. Jinak holčička opravdu nestrádá a je to fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
18.12.12 23:36
@vojti píše:
Když tě baví plašit tak plaš, ale neplaš ostatní. jenom souhlasím s jedním a to, že zbytečně sahají při spurtech po UM s ostatním by to měli brát, tak to je ještě víc je to uvádí do stresu. nebudem se o tom hádat stavím se k tomu normálně a neplašita nehonit si prsa několik týdnů a stresovat a doufat, že se laktace nastartuje. žívej si mrnata poučuj je o spurtech, ale neplaš je jak ty laktační poradkyně v porodnicícha to jsou ještě horší než před rokem psychopati a to pozor to jsem kojila

Vždyť tady nikdo neplaší, ne? Prostě je fakt, že spousta doktorů jede v tom zaběhnutým „systému“, co tady kdysi byl. Spousta doktorů taky dává rady, který dokážou odrovnat tvorbu mlíka, i když ho před tím bylo dost. (Kamarádka takhle prcka kojila, pak po převážení zjistili, že „moc“ příbírá, rada doktora byla krmit 20 minut a nedat dřív jak po třech hodinách… Na další poradně mrňous přibral málo a šup, nasadili UM a kojení bylo v háji… Podle mě úplně zbytečně…)

A pokud se někdo drží křečovitě krmení po třech hodinách i při spurtu, tak prostě o to mlíko na 90% přijde nebo sáhne po UM… Jasně, jsou děti, kterým nedělá problém přechod flaška/prso (starší prcek byl takovej, naopak pak odmítal flašku, protože to z ní hůř teklo), ale problém u spurtu je v tom, že dítě se nacpe UM a pak tělu chybí ten impuls, že má tvořit víc mlíka, takže se ho tvoří míň, než dítko potřebuje, to má hlad, dostane UM… A ten kruh se uzavře tak, že nakonec většinou ta máma o MM přijde… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
19.12.12 09:49

@vojti a my se tu bavíme o tom, že narozdíl od babiček to dneska už nikdo neví a ty babičky to právě taky po válce měly jinak. :twisted: :mavam:

@kate02 dobře shrnuto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
19.12.12 10:26
@tessy píše:
@vojti a my se tu bavíme o tom, že narozdíl od babiček to dneska už nikdo neví a ty babičky to právě taky po válce měly jinak. :twisted: :mavam:@kate02 dobře shrnuto.

nehlede na to, ze treba moje babicka byla za exota, kdyz kojila 6mesicni dite… :nevim: sli tehdy na rtg s kyclema v pul roce, babicka se ptala, kde muze prcka nakrmit a sestra rikla, ze prece v cekarne… Kdyz rekla, ze koji, chodili se na ni koukat jak na prirodni ukaz, ze kojǐ „tak velky“ dite :nevim: takze s tim kojenim to nebylo tak horky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
19.12.12 11:59

@vojti kdo tu prosím tě plaší? Ty se neptáš proč se některé věci dějí a jak to vlastně celé funguje? Nezajímá tě to? Mě jo… Ráda se dozvídám nové informace a pokud ty informace vedou k mojí lepší péči o dítě, tak sem s nima. Přeci i v mateřství je potřeba používat mozek a ne jen ruce.
A k tomu plašení, mě teda přijdou vyplašené spíš ty maminky, které tu zakládají diskuze o náhlém častém kojení a o tom, jak nemají dost mlíka, kdyby se jim o spurtu řeklo dopředu, tak by si akorát řekli „aha, už je tu spurt, chvíli to potrvá, než se laktace zvedne“ a byly by v klidu, že jejich miminko neumírá hlady.

Tak moje babička tuším kojila tátu v šestinedělí a strejdu vůbec vůbec :nevim: Moje druhá babička kojila mámu obligátní 3m, pak přišlo „slabý“ mlíko…
Zrovna od babiček bych se toho moc nenaučila. Od maminky asi přeci jen něco, jednala intuitivněji, ale scházeli jí právě ty informace, které by jí třeba řekli, že není potřeba mi cpát po šestinedělí ovocný šťávičky a mrkvičku ani ne ve 3měsících.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
19.12.12 12:17

Moje babička šla po šestinedělí do práce, byla učitelka, dítě jí ve sborovně hlídaly studentky :mrgreen: (strejdu) ;)

Jestli vůbec @vojti ví jak to měly její babičky :think: ledaže třeba na vsi to bylo jinak :nevim: to nevím, my z města.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4742
19.12.12 14:56

Tak já dostala dobré rady i od své mamči, byla čtyřicátý ročník a ta je měla od své…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13770
19.12.12 18:27

@Verca1989
Cha! Tak nam ten spurt asi dneska zacal. Dneska jsem ho mela uz snad dvacekrat u prsa. A vubec me nechce spinkat. Respektive chce ale jen v me naruci. U prsa vydrzi chvili, pak u toho vytuhne jak je unaveny ale jak se s nim pohne, uz se zase budi a hleda prso. No docela narocny den:-) jak dlouho to muze trvat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
19.12.12 18:34

O růstových spurtech jsem se dozvěděla na předporodních kurzech, kam jsem chodila jako poprvétěhotná :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová