Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Asi netřeba říkat, že to s tím příkrmem byla trošku chyba, že ![]()
Zkrátka zahoď flašku. Jasně, bude se malá vztekat, bude ječet, takové chování bývá při růstových spurtech běžné a po pár dnech si buď zase zvykne na prso nebo taky ne a bude na flašce. Na zvýšení laktace odsávat po kojení (nejde o množství, ale o to, aby se prso plně vyprázdnilo, pak je to signál pro tělo na zvýšení výroby - reaguje se zpožděním až týden, pozor), velice často přikládat, klidně po hodině, přikládat v noci, zaprvé je to stěžejní pro laktaci, zadruhé děti když jsou rozespalé, tak líp pijou a méně se vztekají.
Dle čeho jsi usoudila, že máš málo mléka? V tomto období bývají růstové spurty, miminko rychleji roste a tím pádem potřebuje více papat, takže se dožaduje jídla častěji, mnoho maminek si myslí, že se jim mléko ztrácí a začnou dokrmovat a to je právě kámen úrazu. Samozřejmě pokud malá pije UM z flašky, tak si na ni rychle zvykne, u flašky se nemusí tolik snažit, jako u prsa. Takže pokud se chceš zase rozkojit, musíš odbourat flašku a krmit alternativně, třeba stříkačkou přes prst. Je třeba co nejčastěji přikládat, i kdyby se ti zdálo, že malá saje „na prázdno“, pro tělo to bude impuls, že je potřeba tvořit více mléka. Je dobré hodně kojit i v noci, to se mléko tvoří nejlépe. Samozřejmě hodně pij, i jídlo je důležité, můžeš zkusit čaje pro kojící, Gravimilk, homeopatika Ricinus Communis (2× denně 5 kuliček). A po kojení můžeš ještě zkusit odsávat, i kdyby nic neteklo ale mělo by se začít tvořit více mléka.
No já se snažím přikládat furt ale po pul hodině vztekání se u prsa a brečení to opravdu nejde třeba opravdu nemám tolik mléka a má hlad tak sem jí raději ten sunar udělala ona se přes den vubec k tomu prsu nepřisaje a když už začne sát tak si cucne tak dvakrát a začne ječet jak blázen tak už opravdu nevím
A je asi i problem ten že mi malá spí od 4 týdne celou noc od těch 22hodin do těch 5 hodin do rána a já jsem neodsávala nic to je taky špatný no jenže jak čtu diskuze tak sem na to přišla až ted
budu se snažit co nejvíc přikládat a uvidíme
Tak teď toho mléka asi máš míň, sama píšeš, že kojíš málo. Když není poptávka, není ani nabídka. Jak říkám, nejspíš malá měla růstový spurt, správné řešení spurtu je to, že prostě kojíš jak miminko chce, tzn. třeba každou hodinu, pár dní to trvá ale pak to zase přejde a vrátí se do normálu. Ale to už je teď jedno. Zkrátka jak píšu, než dáš UM, přilož malou k prsu, tím tělo navede, aby začalo tvořit více mléka. A UM opravdu jen stříkačkou, ta flaška celé kojení zkazí, pokud s ní budeš krmit dál. Pokud se chceš rozkojit, bude to bohužel stát nějaké úsilí a taky nervy, chce to trpělivost…
A pokud ti spí celou noc, možná bych ji zkusila aspoň 2× v noci vzbudit, jak je tu psáno, kojení v noci je nejlepší a jak psala Gladys, malá bude ospalá, takže určitě bude sát lépe. Popř. pokud nechceš budit malou, tak alespoň v noci 2-3× odsávat ale bylo by lepší, kdyby sála malá ![]()
@Anonymní píše:
A je asi i problem ten že mi malá spí od 4 týdne celou noc od těch 22hodin do těch 5 hodin do rána a já jsem neodsávala nic to je taky špatný no jenže jak čtu diskuze tak sem na to přišla až tedbudu se snažit co nejvíc přikládat a uvidíme
Některým to „projde“, někomu ne, já třeba o sobě vím, že jakmile nekojím v noci, tak jde kojení do kopru. Ale odmítání se přisát bych momentálně neviděla na množství mléka, ale na zmatení tou flaškou. Co zkusit kloboučky, malá bude myslet, že má flašku a třeba se přisaje líp.
jinak množství mléka jde asi zhodnotit pouze podle toho, jak dítě přibírá, všechno ostatní nemá vypovídající hodnotu.
No on je problem ten že když jí vzbudim na kojení tak mi u toho zachvilku usne takže jí kojím maximálně 5 minut budu se snažit furt odsávata přikládat a budu doufat že se to spraví
To se nám taky stávalo, že v noci malá u kojení usínala, někdy je zkrátka potřeba miminko trochu poškádlit, polechtat pod bradičkou nebo na tváři u oušek, tím se spustí sací reflex ![]()
Anebo když Ti nejde v noci vzbudit na kojení tak alespoň odsávej…a můžeš jí tím pak během dne dokrmit po kojení třeba lžičkou. Já vím, je to oprus se budit, ale já bych bez kojení v noci taky asi brzy zaprahla.
Jj budu se snažit holky a moc děkuju hned si pujdu koupit ty klouboučky a skusíme to i snima v noci si dám budíka a budu odsávat
snad se nám to podaří no
Ahoj, mě sestřička radila, že když v noci nechce pít tak trochu rozbalit aby nebyla tak úplně v teple (trošku se probere), polechtat pod bradičkou. Mě malá i ve spánku, když se přiložilo prso tak pila. Jinak zkus kloboučky-mělo by se jí líp pít-nenadře se tak. Jinak mě na zvýšení tvorby mléka hodně pomáhaly smetanové omáčky a zasmažené polévky.
@Gladys, na základě tohoto jsi založila diskusi o spurtech, že jo? ![]()
Ahojky holky mám takovej dotaz a vubec si nevím rady jak dál… mám dvouměsíční mimi a od začátku jsem plně kojila jenže poslední tejden nemám tolik mlíka a musela jsem jí dát jen odpoledne 100ml UM snažím se ted pít hodně ty čaje pro kojící matky ale furt nic ted už kojím jen ráno přes den prso nechce jen ráno když mám prsa hodně nalitá myslíte že máme ještě nějakou šanci začít kojit plně? cítím že třeba k večeru mlíko mám ale prostě si myslím že se jí už nechce tahat že si zvykla na flašku tak se snažím aspon odsávat a dávat jí mlíko do flašky ale bohužel je toho málo a na elektrickou odsávačku ted fakt nemám mám jen takovou obyč pumpovací. Omlouvám se za ononym ale tchýně sem chodí a pak by o mě říkala že si neumím poradit atd sem fakt zoufalá chtěla bych moc kojit plně