Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Dobry vecer, prosim o radu jak byste treba popřípadě resili. Pred rokem a pul jsme koupili domecek, kde nam předchozí majitele rekli, ze jeste za domem mame kus pozemku. Cca 44m2.
Nyni jsme nasetrili korunky na novy plot a chteli bychom si to nechat geodety premerit, abychom plot postavili presne dle hranice pozemku se sousedem. Vcera jsme dosli za sousedou a velmi hezky ji vse rekli a ona, ze to teda ne a nechce nam ten nas kus dat. Mimochodem ted tam maji plot od cesty a my se tam nedostaneme. A ona k cemu nam to bude a ze oni to takhle koupili a ze ne. Tak jsme ji vysvetlili, ze ten pozemek vazne chceme, a ze ji to zkratka oznamujeme, ze bude pozvana geodezii na premereni. A ona hned spustila, ze tam zadny plot nechce, ze se ji zmensi prostor. Mimochodem v katastru je to dobre zapsane, jen skutečnost je jina. A ona ze my mame okna k nim do zahrady. No, jenze kdyz tam mame kus pozemku my, tak pak je ma k nam i ona. Na srpen mame objednanou firmu na plot. Jak byste toto s ni dale resili? Musi nam tam na ten termin preci zpristupnit nas pozemek, chapu to dobre? Dekuji vsem za rady.
Pokud je to i v katastru a ten kousek je prokazatelně váš, tak bych se s ní o tom vůbec nebavila. Jestli vám odmítá ,,vydat,, váš kus pozemku, tak bych to prostě hnala přes občanskoprávní spor. Neviděla bych důvod jí nechávat svůj kus pozemku, který jsem si zaplatila. Něco jiného by bylo, kdyby slušně požádala a měla nějaký důvod, proč by ho potřebovala, tam bych jí ho třeba i odprodala, ale takto fakt ne. Neustále mě udivuje, jak někteří lidé si přivlastňují majetek někoho jiného a ještě mají tu drzost se vztekat.
@_0812_ píše:
Pokud je to i v katastru a ten kousek je prokazatelně váš, tak bych se s ní o tom vůbec nebavila. Jestli vám odmítá ,,vydat,, váš kus pozemku, tak bych to prostě hnala přes občanskoprávní spor. Neviděla bych důvod jí nechávat svůj kus pozemku, který jsem si zaplatila. Něco jiného by bylo, kdyby slušně požádala a měla nějaký důvod, proč by ho potřebovala, tam bych jí ho třeba i odprodala, ale takto fakt ne. Neustále mě udivuje, jak někteří lidé si přivlastňují majetek někoho jiného a ještě mají tu drzost se vztekat.
No, ja na ni prave taky koukala. Ona se to snazi uhrat pres ty okna, ze mame k nim, ale takhle to tu je x let a i proto chceme ten plot, abysme si nekoukali do oken. A ona, ze se ji plot nelibi a ze bude mit maly prostor. Jenze my zaplatili za vse, a ne aby to uzivala ona.
@Anonymní píše:
No, ja na ni prave taky koukala. Ona se to snazi uhrat pres ty okna, ze mame k nim, ale takhle to tu je x let a i proto chceme ten plot, abysme si nekoukali do oken. A ona, ze se ji plot nelibi a ze bude mit maly prostor. Jenze my zaplatili za vse, a ne aby to uzivala ona.
To je prostě její smůla. Zkusili jste to slušně. Odkázala bych jí na katastr, že vy jste to zaplatili a že pokud má pochybnosti, má si to jít ověřit. Pozemek je prokazatelně váš. Podle mě asi půjde o klasický případ, že sousedka desítky let užívá cizí pozemek a nyní ho považuje za svůj, že? Osobně bych prostě nechala přijít geodety a pak rovnou nechala firmu udělat plot. Jinak baba je dobrá, argumentovat tím, že jí máte nechat pozemek, protože k čemu vám bude
paní působí opravdu hloupá, pokud vám zkusí dělat potíže, přemluvila bych právníka, aby jí zaklepal na dveře a opět situaci vysvětlil. Předpokládám, že se hodně lekne a dá pokoj.
Najděte někoho, kdo vám pomůže najít řešení sporu, se kterým budete spokojeni jak vy, tak sousedka.
Jestli to protlačíte silou, zaděláte si na velmi ošklivé a vleklé sousedské spory i když jste nejspíše v právu. Teď v tuhle chvíli je šance nenaskočit do obvyklých kolejí a rozpoutat sousedské peklo. Dá to ale docela dost práce a vyžaduje to od vás být ti zralejší, rozumnější a komunikativnější.
Zvážila bych možnost mediátora http://www.amcr.cz/mediatori/
@Taciras píše:
No to je otázka, čí to teď je. Ono existuje, pokud vím, i něco jako vydržení, že když něco nějakou dobu (u pozemku 10 let) užíváš v dobré víře, že je to tvoje, tak pak už to tak nějak tvoje je. Pokud to koupila s tím, že je ten kus její, tak těžko říct, jak by případný soud dopadlAle plot na svém bych si udělala. Nedávala bych jí další čas, který by mohl hrát v její prospěch. https://cs.wikipedia.org/…5%BEen%C3%AD
No, o tom jsem slysela, aleze preci si nemuze privlastnit kus naseho. To me zarazi. Jsme tu chvili a preci ona nedostane jen tak nas pozemek.
@Lalelale píše:
To je prostě její smůla. Zkusili jste to slušně. Odkázala bych jí na katastr, že vy jste to zaplatili a že pokud má pochybnosti, má si to jít ověřit. Pozemek je prokazatelně váš. Podle mě asi půjde o klasický případ, že sousedka desítky let užívá cizí pozemek a nyní ho považuje za svůj, že? Osobně bych prostě nechala přijít geodety a pak rovnou nechala firmu udělat plot. Jinak baba je dobrá, argumentovat tím, že jí máte nechat pozemek, protože k čemu vám budepaní působí opravdu hloupá, pokud vám zkusí dělat potíže, přemluvila bych právníka, aby jí zaklepal na dveře a opět situaci vysvětlil. Předpokládám, že se hodně lekne a dá pokoj.
Ona ho neuziva dlouho, asi 5-6 let,jezdi sem na chatu jeste ke vsemu.
Tuhle zkušenost máme bohužel taky, jenže u nás se jednalo o 500m. Lidem je jedno, že pozemky nejsou jejich, prostě je mají oplocené a basta. Nějaký katastr je jim šumák. Pokud máte skutečně na katastru ověřené, že je pozemek váš, nediskutujte, oznamte datum zaměření pozemku a pak písemně výstavbu plotu. Doporučuji ovšem, a to důrazně, mít vyřízená všechna povolení a oznámení kolem výstavby plotu. Informace, co všechno potřebujete, vám dají na příslušném stavebním úřadě. Sousedka bude prudit, to se připravte…
tady je to na stránce geodezie popsáno, jak postupovat při dohadech, kde přesně je hranice pozemku.
http://www.geodetickeprace.com/…ice-pozemku/
My to máme naopak, máme uhnuto s plotem (obíráme se o pár metrů), aby se soused dostal na pozemek (používá „naší“ příjezdovou cestu).
Když zemřel původní majitel, který to měl dohodnuté, tak jsme měli trochu honičku, abysme to realitce vysvětlili (aby lidem neprodávali pozemek s příjezdovou cestou, že to není tak automatické). Že plot rovnat nechceme, ale ať to vědí, že že ten pozemek je prostě náš.
A hned jak se tu objevil nový majitel, tak sme se dohodli i s ním.
Takže pokud někdy nějaký bývalý majitel uhnul s plotem,z dobrý vůle, tak to neznamená, že nejste stále majitelé a nemůžete si to kdykoliv oplotit. Ale nechte si to napřed řádně přeměřit.
@Anonymní píše:
No, o tom jsem slysela, aleze preci si nemuze privlastnit kus naseho. To me zarazi. Jsme tu chvili a preci ona nedostane jen tak nas pozemek.
Výdrženi skutečně existuje, ale v tomhle případě si myslím, že to neplatí. Jestliže je v katastru zapsán pozemek jako váš nemůže si jej přivlastnit, to je blbost. Sama si může ověřit či ten pozemek je a nemůže se tedy domnívat že je její když si to ani nikdy neoverila. Máte právo si svůj pozemek oplotit. Pozvala bych prostě geodety ať to vymeri a postavila plot. Jinak plot můžete mít max do 180 cm bez souhlasu souseda při vyšším plotu nebo betonovem základu potřebujete jeho souhlas na to pozor. Jinak jak to máte s přístupem, ona vám tím že zabrala vaší část pozemku blokuje přístup zezadu pro stavbu nebo jak? Jinak není dobré si domlouvat stavebníky aniž byste měli vše odsouhlasene někdy to může trvat déle a vy tak budete stavět na černo…
@Lalelale píše:Ona ho neuziva dlouho, asi 5-6 let,jezdi sem na chatu jeste ke vsemu.
To je prostě její smůla. Zkusili jste to slušně. Odkázala bych jí na katastr, že vy jste to zaplatili a že pokud má pochybnosti, má si to jít ověřit. Pozemek je prokazatelně váš. Podle mě asi půjde o klasický případ, že sousedka desítky let užívá cizí pozemek a nyní ho považuje za svůj, že? Osobně bych prostě nechala přijít geodety a pak rovnou nechala firmu udělat plot. Jinak baba je dobrá, argumentovat tím, že jí máte nechat pozemek, protože k čemu vám budepaní působí opravdu hloupá, pokud vám zkusí dělat potíže, přemluvila bych právníka, aby jí zaklepal na dveře a opět situaci vysvětlil. Předpokládám, že se hodně lekne a dá pokoj.
@Janli píše:
Tuhle zkušenost máme bohužel taky, jenže u nás se jednalo o 500m. Lidem je jedno, že pozemky nejsou jejich, prostě je mají oplocené a basta. Nějaký katastr je jim šumák. Pokud máte skutečně na katastru ověřené, že je pozemek váš, nediskutujte, oznamte datum zaměření pozemku a pak písemně výstavbu plotu. Doporučuji ovšem, a to důrazně, mít vyřízená všechna povolení a oznámení kolem výstavby plotu. Informace, co všechno potřebujete, vám dají na příslušném stavebním úřadě. Sousedka bude prudit, to se připravte…
Ono od 1.1.2018 nepotrebujete na plot stavebni povoleni,pokud je vyska do max 2 metru. Vse mam zjištěné. A myslite, te pisemne staci napsat datum vystavby plotu a dat ji to do schranky?
@Anonymní píše:
Tak pokud bude plot, tak na její pozemek neuvidíte ne? Víš co, vezmi radši všechny dokumenty co k pozemku máš a jdi se poptat do nějaké občanské poradny nebo k právníkovi. A sousedku bych obeznámila písemně do vlastních rukou s tím, že výslovně žádáš o zpřístupnění tvého pozemku (toho kousku) nebo se obrátíš na příslušné instituce a k tomu bych si na katastru nechala vyjed nějaký papír o tom, že ten kousek ti náleží. Sice se jedná fakt o kousek, ale jde o princip a to přístup a takhle by u mě teda opravdu nepochodila.
@Taciras píše:
A ten, kdo to měl před ní? Ten to užíval jak dlouho? A nebo možná k tomu vydržení směruje a teď jste jí do toho po šesti letech hodili vidle. 4 roky zbejvají a má to v kapse, to uhraje![]()
![]()
jojo, vydržení mě taky napadlo…
mimochodem, to je taky pěkná bejkárna
Si šoupnu s plotem do pole a když si toho nikdo deset let nevšimne, je to moje. Jako dobrý, no… ![]()
@Anonymní píše:
Dobry vecer, prosim o radu jak byste treba popřípadě resili. Pred rokem a pul jsme koupili domecek, kde nam předchozí majitele rekli, ze jeste za domem mame kus pozemku. Cca 44m2.
Nyni jsme nasetrili korunky na novy plot a chteli bychom si to nechat geodety premerit, abychom plot postavili presne dle hranice pozemku se sousedem. Vcera jsme dosli za sousedou a velmi hezky ji vse rekli a ona, ze to teda ne a nechce nam ten nas kus dat. Mimochodem ted tam maji plot od cesty a my se tam nedostaneme. A ona k cemu nam to bude a ze oni to takhle koupili a ze ne. Tak jsme ji vysvetlili, ze ten pozemek vazne chceme, a ze ji to zkratka oznamujeme, ze bude pozvana geodezii na premereni. A ona hned spustila, ze tam zadny plot nechce, ze se ji zmensi prostor. Mimochodem v katastru je to dobre zapsane, jen skutečnost je jina. A ona ze my mame okna k nim do zahrady. No, jenze kdyz tam mame kus pozemku my, tak pak je ma k nam i ona. Na srpen mame objednanou firmu na plot. Jak byste toto s ni dale resili? Musi nam tam na ten termin preci zpristupnit nas pozemek, chapu to dobre? Dekuji vsem za rady.
asi bude nastvana ale má smulu
my měli se sousedem a plotem taky vtipnou story… já si na zahradě nechala za 50tis postavit bazen…soused mi to dovolil…když bazen stal řekl mi že si to rozmyslel a chce tudy vést plot a at si ho „dám jinam“ …že bazen zasahuje 5cm na jeho pozemek…já blbec poslechla a bazen jsem dala jinam…dalších 80 tis v haji… nasledně soused vystavěl opravdu plot přesne po té linii. Já jsem si pak pozvala geodeta a ten zjistil že hranice vede o 15 cm jinde -takže bazen tam mohl klidne zustat!! takže jsem souseda poprosila zase já, at si laskavě ten plot o tech 15cm posune
není nad dobre sousedske vztahy!!! ![]()
@Martha03 píše:
Výdrženi skutečně existuje, ale v tomhle případě si myslím, že to neplatí. Jestliže je v katastru zapsán pozemek jako váš nemůže si jej přivlastnit, to je blbost. Sama si může ověřit či ten pozemek je a nemůže se tedy domnívat že je její když si to ani nikdy neoverila. Máte právo si svůj pozemek oplotit. Pozvala bych prostě geodety ať to vymeri a postavila plot. Jinak plot můžete mít max do 180 cm bez souhlasu souseda při vyšším plotu nebo betonovem základu potřebujete jeho souhlas na to pozor. Jinak jak to máte s přístupem, ona vám tím že zabrala vaší část pozemku blokuje přístup zezadu pro stavbu nebo jak? Jinak není dobré si domlouvat stavebníky aniž byste měli vše odsouhlasene někdy to může trvat déle a vy tak budete stavět na černo…
Presne tak,zabrala a my se nedostaneme za barak.