Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Kakachna píše:
Právo na povonnou školní docházku je slušný základ. Ale kdybys byla soudná, tsk bys to nechala na ty soudy.
jo, to je aspoň na doživotí
Pokud by někdo v Praze potřeboval státní školku, kde jsou i zdravotní sestry a vaří diety, tak jedna taková je na Praze 8.
@matkabagristy píše:
U nás nadstandard nabízí waldorf
Ale ten se draze platí. Vím, jaké jsou ceny v nejbližší této škole. Ne každý si to může dovolit.
@Jana206 píše:
Ale ten se draze platí. Vím, jaké jsou ceny v nejbližší této škole. Ne každý si to může dovolit.
ano, ale maj zdravotnici a jídlo jim ohřejí ve školní kuchyni
@matkabagristy píše:
ano, ale maj zdravotnici a jídlo jim ohřejí ve školní kuchyni
Jenze některé rodiny na to nemají ani s prispevkem na péči. A taky je to alternativní směr, který má svá specifika. Rodič musí tu filozofii uznávat, byt s tím ztotoznen, ne tam dát dítě jen z důvodu, ze mu ohreji dietu.
@Jana206 a co s tím? Jediným řešením je přísun financí do školství, což se prostě nekonalo a nekoná.
@Kakachna píše:
@medunka23 Doporučila bych ti přečíst si třeba tohle
https://www.vyzivaspol.cz/…alni-dietou/
Ale to je to, co píšu, musela by to školka zanést do HACCPu, což právě kvůli hygienickým předpisům není žádná sranda zanést a předělat, vím celkem o čem mluvím, v potravinářství se pohybuji prakticky celý pracovní život…je potřeba nechat to zpracovat odborníkem tak, aby se to právě v těch předpisech nijak nekolidovalo s běžným provozem kuchyně a věř, že ty predpisy jsou fakt nahlavu dost často. Je pravda, že školka toto podle mě mohla preventivně řešit, protože co si budeme, těch dětí s potravinovymi alergiemi je dneska dost. Ale je i pravda, že matka to asi těžko vyřeší těsně před nástupem do školky. Píšu to z pohledu člověka, který ví, že to není tak jednoduché, už vubec ne tak, jak píše odpověď hygiena(jako jo, napsané to vypadá jednoduše, ale fakt do toho víc vidím a vím jak to vypadá v praxi) v zomhle případě to prokaucovala nejspíš matka, nebo ředitelka. Nedokážu posoudit, ale vím jak to prostě funguje v kuchyních a není to jednoduché.
Není to jen o kuchyních, ale i o obchodech, tuhle jsem viděla video, kde se nějaká hvezda rozčilovala, že jí nedají maso v obchodě do její krabičky…no nedají, nemají zpracovaný HACCAP na odnos zboží ve vlastním, což znamená zabránění křížení, zabránění nežádoucích chemických procesů atd atd…
Já třeba se školkou nemám absolutně problém, vím, že u dcery byla holčička, která tyto potravinové alergie měla a nebyl problém, ale řešili to tak, že maminka nosila ty speciální základní potraviny v original obalech a kuchařky uvarily variantu podle toho co měly ostatní děti, ale tak aby to vyhovovalo jejím specifikum.
Ono je třeba se na to podívat i z druhé strany, ne jen být rozhořčen jak má právo nosit svije jídlo, no nejspíš na to školka není zarizena a stojí to docela ranec toto zapracovat, to mi věř, ale není pochybení jen na školce, ale upřímně já mít dítě na přísné dietě, tak se snažím s ředitelkou domluvit dost dlouho dopředu, nebo vyhledat jinou skolku, která na to zarizena je.
Tak vzhledem k tomu že maminka té holčičky nedonesla, žádnou zprávu tak nevím co by měla školka řešit. Jako to by pak mohli chtít další rodiče a školka by se z toho po…
A jinak pokud chci aby dítě jedlo veganské jídlo tak ho dám do školky, která se na to specializuje.
Jinak u nás by ona maminka s nošením jídla do školky, měla pravděpodobně smůlu i s tou zprávou. U nás se pak ty dietní jídla dováží z jídelny, kde je vaří a pak rozváží tam kde je potřeba.
Já naštěstí dítě alergické nemám. Ale v okolí jich máme dost a žádné ve školce ani škole nemělo problém s jídlem. Prostě se buď speciálně dováželo nebo nosili rodiče. Ale všichni to měli potvrzené od lékaře a napsané už v přihlášce. A osobně to řešili na schůzce probudoucí studenty MŠ/ZŠ v červnu.
Všichni to vždy vyřešili. Já si myslím, že dneska se to většinou vyřeší, jen se to musí řešit včas a se slušností
@Netopirek píše:
Já naštěstí dítě alergické nemám. Ale v okolí jich máme dost a žádné ve školce ani škole nemělo problém s jídlem. Prostě se buď speciálně dováželo nebo nosili rodiče. Ale všichni to měli potvrzené od lékaře a napsané už v přihlášce. A osobně to řešili na schůzce probudoucí studenty MŠ/ZŠ v červnu.
Všichni to vždy vyřešili. Já si myslím, že dneska se to většinou vyřeší, jen se to musí řešit včas a se slušností
Presne tak. Pokud ma dite takovy problem, tak se to neresi den pred anstupem do skolky, ale nejlepe hned po zapisu, nebo uz u nej.