Vlezlá známá

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13955
12.11.20 20:24
@Serpentini píše:
Ježiš, já to taky nevěděla :oops: :oops:

Dokonce je pani i zena treba nad 22 let. Osloveni slecna nalezi krom zmineheo opravdu mladym divkam.

Edit pardon uz to tu zaznelo.

Příspěvek upraven 12.11.20 v 20:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.20 20:25
@karkarka píše:
Ano, kdo neví, že žena která má dítě není slečna ale paní, by se měl dovzdelat v etiketě.

Tak pardon ale o tomhle ta diskuze vůbec není, jestli to chceš řešit tak si založ nějakou svojí.

• Citovat
  • Upravit
3767
12.11.20 20:27
@SlečnaDahlia píše:
Oslovení „paní“ nezískává žena jenom tím, že se vdá. Když se vdá, když je matkou dítěte nebo když obdrží akademický titul, je paní.

To není pravda.
http://ujc.avcr.cz/…zy/0029.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
12.11.20 20:31

@Adrasteia tak ja mam stejne info jako Dahlia. Tusim, ze jsem to pred lety cetla od Spacka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
323
12.11.20 20:33

@AjaF Říkají mi tak i v přítomnosti mých dvou dětí a jako jejich sestra snad nevypadám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
731
12.11.20 20:35

Na naší cestě si lidi postavili dům :D
Z toho bych pochopila, že obyvatelka domu je v okolí nová, celý den sama s dítětem a chce si pokecat. Ty kamarádky jsou třeba v půvidním bydlišti a jen na telefonu.
Holt někdo chrlí i osobní informace na prvním setkání, ale dá se šikovně změnit téma nebo na to jednoduše upozornit.
Když se snažíte o druhé dítě a první půjde do školky, to už opravdu na žádné budování kontaktů čas nezbývá… 8o
Nevím, co jste čekala, když jste dotyčné předala své číslo, ale teď z toho musíte vycouvat. Vy ji absolutně nemusíte a přesto přemýšlíte, jak jí neurazit? Narovinu říct, že jste každá jiná a nefungovalo by to. Protože z Vašeho chování to ona nemá šanci vyčíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
12.11.20 20:37
@Anonymní píše:
Ale já jí to číslo dát chtěla, chtěla jsem tomu dát šanci ale netušila jsem že mě bude bombardovat smskama od rána do večera jaký měla den i přesto že jsme se ten den viděli. Mám taky příbuzné, chci být občas s malou sama, nebo jen ve 3 a přítelem když má volno. To asi nejde stíhat když bych měla každý den chodit na procházky s ní, řekla jsem jí že se s ní nemůžeme výdat každý den, kvůli návštěvám a taky času o samotě ale očividně to nepochopila. A já teď nevim jak z toho ven. Klidně bych s ní jednou týdně na procházku šla ale každý den je na mě prostě moc.Ano čekala jsem takové reakce, jsem asociál, nesednu si jentak s každým. Ale tohle je extrém i pro,, normální'' lidi. Vy by jste to zvládli si každý den s někým psát a mezitím s ním jít ještě na procházku? Já to nezvládám, musím vařit a dělat klasický věci v domácnosti + se věnovat malé a ne sedět u mobilu a smskovat.

Nezvládli. Jenže ty se tváříš, jako by ti někdo jiný (nebo ona) držel na krku nůž, ať to děláš, ať s ní chodíš ven, ať s ní trávíš čas. Přitom ten, kdo o tomhle plně a svobodně rozhoduje, jsi ty, ty a jenom ty. Když nechci, tak zkrátka nejdu na procházku s někým, s kým nechci, s kým mi není příjemně, koho vlastně neznám a znát více nechci. Ona chce, ty ne. Ona se chová tak, že chce, ty se ale taky chováš tak, jakože chceš. Jaké chování od ní teda čekáš? Jo, není jednoduchý tohle někomu otevřeně říct, zvlášť, když si s ním už nějakou dobu takhle vycházíš a přetvařuješ se. Ber to jako daň za to, že jsi to neřekla dříve. K dospělosti patří i říkaní nepříjemných věcí jiným lidem když už ne do očí, tak aspoň tou textovkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.11.20 20:39
@Šarlota4 píše:
@Adrasteia tak ja mam stejne info jako Dahlia. Tusim, ze jsem to pred lety cetla od Spacka

Tak Špaček to myslí tak, že oslovením „paní“ případně „mladá paní“ nic nezkazím a předejdu trapasu. Oslovení „paní“ je dnes využíváno i častěji než oslovení „slečno“, a to právě i pro dětné neprovdané ženy, případě vysokoškolsky vzdělané ženy. Nicméně český výkladový slovník je neúprosný - neprovdaná žena bude prostě vždycky „slečna“, ale podle správné etikety volíme raději oslovení paní, abychom neurazili, i když je paní stále „slečna“. Snad jsem to vysvětlila srozumitelně. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
12.11.20 20:41
@Adrasteia píše:
To není pravda.
http://ujc.avcr.cz/…zy/0029.html

Z mé strany to bylo hodně zkratkovité, jen výčet variant, ve kterých se nemusí přemýšlet, jestli je dotyčná „paní“ nebo „slečna“. Jak je psané v odpovědi ÚJČ, není pro to žádná ustálená směrodatná norma, nicméně všechno jde ve prospěch tomu, že paní s dítětem se opravdu neoslovuje „slečna“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
12.11.20 20:41

@Adrasteia rozumim. Nicmene ja uz to mam zazite a “ pani “ je pro me kazdy :D. Casto se smeju, osloveni “ mlada pani” vylozene duchodkynim :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.11.20 20:44
@SlečnaDahlia píše:
Z mé strany to bylo hodně zkratkovité, jen výčet variant, ve kterých se nemusí přemýšlet, jestli je dotyčná „paní“ nebo „slečna“. Jak je psané v odpovědi ÚJČ, není pro to žádná ustálená směrodatná norma, nicméně všechno jde ve prospěch tomu, že paní s dítětem se opravdu neoslovuje „slečna“.

viz moje předchozí odpověď :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
12.11.20 20:46
@Šarlota4 píše:
@Adrasteia rozumim. Nicmene ja uz to mam zazite a “ pani “ je pro me kazdy :D. Casto se smeju, osloveni “ mlada pani” vylozene duchodkynim :lol:

To už je docela trapas. :mrgreen: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148611
12.11.20 20:48
@Šarlota4 píše:
@Adrasteia rozumim. Nicmene ja uz to mam zazite a “ pani “ je pro me kazdy :D. Casto se smeju, osloveni “ mlada pani” vylozene duchodkynim :lol:

Mno je to divný :mrgreen: tuhle mi prodavačka řekla co to bude mladá paní? :lol: rozhlížela jsem se dokola, na koho že to mluví…
Zakladatelko, jediné řešení je dát si nové telefonní číslo a sousedce ho nedávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.20 20:49
@Dicentra27 píše:
Na naší cestě si lidi postavili dům :D
Z toho bych pochopila, že obyvatelka domu je v okolí nová, celý den sama s dítětem a chce si pokecat. Ty kamarádky jsou třeba v půvidním bydlišti a jen na telefonu.
Holt někdo chrlí i osobní informace na prvním setkání, ale dá se šikovně změnit téma nebo na to jednoduše upozornit.
Když se snažíte o druhé dítě a první půjde do školky, to už opravdu na žádné budování kontaktů čas nezbývá… 8o
Nevím, co jste čekala, když jste dotyčné předala své číslo, ale teď z toho musíte vycouvat. Vy ji absolutně nemusíte a přesto přemýšlíte, jak jí neurazit? Narovinu říct, že jste každá jiná a nefungovalo by to. Protože z Vašeho chování to ona nemá šanci vyčíst.

Nenapsala jsem že na NAŠÍ cestě si postavili dům ale že u cesty po které každý den chodíme na procházku. A ne, má kamarádky přímo tady, sama mi to říkala, říkala mi i příhodu o tom jak se potkali u obchodu. Neřekla jsem že mi na budování kontaktů čas nezbývá ale že je nechci budovat tímto stylem, každý den procházky a smsky. Co jsem čekala? Že si třeba semtam nápišem a domluvíme se na tu procházku, ne že mi bude psát každý den a každý den mě nahánět kdy půjdem na procházku. Ona se ani nezeptá jestli půjdeme. Ona automaticky bere že prostě půjdeme spolu. A ne nechci jí nijak urazit, protože bydlíme na vesnici, máme tu jeden obchod, jedno dětské hřiště a je vysoká pravděpodobnost že se někde potkáme. A rozhodně nechci aby jsme se na sebe nějak mračili, nebo aby jedna z nás nešla třeba na to hřiště jen kvůli tomu že tam je ta druhá. Nevadilo by mi s ní prohodit ze slušnosti pár slov, jít s ní semtam na tu procházku ale tohle je na mě prostě moc rychlý. Zvrtlo se to tak rychle, upřímně jsem to nečekala, že to vezme takhle hopem.

• Citovat
  • Upravit
3767
12.11.20 20:49

@Šarlota4 Na druhou stranu, pokud to člověk neodhadne a oslovní mladou dívku „paní“ místo „slečno“, může to být taky pěkný trapas, protože ta dívka si pak může myslet, že vypadá staře.
Stejně trapný je to třeba s nabídkou tykání - žena muži, ale starší mladšímu apod. Výsledek je ten, že si starej pán s mladou holkou nikdy nepotykaj. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová