Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@MUFICE @Cuddy tak to ještě musím zjistit. určitě to jde do kanalizace, tak ještě vykoumu, jestli je to tam teda paušálně, nebo na vodoměr
@araw píše:
Ty jo, te´d jsem to říkala manželovi a vůbec nechápem, jak je to možné. Vy s nimi máte smlouvu nějakou? Studna je jejich?
rika se tomu stocne..ale chapej to jako kanalne
u nas v obci zadna kanalizace neni tak taky takovy starosti nemame
ale pokud cokoliv vypoustit do obecni kanalizace tak si zaplatis prave stocne vetsinou pusalem nejakou stovku ![]()
@mikitaa píše:
rika se tomu stocne..ale chapej to jako kanalneu nas v obci zadna kanalizace neni tak taky takovy starosti nemame
ale pokud cokoliv vypoustit do obecni kanalizace tak si zaplatis prave stocne vetsinou pusalem nejakou stovku
No jo, to mi nedošlo, mi máme vlastní
už jsem myslela, jestli je neobíraj nějací podvodníci, dneska nic neobvyklého ![]()
@hiki123 píše:
Holky kde si necháváte kontrolovat kvalitu vody?
http://www.smv.cz/…ry-vody.html například, jinak si zadej rozbor vody a město kde potřebuješ ![]()
My jsme taky nevěděli, že máme platit stočné..teď nám došel dopis, že máme malou spotřebu, neprodleně se ozvat, jinak budou sankce, pokud nepřiznáme jiný zdroj vody. Tak jsem tam zavolala, řekla, že ji máme, tak nám dopočítají zpětně dva roky…doufám, že to bude jen za stočné..jinak nás to zruinuje..kdybychom to nepřiznali, dojeli by na šetření, pokuta až 100tisíc a dopočet vody zpětně za 3 roky..fakt paráda..
Ahojte maminky,
jak často si necháváte dělat rozbor vody ze studny? My měli před měsícem výsledky hraniční na pití bez převaření a s převařením je pitná. Já mám, ale strach jestli se tam např. při dešti něco nemůže dostat a zatím ji nepijeme. A jak udržujete vodu?
Děkuji za odpovědi
@Pamča Máte studnu kopanou nebo vrtanou? A v jakých parametrech je rozbor hraniční?
Rozbor jsem nechala dělat při koupi nemovitosti se studnou a pak při narození dítka, což bylo nějakých osm let poté. První rozbor byl OK, u druhého nám tam našli nějaké bakterie, které ale byly v domovním rozvodu, ne ve studni, takže se to snadno vyřešilo savem. Nicméně vodu s breberkama jsme tady běžně pili a nikomu nic nebylo
Akorát pro miminko by to asi nebylo moc dobré.
Taky teď přemýšlím, jestli to nechat před narozením druhátka radši znovu zkontrolovat, studni ani domovním rozvodům žádnou zvláštní péči nedáváme. Dají se koupit dezinfekční přípravky do studní, ale připadá mi to zbytečné.
@Suzuveverka tak to netuším jestli je kopaná nebo vrtaná, ale má prý jen 1,5metru. Jinak ty výsledky měli pozitivní myslím fekálie
@Pamča My máme nepitnou i po převaření (dusičnany) a pijeme ji. Jestli tam máte nějaké bakterie, tak občas nalít savo a vyčerpat by mělo pomoct.
@Pamča Jestli je takhle mělká, tak bude kopaná. Určitě by se dala zabezpečit proti dešťovce nebo průsaku povrchové vody. U táty je taky kopaná mělčí studna, nijak jsme ji neřešili a vodu pijem, a jsem si jistá, že povrchovka tam prosakovala, až letos v létě táta tu studnu opravil ![]()
Zkuste vyčistit studnu i trubky doma a nechte za dva až tři týdny znovu udělat rozbor, už jen na ty fekálie, je to pak asi levnější. Pokud chcete vodu používat, bude potřeba najít zdroj znečištění a zajistit, aby se voda nemohla kontaminovat znovu.
Mám dotaz - jak moc vadí člověku pít vodu z vlastní studny, která je železitá a jak moc to vadí dětem, případně jaké zdravotní komplikace by mohlo mít děcko, které celý život pije tuto vodu od narození - ledviny atd. A jestli je nějaký rozdíl v kvalitě vody z kopané studny a z vrtané study, jestli má vliv hloubka studně. Také jsem někde zaslechla, že když se narodí miminko, udělají vám rozbor vody zdarma. ![]()
@lenkahav vím jen o hloubce, my máme vodu nic moc a studnu nízkou a pár domů od nás mají hlubokou studnu a vodu jak kojeneckou ![]()
@lenkahav Vrt se dostane hlouběji a je tam menší riziko znečištění něčím z povrchu než u kopané studny, takže ve vrtu bývá voda lepší. Na údržbu je lepší kopaná studna, nám se to naštěstí ještě nestalo, ale sousedovi se už dvakrát vrt zbortil a musel dělat novou studnu. Kopaná se čas od času vyčistí a funguje pořád.
Některé kovy a minerály ve vodě se dají vyřešit filtrem, jestli zrovna železo teda z hlavy nevím.