Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, je tady někdo kdo využívá vodu z vlastní studně? Kupujeme domek, který je napojený na městskou vodu, ale zároveň má vlastní studnu. Moje představa by byla taková, že bych dala do kuchyně městskou vodu a do koupelny studniční. Zajímalo by mě, jak to funguje- nemám nejmenší zkušenost. Co se všechno platí z takové studny, jak je to s kontrolami vody atd..
My mame jenom studnu…musis mit cerpadlo a bojler na ohrev..tzn. platis elektrinu za to…tot vse. no a kdyz vypnou proud tak si i bez vody…ale vam by to resil vodovod…vetsina lidi co ma oboje ma udelany prepinani treba ve sklepe…ze si pusti jedno nebo druhy…kontroly vody jsou jen na tobe…ja ji nekontroluju.
Ahoj, my máme taky studnu a používáme jen vodu z ní. Na všechno. Ve sklepě máme možnost napojení na řád, ale není důvod. Nechali jsme si na hygieně udělat rozbor, voda vyšla jako pitná, platíme jednou ročně stočné (asi 800) a to je všechno. Takže pokud je tam voda dobrá, je zbytečný tahat domů drahou městskou. Můj názor ![]()
@mikitaa no právě tam sklep není a je tam prozatimně čerpadlo v kuchyni, ale to je jedno, to se stejně bude předělávat. Myslela jsem si do koupelny bojler přes který by šla studniční a do kuchyně za předpokladu, že budu mít myčku, tak jen el. průtokáč na městskou. A co třeba daň? a jinak z té studny jako takové nic neplatíš? Třeba stočné se neplatí? a jak s těma kontrolama?
@nejvíczoufalá jako ze studny? No, jestli platí, tak já ji neplatím nebo o tom nevím
rozbor ti nikdo nepřikáže udělat, my ho dělali jednou, když jsme dům koupili. Vyšlo to dobře, jen nějaká vyšší hodnota čehosi, to stačilo nalít do ní savo a nechat to prolit trubkama, tedy nechat půl hodiny puštěny všude kohoutky. S ohřevem to máme tak, že máme bojler a v něm se voda přes léto ohřívá plynem, v zimě (myšleno když se topí) krbem, kde máme vyměník. V kuchyni mám pod dřezem průtok. ohřívač, protože voda prostě než doteče z bojleru, tak to trvá (holt barák).
@Seizdra Tak to jsi my udělala radost. tak než začneme kopat, necháme udělat rozbor a pokud to bude ok, tak do toho jdu.. Mě to pořád vrtá hlavou, že je škoda toho nevyužít, když už to tam je..
@nejvíczoufalá kopat co?
jako je to super věc, my tím že v zimě topíme a ohříváme ‚zadarmo‘ si fakt mužem denně napustit horkou vanu bez pocitu viny za drahou vodu ![]()
@Seizdra Se máte… My i kdybychom používali vodu ze studny (používáme jen na zahradu), tak se cachtat nemůžem, protože tu není kanalizace, ale máme žumpu. ![]()
Taky požíváme vodu z vlastní studny. Žádná dań ze studny se neplatí. Platí se pouze stočné, pokud jste napojeni na veřejnou kanalizaci. Rozbory vody si děláte podle potřeby a platíte si za ně sami.
@Seizdra No kopat
čerpadlo je v kuchyni a to se bude přesunovat a bude se dělat komplet nová voda
@mitulik a stočné si asi obec určuje sama že? to nebude všude stejné..
@mikitaa píše:
My mame jenom studnu…musis mit cerpadlo a bojler na ohrev..tzn. platis elektrinu za to…tot vse.
Taky to tak máme ![]()
Ne to stejné není. Protože u nás dokončují novou kanalizaci, tak to předběžně vychází na 2000,– ročně.