Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim a jdu si pro radu. Byli jsme s malou na rhb, ma devet mesicu a neleze, nesedi, tak nas tam odeslala obvodacka. Rhb sestricka zjistila, ze se snazi sedat -sikmy sed- jen na jednu stranu a neleze z toho duvodu, ze nema posilene svaly na druhe strane zad a proto nemuze ani lozit, protoze pri lezi strida koncetiny, dale pri plazeni taky zabira jen pravou rukou a levou nohou a takto se odrazi. Jsme objednani na rhb k dr, kde zjisti, jak zavazny stupen ma a dle toho budeme nejspis cvicit Vojtovku. Uz ted se mi jezi vsechny vlasy hruzou, mala je tvrdohlava a kdyz neni po jejim, vteka se, takze pokud dojde na cviceni, bude u nas veselo. Mely jste nektera taky podobny problem? Vsude ctu, jak nektera ditka nelozila jeste ani v deseti mesicich a vse bylo o. k., mala se vsude dokutali a je to nase lenoska lina, samozrejme k dr pujdeme, ale spis potrebuju uklidnit, dekuji a nezlobte se.
@Pandorka : tak pokud nejsou správně vyvinuty ( posíleny ) svaly, tak to už může byt problém, ze kterého by se sice mohla dostat sama, ale mohlo by i hrozit např. špatně držení těla a bolesti páteře. Díky vojtovce nebo jinému cvičení by se ty svaly posilily. Určité pomůže cvičení, uvidíte, co vám řekne dr. Vojtovka je boj, ale pokud je doopravdy problém, tak ten boj stoji za to ( vim o čem mluvím, já s dcerou cvičila 7 měsíců ).
@myskalucka dekuji, vim, ze to cvicko pomahalo a pomaha, ale uz je vetsi, proto to bude slozitejsi!
@Pandorka : určité to bude složitější, ale čím dřív začnete, tím lip. My když chodili na RhB, tak tam chodili i větší děti a ty cvičili něco jiného než my, tak třeba dostanete jiné cviky než klasickou vojtovku. A hlavně bude potřeba pevně nervy a vytrvat. Ten výsledek stoji za to.
@Pandorka ahoj, mám téměř 11ti měsíční, neleze, nesedí..neřeším. Na požádání se umí vyšvihnout na čtyři a pérovat. Ale nějak nemá zatím potřebu něco měnit
dr neřeší, já neřeším..má své tempo
rozhodně ji nebudu stresovat nějakou vojtovkou - která je mimochodem dost nepříjemná
@Pandorka jo jinak naše se plazí pekelně rychle - styl má takový, že se právou rukou přitahuje a pravou nohou i odráží..jako chromý voják ![]()
@verulicek : tak pokud je jen lina, OK, ale pokud nejsou správně vyvinuty svaly, tak to už je problém. Očividně tvoje holčička ma vše vyvinuto správně, když jde na 4 a vypadá souměrně. A zakladatelka píše nejspíš o vojtovce, ale jsou i jiné cvičení na posílení svalu. Pokud v tom hned není centrální koordinační porucha, to by asi vojtovka byla nutná ![]()
Ahoj, mám za týden 11měsíční. Neleze, nesedí. Umí klečet, houpá se na kolínkách. Plazí se jako drak. Hýbe se hodně. Chodíme cvičit a plavat. I doma s ní cvičím (jako normálně, ne Vojtovku) a stejně je pozadu. Myslím, že svaly, které používá, má dost posílené, jenom prostě potřebuje víc času. V 5m jsem se ji snažila nutit do otáčení a mělo to opačný efekt, šla proti mě. Tak jsem se na to vykašlala a nechávám ji, at si jede svým tempem. Koneckonců my taky nejsme s přítelem bůhvíjak pohybově nadaný, tak co bychom po ní chtěli. Ale kdyby měla problémy s asymetrií, tak bych to taky řešila. Třeba nebudeš muset na Vojtovku, ale bude ti stačit s ní cvičit normálně, aby měla posílený svaly. Jo mně dr řekl, že hlavně aby dlouho lezla a je důležitý, že se ve vývoji posouvá, ačkoliv pomalu.
@myskalucka líná není..je neustále pohybu, hodně živé dítě..to potvrzuje i doktorka..jen máme doma podlahy a ona se prostě ráda klouže. Co potřebuje, to si většinou „podá“ jinak ![]()
@verulicek Starší se takto odrážel, ale přes obě ruce. V 10 měsících nás poslali na rhb, kde zjistili, že nemůže lézt proto, že má slabé břišní svaly. Takže vojtovka. No hrůza, v těch deseti měsících jsem nebyla absolutně schopná ho přeprat. Bojovala jsem asi dva dny a pak mě napadlo strčit mu na břicho pod bodýčko kelímek, aby prostě nemohl po tom břiše. Milostpán chvíli koukal, překvapivě se ani nevztekal a normálně začal lézt
A rovnou celkem rychle po celém bytě. Takže slabými břišními svaly to evidentně nebylo, jen ho prostě nenapadlo, že lezení po čtyřech může být taky způsobem dopravy.
@achesa1 mě se otáčela z břicha na záda i obráceně už od 4 měsíců..nemůžem děti rvát do tabulek, neboj se, není pozadu ![]()
@AliTad jůůů jdu to zkusit
schválně za chvilku napíšu, jaká byla reakce ![]()
@AliTad Jo tak to taky zkusim. U nás to určitě neni slabými břišními svaly. Nohama kope jak šílená ![]()
@AliTad píše:
@verulicek Starší se takto odrážel, ale přes obě ruce. V 10 měsících nás poslali na rhb, kde zjistili, že nemůže lézt proto, že má slabé břišní svaly. Takže vojtovka. No hrůza, v těch deseti měsících jsem nebyla absolutně schopná ho přeprat. Bojovala jsem asi dva dny a pak mě napadlo strčit mu na břicho pod bodýčko kelímek, aby prostě nemohl po tom břiše. Milostpán chvíli koukal, překvapivě se ani nevztekal a normálně začal léztA rovnou celkem rychle po celém bytě. Takže slabými břišními svaly to evidentně nebylo, jen ho prostě nenapadlo, že lezení po čtyřech může být taky způsobem dopravy.
Kelimek? Klasicky plastovy? Jakoze to detem vadi, ze tam neco maji a proto se zvednou?
@verulicek Jojo, taky jsem si řikala, jenomže první dítě a to přetáčení je taková první dovednost. Ale fakt pomohlo, když jsem ji nechala být a do ničeho nenutila. V 6,5 měs. se přetočila.