Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky, mám technický dotaz. S Kryštofem cvičíme cca 2 měsíce Vojtovku. Krásně mu to jde, na cvičení nás chválí jaké dělá pokroky. Nyní se jako by začínal otáčet ze zad na bříško, ale zdá se mi, že to dělá špatně. Nejprve ho zaujme něco za ním, takže otočí hlavu, pak začne otáčet hrudník, ale nožičky zatím max přitáhne k bříšku. Takže ve finále vypadá, že je v luku… ![]()
Na rehabky jdeme až za týden, mám sestřičce zavolat a probrat to s ní?? Nebo nechat tak, je pravda, že to udělá tak 1-2× denně. Jinak leží na zádech, nebo pase.
Ahoj, syn to dělal taky, max. týden, pak se začal otáčet normálně. Já jsem to neřešila, jen jsem s ním cvičila dle rad rehabky. Všechno má svůj čas. Držím palce, ať brzo můžete přestat cvičit.
@jitkape Díky, já bych to taky asi neřešila, kdybych byla nepolíbená vojtovkou, kde se právě i řeší jestli děti nejsou v luku…a vy jste taky cvičili jo??
Terezka taky musela vojtit, ale až po 7. měsíci. Pamatuju si ale, že na začátku přetáčení kolem toho 4. měsíce to taky dělala přes záklon. Měla slabší zádové svalstvo než břišní. Časem to tedy vypilovala ale trvalo to. Určitě by nás za to rehábka nepochválila, takže jí to určitě taky řekni. Když jdete za týden, tak bych počkala, maximálně bych se snažila mu tu hlavičku při otáčení rovnat, aby ji nezakláněl.
Btw. - V jaké frekvenci na rhb docházíte? My chodili dvakrát týdně a byla jsem za to fakt ráda, nedocházelo právě k delším prostojům, kdy jsem nevěděla, jestli to, co malá dělá, je dobře nebo ne.
Nedělej si s tím starosti, to až kdyby to dělal dlouho…on teď začíná zkoušet, co mu tělo dovolí a jde metodou pokus-omyl ![]()
@kve-tinka Cvičila jsem s dvojčaty 4 měsíce, ke konci už jsem to flákala, protože bylo hrozné vedro a já už měla všeho plné kecky. Myslím, že se ta Vojtovka teď dost přeceňuje. Teď zpětně si myslím, že to je sice dobrá věc, ale nic se nemá přehánět. Klukům by cvičení podle mě stačilo tak 2 měsíce. Teď jim je 9 měsíců a jsou naštěstí úplně v normě. Ale pořád chodíme na kontroly, protože naše fyzioterapeutka je dost pečlivá.
Jinak zezačátku jsem s nimi cvičila fakt poctivě, protože mě právě taky dost vystresovali, když říkali, co všechno dělají špatně.
@Danitschka Bohužel chodíme cca co 14dnů, dojíždíme do jiného města a ona je jediná, která to tady cvičí v okrese.
Taky mi to příjde dlouhá doba, ale co nadělám. ![]()
@Etcetera78 Díky, uvidíme, dneska se třeba o to ani nepokoušel a včera myslím jen jednou…takže se mu vlastně do toho ještě ani moc nechce. ![]()
@kve-tinka Kdyby na tom byl Kryštof špatně, jistě by chodil na kontroly častěji. Takhle to nejspíš znamená, že mu vlastně celkem nic není
Kolik cviků cvičíte?
@jitkape Tak já doufám, že to taky nebude na dlouho. Díky bohu nemáme nějaké větší problémy, pediatřička by to po nás ani nechtěla, ale byli jsme už z porodnice objednaní na neurologii, kde nám doktorka napsala rehabilitace. Cvičím s ním 3× denně, zatím 2 cviky.
@jitkape
Terezce taky celkem nic nebylo, bylo to pro můj vnitřní klid. Platila jsem si to jako nadstandardní službu, jinak se u nás chodí co 3 týdny, což mi přijde hrozný. @kve-tinka
My jsme naštěstí z lázeňské oblasti, tak máme výběr. Ale určitě to bude OK ![]()
To vypadá, že budete mít od cvičení brzy pokoj
Myslím, že do příští kontroly už ten luk dělat nebude
hrozně tomu totiž rozumím ![]()
@kve-tinka Tím záklonem si hlavně ze začátku pomáhají. My ho měli hodně (hypertonik) a právě kvůli záklonu při pokusu o otáčení nás poslala dr. na rehabku. Ideální to není, ale myslím si, že ani nic, co by nepočkalo 14 dní. Na rehabilitaci jsme dostali doporučeno cvičit přetáčení - ruku nahoru, překřížit nožičky, dotočit přes pánev na bříško, přičemž když je dítě v poloze na boku, tak má hlava být prodloužením trup. U nás nebyla, tak jsem mu ji tam měla „přicpávat“ loktem. Později už jenom v poloze na boku dítě „zaseknout“ a ono tu hlavu muselo zvedat samo.
@jitkape píše:
To vypadá, že budete mít od cvičení brzy pokojMyslím, že do příští kontroly už ten luk dělat nebude
hrozně tomu totiž rozumím
Tak to doufám, že tomu rozumíš. Proto jsem šla sem pro radu, tady jsou jenom odbornice.
![]()