Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zaměstnanec může požádat o roční zúčtování posledního zaměstnavatele v roce, tzn. pokud v roce 2015 pracoval u zaměstnavatele A, pak jej měl do 15.2. 2016 požádat o provedení ročního zúčtování. Pokud to neudělal, jedinou možností je vyžádat si potvrzení o příjmu a udělat si sám daňové přiznání.
@Hanula1212 to my jsme požádali, a právě zaslali veškeré podklady k tomu, ale bojím se, že když teď půjde pryč na dohodu, a od 1.4. nastoupí do nového zaměstnání, aby mu neřekli že si daně musí zpracovat sám a aby mu poslali případně podklady za včasu…
loni mu daně vracel zaměstnavatel až v dubnové výplatě, tzn 10.5., a když neodpracuje ani jednu hodinu za duben, tak mu přijdou jen samostatné daně od firmy A - pokud mu je tedy zpracují? ![]()
Pokud manžel požádal, je zaměstnavatel povinen mu jej provést. V dubnové výplatě mu vrátit daně nesmí, podle zákona je musí vyplatit nejpozději v březnové výplatě do konce dubna. Ano měly bu mu přijít pouze vrácené peníze ze zúčtování.
Vrácení daně- dá se s tím ještě něco dělat?
diskusi, pokud mi zaměstnavatel neudělal vrácení daní, dá se s tím ještě něco udělat? Nerada bych ty peníze nechala státu…
@Hanula1212 píše:
Podat si daňové přiznání
A poradíte mi někdo, jak na to? Já to nikdy nedělala a nechci vypadat na finančáku jak cvok
Co k tomu potřebuji? A do kdy, by se to mělo podat? ![]()
@bony58 Podat bez zbytecnych prutahu. Na webu financni spravy si stahni interaktivni formular, do ktereho zadas hodnoty podle souhrnu vystaveneho zamestnavatelem a samo ti to vypocita preplatek nebo doplatek. Jinak se vubec neboj zajit na FU a pozadat o pomoc. Od toho tam jsou.
Potvrzení o příjmu od zaměstnavatele + veškeré podklady k případným odpočtům a slevám. Stejně jako při tom, když to provádí zaměstnavtel. Pak si vyplnit přiznání - např. na stránkách Finanční správy je interaktivní formulář a odnést nebo odeslat na FÚ
@cecetka Tak u zaměstnance, který nemá povinnost DP podávat je vlastně celkem jedno kdy to podá (pokud to stihne do 3 let)…
Jo, a ještě poznámka, já ten růžový papír podepisovala, jenže ted byla tak malá výplata, že to tam být nemohlo, dělala jsem až od listopadu, takže by snad vrátit něco měli
A kolik jsi měla sraženou daň ve mzdě? Bylo něco sraženo, co by šlo vrátit?
Dobrý den všem, prosím o radu, manžel si chtěl podat žádost o vrácení daní sám, protože tak nějak nevěří svému zaměstnavateli…účetní mu dala potvrzení, s kterým šel na finanční úřad. Úřednice jen mrkla na ten papír a zeptala se, proč si jde žádat o vrácení daní, když už jednou žádáno bylo…Nenapadlo mě se zeptat, jak to poznala…? My na ni koukali jak blázen, protože šéf jim v práci řekl, kdo chce, at si daně jde udělat sám, proto účetní i dala to potvrzení ne…? Ale aspoň nám vysvětlila, že by měl dostat vyplaceno 6 000, což bylo na tom papíru napsáno…mám tedy dotaz-pokud už tedy žádal zaměstnavatel jako první o vrácení daní, vrací peníze finanční úřad zaměstnavateli a ten potom by měl tuto částku vrátit zaměstnanci do výplaty? A o jaké procento je tato částka zase zdaněna? Šéf totiž tvrdil manželovi, že mu vrácení daní udělá tak 450 Kč, ale manžel měl na potvrzení právě napsanou částku 6 000. Tak si myslíme, že s tím má nějaké nekalé úmysly a chce si nechat naše vrácené peníze
Můžeme se nějak bránit? Děkuji
A požádal si manžel o provedení ročního zúčtování zaměstnavatele? Vyplněním 3. a 4. strany Prohlášení k dani?
Není si jistý, protože účetní vždycky přijde a řekne - tady to podepište…a on podepíše…, asi ano, protože paní na finančním řekla, že když si to příště bude chtít podat sám, tak aby tu 3. a 4. stranu nepodepisoval…? je to tak?