Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Hezký večer. Chtěla bych vás poprosit o názory na mou situaci.
Před měsícem jsem si našla přes kamarádku realitní makléřku podnájem. Jedná se o byt 2+1, klasický panelákový, ale pěkný, který bych sdílela se spolubydlícím (kterého neznám) a nájem bych platila 4000 Kč měsíčně. Kamarádka majitelku zná, tak nebyl problém se zkontaktovat a sejít. Paní se po telefonu zdála velice sympatická, to samé při prohlídce bytu. Mou podmínkou pro nastěhování byl internet. Majitelka řekla, že zatím internet v bytě není, ale že ho zařídí. Nechápu, jak jsem mohla být tak naivní, teď bych se nakopala do pr…, ale fakt jsem jí důvěřovala a slíbila, že se 20. září nastěhuji. Zaplatila jsem hned kauci 5000 Kč a dostala doklad.
Asi po týdnu mi volala s tím, že byla v O2 a řekli jí, že klasická wifina v bytě nebude a není možné mít ani internet na flashce. Jedinou možností je pevný internet, který bych si ovšem musela napsat na sebe, uzavřít smlouvu na 2 roky a každý měsíc platit více než 500 Kč. Přišlo mi to jako nesmysl, protože ten samý internet mám doma u rodičů, takže nebudu platit 2 internety, navíc nespolehlivé. To jsem majitelce řekla. Ona na to, že bohužel nic jiného mi nabídnout nemůže. Leda že je ve městě nějaký hotel, kde se lze připojit na wifi zdarma. To jsem také odmítla. Chodím z práce v 7 večer a opravdu nebudu tahat notebook do hotelu, abych se tam na hodinu připojila. Internet potřebuji i z pracovních důvodů. I to jsem majitelce řekla. Ona tedy že OK, ať se přes víkend rozmyslím, jak to ohledně toho internetu vidím a v pondělí se domluvíme osobně. Dnes jsem jí volala a řekla, že se nenastěhuji, protože pro mě nepřichází v úvahu její řešení. Ona se velice naštvala a odpověděla, že ať si dělám co chci, ale nevrátí mi kauci. Má na to právo?
Ptala jsem se na to dvou realitních makléřek, jedna řekla, že to záleží na ní, druhá, že mi tu kauci vrátit musí. Nemáte někdo podobnou zkušenost? Děkuji za vaše názory.
Kauci by vratit mela, myslim, ze rezervacni poplatek se nevraci..
Ja ten problem moc nechapu…
jaky internet sis myslela, ze tam bude? ze ho majitelka vezme na pausal a napise na sebe? a platil by ho kdo?
proc si nevemes mobilni internet sama pro sebe?
Pochopitelně jsem si nemyslela, že mi internet bude hradit majitelka. Počítala jsem s tím, že tam bude normální wifina (vzduchem), jako (téměř) všude jinde. A ne že budu platit 2 internety.
@coraima
jak vzduchem? jako odkud, z jake wifi?
internet mas bud pres modem (at uz kabelem nebo wifi) nebo ho „chytas“ ze site operatora, v kazdem pripade platis tarif nebo data.
@Ali-Ali píše:
@coraima
jak vzduchem? jako odkud, z jake wifi?internet mas bud pres modem (at uz kabelem nebo wifi) nebo ho „chytas“ ze site operatora, v kazdem pripade platis tarif nebo data.
Asi je vidět, že tomuhle moc nerozumím
Při mém minulém pronájmu jsem měla internet před modem bez kabelu… A neplatila jsem vůbec nic. Opravdu. Měla jsem funkční internet a platila pouze nájem a nic navíc. Doma máme internet taky přes modem, ale s kabelem, za ten platím měsíčně cca 500 Kč. Data neplatím, ale internet není příliš spolehlivý ani výkonný. Měla jsem představu, že budu mít takový internet, který zmiňuji v první variantě - ten bez kabelu. Určitě jsem počítala s tím, že bych ho platila, ale rozhodně by nestál 500 Kč.
@coraima
no, ja z toho prave mela pocit, ze jste si s pani domaci moc v tomhle neporozumely (mozna o tom vi jeste min).
kdyz nekdo pronajima treba vic bytu, tak mu vyjde fajn zaridit jeden silni modem s wifi nekde v baraku a ve vsech bytech pak je pres wifi internet dobre dosazitelny. ho to moc nestoji a najemnici to dostanou jako bonus.
ale pokud to je samostatny byt, tak ona by tam musela ten internet nejak nechat zavest a platit ho cely, coz uz pak je na dohode, kdo a kolik z toho bude platit ![]()
my kdyz jsme se ophybovali mezi ruznymi byty, tak jsme to resili mobilnim internetem od vodafonu:
http://www.vodafone.cz/…afone-k4201/
staci i nizky tarif, kdyz na tom clovek nechce koukat na filmy, k tomu ten prenosny modem za 77kc a ve meste to fungovalo super. vyhoda je, ze si ho muzes nosit sebou.
@Ali-Ali
Jo taak, tak to byl ten důvod, proč byl net zdarma
Přesně tak, je to samostatný byt, takže ona by tam ten internet musela nechat zavést. Ten pevný. Říkala, že se jí do toho moc nechce, protože by se muselo v jejím bytě vrtat a jí se to nelíbí. A mohla bych se zeptat, jak ten mobilní internet funguje? Co všechno bych k tomu potřebovala? Asi je to blbý dotaz, ale já nejsem vůbec technický typ
Dívala jsem se na youtube i na videa, ale přijde mi, že tam nebylo vůbec uvedno, CO to vlastně je a JAK to funguje
Jen takové ty kecy kolem… Ty Vodafone balíčky vypadají docela výhodě. Čili i kdybych si pořídila ten nejlevnější, měla bych funkční internet, který by stačil na běžné používání? Tím myslím maily, facebook, vyhledávání informací, čtení blogů atd.? Moc ti děkuji za pomoc ![]()
@coraima píše:
Pochopitelně jsem si nemyslela, že mi internet bude hradit majitelka. Počítala jsem s tím, že tam bude normální wifina (vzduchem), jako (téměř) všude jinde. A ne že budu platit 2 internety.
internet si musíš přece platit sama, je to tvoje služba, kterou vyžaduješ, jak to za tebe může platit majitelka ona ten internet nepotřebuje, ani nebude využívat, tak proč byto platila nebo navýšit nájem a s toho tu platbu strhnout
Podle me zalezi, jestli jsi uz mela podepsanou smlouvu. jeatli jo, tak ti kauci vracet podle me nemusi, protoze jsi smlouvu urcite mela nejmin na 3 mesice a takova je vetsinou i vypovedni doba. Ma narok na ty tri najmy. Ona realne na tobe tratila, protoze to mohla pronajmout jinymu a toho tedka cekanim na tebe tratila. Druha vec je usti dohoda o internetu a treti vec je obecne lidska dohoda - ja byt na strane majitelky, tak vratim cast kauce, podletoho, jak bych odhadla nadeji ze rychle nekoho sezenu a jakej byl opruz tam jezdit s navstevnikama eventuelne z daleka atd…
@coraima píše:
no wifinu taky nekdo plati. Pokud nebydli sama s wifinou hnedka vedle, musela by asi domluvit s nejakym sousedem, ze ji muzes pouzivat (coz je jako chodit k nemu na zachod) a ty bys musela platit pomernou cast tarifu. A v panelaku by ses k nemu stejne nejspis musela pripojit dratem, steny byvaji neprostupne pro signal. Tohle jsme jeste v panelaku resili, tarif pak vyjde levno, ale neni to zadna sranda zaridit a je to o duvere mezi sousedy. To by sis mohla zacit organizovat sama, vrtani do zdi, koupit router (krabicka na rozdeleni signalu na vic uzivatelu) a podobne - pocatecni investice znacna. Kdyz kouknes na ten barak, tak uvidis, jestli ma nekdo u okna pridelanou takovou malou antenku nebo krabicku na internet, muzes ho pak oslovit a zkusit se domluvit. Ze zkusenosti kazdej na tebe kvuli 200 Kc hodi bobek.
To neni jako v hotelu s internetem, tam to mas v cene ubytovani. V byte si platis v zalohach vsechny svoje spotreby a internet je jedna z nich. Zadnej internet neni zadarmo, jen ti ho nekdy v ramci sluzby nekdo poskytne jako bonus.
Příspěvek upraven 15.09.13 v 07:09
@Ali-Ali píše:my kdyz jsme se ophybovali mezi ruznymi byty, tak jsme to resili mobilnim internetem od vodafonu:
http://www.vodafone.cz/…afone-k4201/
staci i nizky tarif, kdyz na tom clovek nechce koukat na filmy, k tomu ten prenosny modem za 77kc a ve meste to fungovalo super. vyhoda je, ze si ho muzes nosit sebou.
no to je asi ten „internet na flashce“, ktery tam nejde… hadam, ze kvuli pokryti a zelezobetonovym zdem.
Ahoj. tady každá rada těžká, nebyly jsem u toho. každý to má jinak. pokud ti ale řekla, že internet zařídí a bylo jasné, že pro tebe je to podmínka pro nástup do podnájmu, tak by ti kauci vrátit měla. protože vlastně porušila ona podmínky dohody. a to že by net byl pro ni nevýhodný je dobrý argument, že od toho ustoupila, ale jednou to slíbila a měla by to dodržet, nebo se měla nejdřív ujistit, že to zařídí a až pak od tebe tu kauci vzít. chce to citlivou komunikaci. zkus ji zavolat a vysvětlit, že pro tebe je mít internet doma opravdu pracovně důležité a že to byla tvoje jasná podmínka, kterou ona slíbila a rozhodla se nakonec, že nesplní. a pokud tedy není možné zavést jiný vhodný internet, který by si byla ochotna si zřídit a platit sama, tak chceš od toho odstoupit a chceš vrátit kauci. třeba ji nabídni, že místo 5000 chceš zpátky jenom 4000, aby to bylo pro ni zajímavé, ale víc bych neustoupila. a máš vůbec smlouvu? je tam ten internet psaný? držím palečky.
@Pudloslava píše:
no to je asi ten „internet na flashce“, ktery tam nejde… hadam, ze kvuli pokryti a zelezobetonovym zdem.
muze tam byt nejaky problem, ale to by ti operator mel poradit. maji mapy pokryti internetem.