Vrže mu ruka - dle RTG ale zlomená není

16694
20.6.10 21:13

Vrže mu ruka - dle RTG ale zlomená není

Bratr se vrátil v pátek ze školy v přírodě s tím, že hráli fotbal a kamarád ho kopl do předloktí. Měl to nateklé, prý ho to v noci bolelo, tak jsem ho pro klid duše vzala na chíru na RTG. Na něm nebylo nic vidět, prý naražené, má se chladit a když to do týdne nepřejde, tak jít opět na chíru. No, dnes se mi bratr přišel znova ukázat, že to pořád bolí a při otáčení zápěstí mu ruka vrže. Ale neřekla bych, že v zápěstí, i když jsem mu položila dlaň na předloktí, tak to bylo znatelně cítit asi tak v třetině délky kosti vřetení a loketní blíž k zápěstí. Nevíte, co by to mohlo být? Jestli ho mám vzít v pondělí znova na chíru? Nerada bych tam lezla zbytečně (čekání je tak na 2 hoďky, malého bych musela vzít sebou, mamka i táta jsou v práci, takže bych musela jít já), ale zase bych nerada u něj něco zanedbala. Můj táta to vyřešil tím, že si jen vymýšlí, že ho pořád něco bolí :nevim: (chtěla bych vědět, jak si dokáže vymyslet vrzání :think: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
662
20.6.10 21:30

Mě vržou kolena, někdy i kyčle a nic tam zlomeného nemám. Dokonce jsou plně funkční. Ale trpím na otoky (revma), tak jestli to není tím- jasko že mu to nateklo :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
20.6.10 21:42

Klouby mi občas vržou taky :lol: Jen mi nejde do hlavy, že to opravdu nevypadá na vrzání zápěstí. Zase si ale říkám, co jiného by mu tam asi tak mohlo vrzat, že? Zvlášť, když na RTG nebyla vidět ani vlasová zlomenina :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
20.6.10 21:51

myslim si, ze kdyby to mel zlomene, tak by si na tu ruku sahnout nenechal, natoz zkouset krepitus (to vrzani - mimochodem opravdu priznakem zlomeniny je). Ony dokazou nekdy vrzat i slachy ve slachovych pochvach, treba pri zanetu z toho narazu.
Na druhou stranu zlomenina opravdu na RTG nemusi byt videt, zvlaste je li cerstva.
Drzela bych se doporuceni lekare, pri vyrazne bolesti bych jela na pohotovost driv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
662
20.6.10 21:52

je pravda, že tam asi nemá co vrzat :think: leda, že by tam byl njaký otok, nebo voda. každopádně bych to nenamáhala. hezky v klidu, klidně i zavazat, at s tím nehýbe. Třeba s eto ztratí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
20.6.10 22:12
Pudloslava píše:
myslim si, ze kdyby to mel zlomene, tak by si na tu ruku sahnout nenechal, natoz zkouset krepitus (to vrzani - mimochodem opravdu priznakem zlomeniny je). Ony dokazou nekdy vrzat i slachy ve slachovych pochvach, treba pri zanetu z toho narazu.
Na druhou stranu zlomenina opravdu na RTG nemusi byt videt, zvlaste je li cerstva.
Drzela bych se doporuceni lekare, pri vyrazne bolesti bych jela na pohotovost driv.

„neviditelnou“ zlomeninu má teď přítel. Zlomil si nohu na úplně stejném místě jako loni (myslela jsem, že jizva na kosti je pevnější, než samotná kost a tudíž by se to ve stejném místě zlomit nemělo).
14 dní měl dlahu, pak RTG, nic moc průkazné nebylo, následoval další týden, kdy dlahu neměl, pak další RTG a zlomenina se otevřela a byla pořádně vidět. Takže měl 5 týdnů sádru, teď už nosí týden ortézu, protože to pořád není ono :zed:

Bratrovi jsem už dopoledne nakázala, že si to má stáhnout a chladit. V klidu to ale nedokáže udržet. Ani v 17ti letech se prostě jeho hyperaktivita nedá pořádně krotit. Ráno se má ještě před odjezdem do školy stavit (je neslyšící, takže telefonicky si nepokecáme a psát sms umí, ale číst se to nedá, nikdo nikdy neví, co to je za nesmysl :?: ), tak uvidíme, jak prožil noc. No, doufám, že se nechce jen ulít ze školy :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
20.6.10 22:16

no mě když vrzalo v koleni měla jsem naprasklý meniskus to na rentgenu vidět není, chodila jsem k různým doktorům co mi říkaly buhví co, že je to růstem, že to přejde ale nepřešlo a najednou jsem přestala chodit a koleno se mi zablokovalo a šla jsem na akutní operaci, meniskus mi praskl totiž úplně asi po roce zjistili to až operací!Není to složitý zákrok do měsíce zase chodíš.S rukama je to podobné… Ty příznaky jak popisuješ mi na to sedí… Doporučuji vám zajít si k ortopedovi NE NA CHIRURGII! A tam se dozvíte více…

Příspěvek upraven 20.06.10 v 22:19

• Citovat
  • Upravit
Michaelakkk
20.6.10 22:18

ještě chci dodat, že se mi to stalo po pádu na snowboardu… čili také zraněním…

• Citovat
  • Upravit
16694
20.6.10 22:20
Michaelakkk píše:
no mě když vrzalo v koleni měla jsem naprasklý meniskus to na rentgenu vidět není, chodila jsem k různým doktorům co mi říkaly buhví co, že je to růstem, že to přejde ale nepřešlo a najednou jsem přestala chodit a koleno se mi zablokovalo a šla jsem na akutní operaci, meniskus mi praskl totiž úplně asi po roce zjistili to až operací!Není to složitý zákrok do měsíce zase chodíš. Ty příznaky jak popisuješ mi na to sedí… Doporučuji vám zajít si k ortopedovi NE NA CHIRURGII! A tam se dozvíte více…

Ježiš, to je fakt, proč mě znova posílají na chíru? Až teď mi to došlo, že ortoped by si měl vědět rady :zed: Jo, občas je potřeba kopanec, aby mi něco docvaklo. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
20.6.10 22:24

Kakiko no to tě hned nenapadne vždyt nás to vmém případě napadlo až po roce, když si se mnou nevěděli rady, když se mi něco podobného stalo podruhé(to už jsem ale měla zlomeninu čéšky) šla jsem na ortopedii rovnou… Na chíře na takovýhle zranění vybavený nejsou a ortoped se na to specializuje myslím, že tam pochodíte :-)

• Citovat
  • Upravit
43037
21.6.10 07:02

no ja si myslim, ze s vrzanim tak daleko od kloubu te ortoped rovnou vypakuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
21.6.10 07:56

No hele, já teda souhlasím s Pudlou, já bych šla na chíru… Až řekne ortopedovi, že se mu to děje od pátku, kdy ho kámoš na fotbale kopl, tak ho vypakuje… Ortopedie neléčí úrazové stavy a tohle se stalo úrazem (ať už je to cokoli).

A nebo si tam aspoň předem zavolejte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
21.6.10 10:08
Pudloslava píše:
no ja si myslim, ze s vrzanim tak daleko od kloubu te ortoped rovnou vypakuje

Právě že ne! ortoped neléčí jen klouby, ale kosti celkově… To by jinak nespravovali zlomeniny a tak…

• Citovat
  • Upravit
Michaelakkk
21.6.10 10:11
BohunkaP píše:
No hele, já teda souhlasím s Pudlou, já bych šla na chíru… Až řekne ortopedovi, že se mu to děje od pátku, kdy ho kámoš na fotbale kopl, tak ho vypakuje… Ortopedie neléčí úrazové stavy a tohle se stalo úrazem (ať už je to cokoli).A nebo si tam aspoň předem zavolejte…

Já když šla na chirurgii se zraněním kolene dali mi berle s tím, že to přejde, že je to naražený, jelikož na rentgenu nic nebylo… Ale já šla na ortopedii a tam zjistili, že to mám zlomený a musela jsem na akutní operaci. I světoví sportovci nechodí se zraněním na chirurgii ale k ortopedovi, jelikož ten se na kosti a klouby specializuje! je to něco jako kdyžby jste šla k obvodní doktorce s bulkou v prsu může říct, že to je něco ale na gyndě řeknou více… To vím ze zkušenosti s tou ortopedii a chirirgií…

• Citovat
  • Upravit
35444
21.6.10 10:16

Musim souhlasit s Pudlou, akutni veci, tj. urazy resi chirurgie, ortopedie ne. Pokud to bude trvat, sla bych na chir. znovu, nebo tam aspon zavolala…ale dala bych tomu trochu casu, na rtg v pripade nejasnosti se chodi na ko po deseti dnech, driv neni s jistotou videt nic vic nez na prvnim rtg, pokud byl proveden dobre a ve spravne projekci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí