Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Vím, co obnáší ivf, i kolik stojí. Jedno už mám za sebou, jinak to nejde. A jedno děťátko se chvála bohu podařilo a pohlaví jsem moc neřešila. Pgs se u mě dělalo, tak se bude dělat i podruhé, kdyby na to došlo. Nicméně bych si prostě přála to druhé pohlaví, než mám doma, abych měla obě. Vím, že je to nezákonné, z důvodu vyvážení genderu, ale ten já chci právě vyvážit ![]()
Autorka diskuze
@Anonymní píše:
Vím, co obnáší ivf, i kolik stojí. Jedno už mám za sebou, jinak to nejde. A jedno děťátko se chvála bohu podařilo a pohlaví jsem moc neřešila. Pgs se u mě dělalo, tak se bude dělat i podruhé, kdyby na to došlo. Nicméně bych si prostě přála to druhé pohlaví, než mám doma, abych měla obě. Vím, že je to nezákonné, z důvodu vyvážení genderu, ale ten já chci právě vyvážit![]()
Autorka diskuze
hele ok, pak si dojednej konzultace a osobně to prober a zkus nabídnout - je to nezákonné stejně jako tvůj požadavek…
A co když nevyjde to vysněné pohlaví ani u jednoho embrya, co pak? Nevím, přijde mi to nepokorný, neetický. Věřím, že za prachy to někde udelají, veřejně to ale nikdo nenapíše. Děti nejsou housky na krámě…
@Anonymní píše:
Vím, co obnáší ivf, i kolik stojí. Jedno už mám za sebou, jinak to nejde. A jedno děťátko se chvála bohu podařilo a pohlaví jsem moc neřešila. Pgs se u mě dělalo, tak se bude dělat i podruhé, kdyby na to došlo. Nicméně bych si prostě přála to druhé pohlaví, než mám doma, abych měla obě. Vím, že je to nezákonné, z důvodu vyvážení genderu, ale ten já chci právě vyvážitAutorka diskuze
Chápu, takže bys asi dala přednost tomu pohlaví co chceš v pořadí, pokud by to výsledky stimulace umožnily…hele ale fakt nevím, za celé ty roky jsem vůbec nezaslechla, že by k tomu byl nějaký doktor někde svolný nebo to nabízel. Asi bych zkusila jít někam na úvodní konzultaci a zeptat se jako že jsi blbá a nevíš, že se to nesmí, a podle toho jak by se tvářili…asi nějaká menší centra, kde se dlouho nečeká na termín, ty přecpaná asi nemají úplně důvod tohle riskovat, když o klienty bojovat nemusí. Jinak ono se to vyvažuje v populaci, ne tak, že pár má holku a kluka, takže to určitě nevyvažuješ
ale tak masově se to podle mě určitě nedělá, takže tím populaci asi neohrozíš.
No a pak záleží, jestli to nechtěný pohlaví necháš zlikvidovat….
Třeba já kdybych se vžila do kůže doktora…
1. Bych tě na 100% odmítla
2. Kdybych tě neodmítla a vzala peníze a dala ti naschvál to pohlaví, který nechceš
- je to zlý, ale stěžovat si nikam nemůžeš!
@Tvojeteta píše:
No a pak záleží, jestli to nechtěný pohlaví necháš zlikvidovat….
Třeba já kdybych se vžila do kůže doktora…
1. Bych tě na 100% odmítla
2. Kdybych tě neodmítla a vzala peníze a dala ti naschvál to pohlaví, který nechceš- je to zlý, ale stěžovat si nikam nemůžeš!
Tak ono když se ivf povede, tak se ty ostatní zlikvidovat prostě nechají, když už další dítě nechceš že jo…darovat u nás bohužel nejdou, to jsem třeba já zjišťovala, protože pro případ, že by nám zbyla, mi to připadalo nějak lepší. S tou likvidací bych měla docela morální problém, ale u nás na to nedošlo, nic nezbylo.
On je podle mě velký problém s tou odpovědností, proto do toho ti doktoři nejdou, zaprvé samozřejmě že by je někdo prásknul a měli průšvih, a zadruhé kvůli dodržení, resp. porušení správnému postupu, což jim někdo může omlátit o hlavu. Všechno to stojí dost peněz, o všem jsou záznamy a umím si velice dobře ten průšvih představit. Za něco do kapsy zavedou horší embryo před lepším, zdánlivě zcela bezdůvodně. Že by se zavedlo jinak označené je nesmysl, to vidí moc lidí, to by v tom musela jet celá embryologická laboratoř. Ivf nevyjde, pár je frustrován, možná až v tu chvíli jim dochází, že takový postup není ok z pohledu toho že chtějí hlavně otěhotnět a pohlaví přestane být až tak důležité, přijdou s názorem, že jim doktor dostatečně nevysvětlil, že si tím pravděpodobnost úspěchu značně snižují a možná vyházeli hodně peněz navíc. Stačí pak ty záznamy vzít, komukoli ukázat a průšvih na světě. Buď má centrum na krku nelogický a medicínsky nesprávný postup zavádění horších embryí před lepšími, nebo pokud to objeví ve více případech, bude zcela zjevné, co dělají.
@Anonymní píše:
Tak ono když se ivf povede, tak se ty ostatní zlikvidovat prostě nechají, když už další dítě nechceš že jo…darovat u nás bohužel nejdou, to jsem třeba já zjišťovala, protože pro případ, že by nám zbyla, mi to připadalo nějak lepší. S tou likvidací bych měla docela morální problém, ale u nás na to nedošlo, nic nezbylo.On je podle mě velký problém s tou odpovědností, proto do toho ti doktoři nejdou, zaprvé samozřejmě že by je někdo prásknul a měli průšvih, a zadruhé kvůli dodržení, resp. porušení správnému postupu, což jim někdo může omlátit o hlavu. Všechno to stojí dost peněz, o všem jsou záznamy a umím si velice dobře ten průšvih představit. Za něco do kapsy zavedou horší embryo před lepším, zdánlivě zcela bezdůvodně. Že by se zavedlo jinak označené je nesmysl, to vidí moc lidí, to by v tom musela jet celá embryologická laboratoř. Ivf nevyjde, pár je frustrován, možná až v tu chvíli jim dochází, že takový postup není ok z pohledu toho že chtějí hlavně otěhotnět a pohlaví přestane být až tak důležité, přijdou s názorem, že jim doktor dostatečně nevysvětlil, že si tím pravděpodobnost úspěchu značně snižují a možná vyházeli hodně peněz navíc. Stačí pak ty záznamy vzít, komukoli ukázat a průšvih na světě. Buď má centrum na krku nelogický a medicínsky nesprávný postup zavádění horších embryí před lepšími, nebo pokud to objeví ve více případech, bude zcela zjevné, co dělají.
Přesně máš pravdu, kromě toho se v ivf točí velký peníze a kdybych měla dělat něco off label, tak bych za to chtěla ranec…
Ale bavím se o tom, že jim řeknou, že mají 3 blasty jedničkový kvality a paní vytáhne v obálce 50 kolíků a řekne, aby se začalo holčičkou…. To ví jen dr a paní… tak si dr. Bez morálních principů a vtipálek obálku vezme ( svědkové nejsou) a před KET se v labce rozmrazí kluk a cos tím kdo udělá???
Paní porodí kluka, jde si stěžovat, že se tak nedomluvili, dr. To svede na embryologa ( ten nic nedostal), embryo je jejich, takže CAR žalovat nemůžou ![]()
A nebo se ten kluk nechytne. A nakonec dojde na tu holčičku, která paní byla souzená, ale protože je netrpělivá a jednala nezákonně, tak vyhodila 50000. ![]()
A za pár let si budeme diktovat, že chceme, aby mělo modré oči a kudrnaté vlásky a hlavně ne křivé zuby po tatínkovi?
Myslím, že by bylo fajn mít trochu pokory. A být vděčná, že díky IVF je vůbec možné mít dítě, když to přirozenou cestou nejde, a ne si ještě vybírat jestli holku nebo kluka.
Jsem nesmírně vděčná, že aspoň jedno děťátko mám, umím si představit jak se cítí ženy, kterym to nejde i přes ivf. Byla jsem už těhotná 6× a mám jedno dítě, z toho jsem 3× skončila na operačním sále. Ale i přes to všechno, co jsem si zažila a nebylo toho málo, stejně mám sen mít ještě jedno miminko určitého pohlaví. Věřím, a chápu, že spousta lidí to nepochopí a odsoudí mě. Říkala bych si to samé, kdyby šlo o první dítě. Proste jen mám pocit, že ta rodina není úplně kompletní…
Autorka diskuze
Ono to ale prostě jinak nepjde, než že ve chvíli, kdy budeš sedět proti doktorovi mezi čtyřma očima, se ho na rovinu zeptáš, jak to zařídit, abys měla druhé pohlaví. Buď ti řekne, jak to zařídit (kolik, jak a komu), nebo ti vysvětlí, proč to nejde, pak to zkusíš jinde. Já chápu, že tobě jde o to, abys neobcházela jedno centrum po druhém, ale veřejně to to asi nikdo nenapíše.
Jinak promiň, fakt mi to přijde jako rouhání. Pro někoho, kdo už první dítě neměl „zadarmo“… Ale možná je to i tím, že já potřebovala čtyři IVF na jedno dítě, takže už to, že to vůbec klapne, jakkoliv, s jakýmkoliv pohlavím, a narodí se zdravé dítě, považuju za tak absolutní zázrak…
@Anonymní píše:
Pokud se děla preimplantacni genetika, tak to samozřejmě jde a většina ivf center to nabizi. Zda je to etické a v poradku, s tím se musí srovnat každý sám. Ale děla se to dnes již běžně. Anonym, jelikoz jsem z oboru a nechci byt spojována s nickem
Lžeš.
@ugluk píše:
Ono to ale prostě jinak nepjde, než že ve chvíli, kdy budeš sedět proti doktorovi mezi čtyřma očima, se ho na rovinu zeptáš, jak to zařídit, abys měla druhé pohlaví. Buď ti řekne, jak to zařídit (kolik, jak a komu), nebo ti vysvětlí, proč to nejde, pak to zkusíš jinde. Já chápu, že tobě jde o to, abys neobcházela jedno centrum po druhém, ale veřejně to to asi nikdo nenapíše.
Jinak promiň, fakt mi to přijde jako rouhání. Pro někoho, kdo už první dítě neměl „zadarmo“… Ale možná je to i tím, že já potřebovala čtyři IVF na jedno dítě, takže už to, že to vůbec klapne @ugluk asi jsem byla blahová, když jsem si myslela, že mi někdo napíše, kde konkrétně to jde. Teď je mi jasné, že tohle nikdo napíše. Mě by to přišlo taky jako rouhání u prvního dítěte, a taky u prvního mi to bylo více méně jedno, ale u toho druhého už je jasné, že nepreferuji určité pohlaví, ba naopak bych si strašně přála obě dvě. Po zkušenostech, je mít vůbec nějaké dítě opravdu zázrak. A to moje miluji nade vše a za nic jiného bych neměnila.![]()
Autorka diskuze
Však já vím
Ale i tak, po letech neplodnosti je druhé dítě prostě bonus. Nám k němu nepomohla ani další IVF, až po mnoha letech se zázračně rozhodlo samo… a jo, mám dvě stejná pohlaví. Aspoň už člověk věděl, co čekat
Teda ne, že by nebylo i tak každé jiné.
Přeju ti, ať se dalšího dítka dočkáte, ať tak nebo tak!
@Anonymní píše:
Tak ono když se ivf povede, tak se ty ostatní zlikvidovat prostě nechají, když už další dítě nechceš že jo…darovat u nás bohužel nejdou, to jsem třeba já zjišťovala, protože pro případ, že by nám zbyla, mi to připadalo nějak lepší. S tou likvidací bych měla docela morální problém, ale u nás na to nedošlo, nic nezbylo.On je podle mě velký problém s tou odpovědností, proto do toho ti doktoři nejdou, zaprvé samozřejmě že by je někdo prásknul a měli průšvih, a zadruhé kvůli dodržení, resp. porušení správnému postupu, což jim někdo může omlátit o hlavu. Všechno to stojí dost peněz, o všem jsou záznamy a umím si velice dobře ten průšvih představit. Za něco do kapsy zavedou horší embryo před lepším, zdánlivě zcela bezdůvodně. Že by se zavedlo jinak označené je nesmysl, to vidí moc lidí, to by v tom musela jet celá embryologická laboratoř. Ivf nevyjde, pár je frustrován, možná až v tu chvíli jim dochází, že takový postup není ok z pohledu toho že chtějí hlavně otěhotnět a pohlaví přestane být až tak důležité, přijdou s názorem, že jim doktor dostatečně nevysvětlil, že si tím pravděpodobnost úspěchu značně snižují a možná vyházeli hodně peněz navíc. Stačí pak ty záznamy vzít, komukoli ukázat a průšvih na světě. Buď má centrum na krku nelogický a medicínsky nesprávný postup zavádění horších embryí před lepšími, nebo pokud to objeví ve více případech, bude zcela zjevné, co dělají.
Nam po IVF s PGS zustala 2 zdrava embrya, jedno top a druhe hodnoceno jako beckove. Pohlavi jsem nevedela ani u jednoho. Bylo mi lito, ze jedno oznacili jako becko, takze jsem lekarku pozadala, aby nam to „horsi“ dali jako prvni. Vysel hned prvni KET a becko mi ted lezi v postylce. Ano, ze jsme chteli zavezt jako prvni horsi embryo, to nepobral nikdo vcetne embryolozky, ale ja jsem vedela, ze na hodnoceni laboratore nezalezi a bude z toho stejne ackove mimino… mela jsem pravdu
Takze v nasem pripade porusili „protokol“ a zavadelo se na nase prani horsi embryo jako prvni. ![]()
Pro zakladatelku - ve Zline pohlavi nereknou. Nikdy nikdo ani naznakem pohlavi nezminil. Myslim, ze tu informaci meli dokonce pouze v laboratori a nevedela to ani ma lekarka. S embryolozkou jsem mluvila az v den transferu a byl u toho jiny lekar. Neumim si predstavit to tam resit. Me ale na pohlavi nezalezelo. Druhe embryo ceka v mrazaku a je mi jedno, co to bude. Doufam jen, ze se druhe podari ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
No asi tak, já při velice úspěšné stimulaci těsně po 30, takže relativně mladá, s výborným AMH měla fakt kvalitní 3 a 3 ještě docela dobrá, 2 se zavedla v rámci toho že zkusíme všechno i když jsem věděla, že jsou to asi vyhozené peníze. Prostor pro nějaké vybírání pohlaví nebyl ani náhodou. A to náš jediný problém byly trochu horší spermie manžela.