Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
To je právě ono. Někdy dělá lékaře nebo PA někdo, kdo by ho vůbec dělat neměl. A to říkám jako manželka lékaře. Já sama jsem pracovala 5 let v instituci, která kontroluje lékaře a musím říct, že ty rozdíly mezi nima jsou úplně extrémní. Třeba když jsme řešili něco s lidmi z IKEMu, tak to fakt byli vždycky odborníci, měli i takový bych řekla dost vysoký lidský kredit, ale personál porodnic, to bylo povětšinou úplně jiné kafe. Čest výjimkám.
@Prosteja144 Sekce. Ale uplne vidim ty projevy, co pisou v tom clanku, voda mi odtekla o pulnoci, kontrakce silne s intervalem 2-3 minuty, otevrena jsem nebyla… sekce az v pozdnim odpoledni. Byla jsem dost umanuta a chtela rodit dal, ale to uz mi dula nedoporucila. Oni by me stejne k sekci presvedcili brzy doktor s asitentkou. Doktor zacal vyhrozovat klestemi… a asistentka s dulou, ze to fakt neni dobre… Ale o te poloze mi nic predem nerekli, az behem porodu, ze musim delat ty „cviky“ a netlacit, ale ja o tom nic nevedela. Kdyby to rekli a jeste ten vysoky vahovy odhad… ikdyz porad nevim, jestli bych nedelala hrdinu a nechtela zkusit prirozeny. Spis bych sla do sekce.
@Simonea Ja jsem si vybrala dulu s certifikatem („seniorku“). Hledala jsem hlavne nejakou, co mi sedne z toho, co o sobe pise. Pak jsem se potakly (uz asi v 10 tt), abych si s ni promluvila. Byla sympaticka, tak jsem ji brala, hned tu prvni. Nechtela jsem takovou, co by extremne jela prirozene porody atd. Proste doprovod, co doporuci treba i epidural, kdyz bude potreba.
@Simonea Diskutovala jsem s ni i volbu porodnice, rikala, jak to kde chodi. A pozor, pokud chces mit u porodu dulu, bere se to jako doprovod, takze casto tam pam nemuze byt nikdo dalsi (manzel/partner)
Petro Star, nejhorší na tom je, že kdyby to člověk věděl, tak se mohl pokusit miminko otočit žejo. Já nevím, že to tomu personálu v porodnici je ukradený. Moje kamarádka rodila právě několik měsíců po mě, měla taky toto postavení, ale jí to řekli samozřejmě. Žije v Londýně a šla na plánovanou sekci na radu svojí doktorky.
@Prosteja144 No to jsi to tedy neměla jednoduché, to mne mrzí. Syn se taky narodil obličejem vzhůru, s pomocí zvonu
Říkají tomu na hvězdáře
K té tvé PA - doufám, ze jsi k ní někde napsala odpovídající hodnocení.
@Simonea Bez certifikace to není asi dula. Pro mne bylo důležitější, že mi sedla lidsky. Navíc u správné díly je několik sezení ještě v průběhu těhotenství, takže to není nikdo cizí, jak tu někdo psal.
Micilin ano, napsala. To postavení je prostě úplně blbé a v porodnicích hazardují s životy a zdravím dětí a maminek. Nechápu…
Ja u porodu měla dulu a i manžela a oba to zpětně hodnotíme jako dobré rozhodnutí. Dulu jsem chtěla hlavně proto, ze jsem chtěla být co nejdéle doma a do porodnice (4min. autem) jsem chtěla jet az na finále. Takže za mnou přišla 2× domu, poradila mi co dělat a konzultovala jsem s ni svuj stav. Pak s nama jela k porodu do nemo a protoze ja se soustředila na sebe tak pomohla s komunikaci s personálem i nasledně s kojením…