Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Klasický model: nejřív samá láska, po té nenávist, následuje rozpad vztahu a odloučení obou rodičů. Předpokládejme, že obarodiče jsou mentálně a sociálně v rovnováze, finančně také. Na výchově dětí se domluvit nelze a kdyždý rodič si stojí za svou pravdou. Jeden rodič ovšem začal dělat ústupky a také začal podstupovat rodinné terapie a za pomocí mediátora a psychologa se snaží situaci řešit. Druhý rodič toto odmítá a považuje za zbytečné. Psycholog i medátor vydávají soudu zprávu, že oba rodiče jsou způsobilí pro výchovu dětí, jen jeden rodič odmítá komunikovat. Zpráva také obsahuje tvrzení, že ten komunikující rodič má na věc racionální náhled.
Soud nařídil mediaci i nekomunikujícímu rodiči, ale ten to neakceptuje, na mediace nedochází a když ano, tak tam jen mlčí a sedí tam z povinnosti, protože to nařídil soud.
Kterému rodiči by měl soud vyhovět?
Dámy, prosím Vás - nebádejte nad příčinami rozpadu vztahu, to se řeší jinde…zde se jedná o děti!
Příspěvek upraven 04.11.11 v 09:44
Nějak jsem nepochopila o co jde. Je to myšleno tak, komu má soud svěřit děti do péče? ![]()
příčinu rozpadu vztahu nehledám - jen bych možná v ní viděla ten důvod, proč druhý rodič někomunikuje. Spekuluji: pokud druhý/á odešel za jinou láskou a tím prvního zradil, bere to první jako velkou zradu a odmítá komunikaci (což bych pochopila i když jde o děti, protože zlomené srdce strašně bolí) - pokud je toto pravda, tak by se měl druhý partnet zamyslet a dát prostor a čas pro pochopení. Ublížil jednou, šel za láskou a první odkopl, chce ublížit znovu a razantněji. Zradil první lásku a protože on je v pohodě, má co chtěl a chce ještě víc a nevidí, že v tom šlape jak slon v porcelánu. Pokud sebere první/mu ještě děti, nemá v sobě kousek citu. Zkoušela bych to vysvětlováním, prosbami, pochopením…a hlavně časem - vím, že jsem ti ublížil/a, ale… A dál by si měl/a uvědomit další věc - ublížené partnerce/ovi dál ublíží ještě víc to, když druhý sebere děti a o jejich děti se bude starat sok/sokyně. ..... Btw. jak jsou staré děti? Co na to říkají ony?
peggy.sl píše:
Nějak jsem nepochopila o co jde. Je to myšleno tak, komu má soud svěřit děti do péče?
NE komu má dítě svěřit do péče, ale ke kterému návrhu se má přiklonit.
ynax píše:
příčinu rozpadu vztahu nehledám - jen bych možná v ní viděla ten důvod, proč druhý rodič někomunikuje. Spekuluji: pokud druhý/á odešel za jinou láskou a tím prvního zradil, bere to první jako velkou zradu a odmítá komunikaci (což bych pochopila i když jde o děti, protože zlomené srdce strašně bolí) - pokud je toto pravda, tak by se měl druhý partnet zamyslet a dát prostor a čas pro pochopení. Ublížil jednou, šel za láskou a první odkopl, chce ublížit znovu a razantněji. Zradil první lásku a protože on je v pohodě, má co chtěl a chce ještě víc a nevidí, že v tom šlape jak slon v porcelánu. Pokud sebere první/mu ještě děti, nemá v sobě kousek citu. Zkoušela bych to vysvětlováním, prosbami, pochopením…a hlavně časem - vím, že jsem ti ublížil/a, ale… A dál by si měl/a uvědomit další věc - ublížené partnerce/ovi dál ublíží ještě víc to, když druhý sebere děti a o jejich děti se bude starat sok/sokyně. ..... Btw. jak jsou staré děti? Co na to říkají ony?
Máš pravdu v tomu, že nekomunikace zřejmě vyplývá z příčiny rozpadu vztahu. NEJDE O ŽÁDNOU NOVOU LÁSKU. Chápu, že zlomené srdce bolí. Žádné zlomené srdce by ale nemělo vyhrát snahou se domluvit, nebo nalézt společné řešení i když za pomocí třetí osoby - mediátora. NENÍ možné nechat tomu čas…děti rostou a vyvíjejí se. Je potřeba jednat rychle a uváženě!
jaryn78 píše:peggy.sl píše:NE komu má dítě svěřit do péče, ale ke kterému návrhu se má přiklonit.
Nějak jsem nepochopila o co jde. Je to myšleno tak, komu má soud svěřit děti do péče?
Chápu, že sem položil otázku hodně sugestivně, prostě s jasným cílem. Ale když sem založil debatu, která byla hodně volná, tak se to všelijak překrucovalo…
jaryn78 píše:peggy.sl píše:NE komu má dítě svěřit do péče, ale ke kterému návrhu se má přiklonit.
A k jakému návrhu? Není mi z toho nic jasného ![]()
jenny.fields píše:jaryn78 píše:peggy.sl píše:NE komu má dítě svěřit do péče, ale ke kterému návrhu se má přiklonit.
Nějak jsem nepochopila o co jde. Je to myšleno tak, komu má soud svěřit děti do péče?A k jakému návrhu? Není mi z toho nic jasného
[/citace
jenny.fields píše:jaryn78 píše:A k jakému návrhu? Není mi z toho nic jasnéhopeggy.sl píše:NE komu má dítě svěřit do péče, ale ke kterému návrhu se má přiklonit.
Nějak jsem nepochopila o co jde. Je to myšleno tak, komu má soud svěřit děti do péče?Není podstatné co je v návrhu, ale návrh komunikujícího rodiče byl vypracován po poradě s psychologem a mediátorem a advokátem. Návrh komunikujícího rodiče neviděl nikdo. Soud nařídil mediaci i nekomunikujícímu rodiči, ale ten to neakceptuje a na mediace nedochází, nebo na nich mlčí.
a jedná se o svěření dětí do péče jednoho z rodičů nebo o střídavou péči? Jak staré jsou děti? To je dost důležitý prvek.
ynax píše:
a jedná se o svěření dětí do péče jednoho z rodičů nebo o střídavou péči? Jak staré jsou děti? To je dost důležitý prvek.
to je jedno o co se jedná, to diskuzí nejde rozsoudit a ani se nikam přiklonit…prostě vycházej JEN z toho, co sem napsal…(ještě sem to teď doplnil)
jaryn78 píše:jenny.fields píše:jaryn78 píše:peggy.sl píše:NE komu má dítě svěřit do péče, ale ke kterému návrhu se má přiklonit.
Nějak jsem nepochopila o co jde. Je to myšleno tak, komu má soud svěřit děti do péče?A k jakému návrhu? Není mi z toho nic jasného
[/citace
jenny.fields píše:Není podstatné co je v návrhu, ale návrh komunikujícího rodiče byl vypracován po poradě s psychologem a mediátorem a advokátem. Návrh nekomunikujícího rodiče neviděl nikdo. Soud nařídil mediaci i nekomunikujícímu rodiči, ale ten to neakceptuje a na mediace nedochází, nebo na nich mlčí.jaryn78 píše:A k jakému návrhu? Není mi z toho nic jasnéhopeggy.sl píše:NE komu má dítě svěřit do péče, ale ke kterému návrhu se má přiklonit.
jaryn78 píše:ynax píše:to je jedno o co se jedná, to diskuzí nejde rozsoudit a ani se nikam přiklonit…prostě vycházej JEN z toho, co sem napsal…(ještě sem to teď doplnil)
ale v tom případě ti nikdo nic přesného neřekne. Za mě - i když druhý rodič nekomunikuje a jedná se o malé děti - tak bych mu je nebrala. Není to o tom, že by se druhý rodič ( teď už předpokládám že to je otec) nedokázal postarat, ale pokud jsou naživu oba rodiče a oba se dokážou postarat, přesto platí, že malé děti by měly být u matky. O střídavou péči si myslím nejde.
ynax píše:
Jenže ono je to posané tak zmateně, že se obávám, že radu stejně nedostaneš.
jaryn78 píše:ynax píše:to je jedno o co se jedná, to diskuzí nejde rozsoudit a ani se nikam přiklonit…prostě vycházej JEN z toho, co sem napsal…(ještě sem to teď doplnil)
Je to blbost vycházet z toho, co píšeš, protože to nedává žádný smysl, pokud nedoplníš další informace.
Každopádně rozhodně bych nesouhlasila automaticky s návrhem rodiče, který chodí na mediace a komunikuje. Důvodů by mohlo být několik. Třeba, že mediace je o znovunastolení vztahu a o to druhý rodič prostě nemá zájem, má své důvody, tak proč by měl být zvýhodněn první rodič, jen proto, že chce lepit, co je neslepitelné. Nebo může být mediátor i psycholog známý (zmámý přes známého) prvního rodiče a mohou mu nahrávat a podobně. Prostě bych se podle tohohle nerozhodla.
Jen z toho co si napsal (a později doplnil) nejde nic konkrétního určit. Jak se rozhodne soud, ti tady nikdo neřekne. Jak by se měl s největší pravděpodobností rozhodnout (to je tvoje otázka?) Ti taky nikdo neřekne, když nevíme o co jde. Spolupracovat je sice hezká věc, ale myslím, že to nic nemění na ostatních okolnotech (které mi neznáme).