Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, nikdy mě nenapadlo o tom přemýšlet - vždycky jsem směsný odpad vyhazovala do popelnice (černého kontejneru) v zavázaných pytlích. Až nedávno jsem viděla pána co tam odpad sypal volně. Jak to děláte vy? Asi bude lepší šetřit plastové pytle a nezatěžovat tolik přírodu, že? ![]()
Tohle jsen hodně řešila…štvalo mě vyhazovat plastové pytle do směsného odpadu. Tak jsem to zkusila bez nich a nezvládla jsem to. Věčně jsem měla něco přilepeného na dně a musela jsem do toho venku sáhnout. Tak jsem si aspoň pořídila nějaké ako pytle (prý se max. do dvou let rozloží). Teď uvažuji o kompostéru na balkón, tak pak možná zase zkusím odpad bez pytlů, když tam bude méně zbytků jídla.
Rozhodně nepoužíváme plastové pytle na odpadky. Sice bydlíme v RD, takže koš vynesu i v pyžamu, ale i kdybych bydlela ve 12. patře paneláku, nedělala bych to. Poctivě třídíme, i když to máme k popelnicím na tříděný odpad 6 km, když máme jet kolem, naložíme do auta a odvezeme.
Tak i když tridime (bohužel bioodpad ne, není kam), tak pytle používáme.
Já jak kdy. Co se osvědčilo (mám to od své mamky), tak dávat na dno koše staré noviny. Třeba 2 listy. Tím pádem se ti nelepí tolik odpadu na dno, většinou to pěkně vypadne. A do směsného to není taková darda.
Já si je občas koupím
Ale není to lenosti chodit s košem, to jdu tak jako tak, protože mám strach, že se mi to po cestě roztrhne. Ale spíš jde o tu čistotu koše. Jinak třídím, co jen to jde. Jezdím nám s popelnicí 1× za 2 týdny a málokdy je plná.
Pouzivam pytle. nedovedu si predstavit mit vsechen ten sajrajt volne v kosi ![]()
Bydlíme v paneláku a třídíme, co se dá, ale pytle teda taky používáme. I tak je ten koš pak občas zaneřáděný, pytel nepytel
Akorát kupuju ty biologicky rozložitelné pytle. Jsou sice drahé jak cyp
ale aspoň mám z toho lepší pocit no ![]()
Třídíme, ale vše, krom biodpadu, kde to pytlů. Směsný bych nesnesla mít volně v koši, bohužel. Na bioodpad máme kompostér, toho je většina. Směsný vyhazuju jednou za 14 dní a to ještě není koš ani plný, ale už je to nechutný. Ostatní vozíme do sběrnýho dvora, min. papír tam z pytlů vyndávají.
@Vokaju kompostér na balkoně si nedovedu představit, litá na to strašně hmyzu… ![]()
Vyhazuju odpad v zavazovacích pytlech. Bydlíme v RD. Třídím plasty, sklo, papír - kontejnery máme cca 150 metrů od baráku u obchodu, takže vzít to mi nedělá žádný problém.
Zbytky jídla vyhazuju normálně do komunálu, bioodpad také (slupky). Pouze trávu, listí ze zahrady do biopopelnice. Když jsem se tu přistěhovala, tchyně mi dala kyblík na zbytky z kuchyně do kompostu - měla jsem tam dávat slupky, zbytky z jídla - no, do dvou dnů puch jak blázen. To v kuchyni ani jinde v bytě nechci
A každý den lítat s kýblem do kompostu, plus to pořádně umýt, protože to je celé oslizlé - to tedy ne.
Mimochodem máme nejdražší poplatky za odvoz odpadu v okolí, tak se z nějakého pytle nehroutím.
@Apaji
Já si teda nedovedu představit házet zbytky jídla a bioodpad do koše, vždyť to musí strašně smrdět. Nechceš to mít v bytě, nechceš s tím lítat vynášet, ale když to je v koši, tak to taky v bytě je, ne? A teda my máme bioodpadu klidně 2 velké misky denně a taky klidně denně vynášíme, pak to oslizlé není, jdu ven, vyhodím…Díky tomu, že lidé netřídí odpad a do směsného vyhazují všechno, se zdražují poplatky, jejichž cena se odvíjí od hmotnosti vyváženého komunálu…Ale každého věc, osvětu tu určitě neudělám
.
My teda taky sáčky používáme. Na druhou stranu dřív, když jsme byli malí, žádné pytlíky nebyly a všichni to nějak zvládli s novinama. Prostě ten koš častěji umyli. Asi bychom se měli nad sebou zamyslet ![]()
Myslim ze lidi planete zpusobili a zpusobuji mnohem horsi veci nez vyhazovani odpadu v pytlich. a myslim, ze poplatky za odvoz se zdrazujou uplne z jinyho duvodu. nase panelakova popelnice ja kazdej tyden naplnena uplne stejne jak byvala pred 3 rokama.
Všechno třídíme, takže směsný odpad nemáme prakticky žádný
ten, co vyprodukujeme sypu rovnou z koše, pytlíky nedávám.