Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
prosím Vás vykyne mi těsto když k droždí nepřidám cukr, ale nahradím ho např. medem nebo jedlou sodou? Máte někdo vyzkoušeno? Děkuji za info, popřípadě za rady.
@Dovesilke píše:
Ahoj,
prosím Vás vykyne mi těsto když k droždí nepřidám cukr, ale nahradím ho např. medem nebo jedlou sodou? Máte někdo vyzkoušeno? Děkuji za info, popřípadě za rady.
Medem ano, sodu bych nedávala. Proč nechceš použít cukr?
Chleba taky vykyne bez cukru, koneckoncu do pekarny ani nedelam kvasek, ale nadrobim drozdi jak je.
Sodu bych tam urcite necpala, to je misto kypriciho prasku, lzice medu nicemu neuskodi.
Dala bych sušené droždí, když nechceš dát cukr, med bych nedávala, sodu ne.
Ono vykyne i bez cukru akorát to trvá dýl, med ničemu neuškodí. Mám dokonce recepty, kde se dává jen med.
@bamba Nepoužívám cukr do ničeho, veškerý nahrazuju medem. Mám potíže se střevama.
@Bibi239 Těsto chci dělat v pekárně, takže tam vykyne i tak? Chci si upéct housky.
Do housek klidně med, ale jk už tu bylo napsané, klidně i nic. Nevím, jaké máš potíže a čím ti cukr vadí, ale je to divné, bo med je agresivnější a sladší.
@Dovesilke Mám jeden recept na těsto na Pizzu…tam se rozdrobí droždí do mísy a POSOLÍ se…po cca 5 minutách se droždí vlivem SOLI rozpustí na tekutinu…pak se přilije vlažná voda s olejem a mouka…těsto kyne v LEDNICI, tedy v chladnu…a kyne parádně!!!
Takže bez cukru? V pohodě…
@Dovesilke píše:…já na housky a na bagety dělám kvásek.
@bamba Nepoužívám cukr do ničeho, veškerý nahrazuju medem. Mám potíže se střevama.
@Bibi239 Těsto chci dělat v pekárně, takže tam vykyne i tak? Chci si upéct housky.
@SIMONA1234 To je divné, já jsem v nějakém receptu četla upozornění, nedávat sůl na kvasnice, bo se ničí kvasinky
.
@Dovesilke Kvasinky „žerou“ sacharidy a produkujou plyn, díky kterému to těsto vykyne - zvětší objem.
Sacharidy jsou i mouka - jen jsou složitější než obyč cukr, takže kynutí bude trvat déle.
Kápla bych tam trošku medu a uvidíš. V pekárně vykyne určitě krásně.
@Hanney píše: …já na housky a na bagety dělám kvásek.
Já ne, našupu do pekárny a těsto krásně nakyne.
@Dovesilke vraz to tam, vykyne. Pokud bys chtela mermomoci kvasek, tak do vlaheho mleka rozdrob drozdi a primichej lzici mouky.
@bamba píše:
@SIMONA1234 To je divné, já jsem v nějakém receptu četla upozornění, nedávat sůl na kvasnice, bo se ničí kvasinky.
Já vím…ale prostě to funguje…minimálně 20 X vyzkoušeno…vykynulo vždy (čerstvé droždí, ze sušeného jsem to nezkoušela)