Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A to jí dělali po tak krátké době tak drahé testy? Ženy umí maskovat. Otázkou je myšlení, prožívání, chápání sociálních situací. To lze u tak malé holčičky objektivně změřit jen testy.
Vyléčit to samozřejmě nelze. Ale je to vývojová porucha a jednotlivé příznaky se mění v čase..A to je možné i k lepšímu. A časem může přijít zase regres.
Na principu včasného zahájení terapií a plasticity dětského mozku pracuje raná péče.
@Anonymní píše: Více
Jakoze matka je ta autorka clanku? Tu pani si vybavuji z nejake kauzy, ale za boha to nemuzu dohledat. Bylo to neco v duchu, ze byla jako pomocna kucharka nebo neco takoveho na akci s detmi (svp?) a videla tam, ze se ucitelky chovaji nejak nevhodne k detem a udelala z toho velkou kauzu.
Jinak autismus nelze vylecit. Ale pokud neni zasazeny intelekt a autista je vysocefunkcni, tak muze mit s klidem obdobi, kdy to na nem ani nepoznas. A u holcicek je jeste specifikum, ze dokazi predstirat, odkoukaji, jak se maji chovat a na povrch pusobi uplne normalne. Coz nevim, jestli muze byt pripad te Adelky, ja o ni slysim poprve, ale je urcite blbost, ze by se vylecila. A taky si myslim, ze kdyby to odborne nekdo zjistil, tak uz jsou toho plne noviny.
U dívek je častější atypický autismus. Jenže to už je dnes jen pracovní diagnóza, těžko by to prošlo třeba u PNP. Změnila se diagnostická kritéria dětského autismu. Už tam třeba není nutný regres za každých okolností.
Dcera má diagnózu od 3 let, něco málo přes čtvrt roku. Taky už je trochu jiná než v té době. V něčem se hodně posunula dopředu, ale u nás je to vykoupeno regresem jinde, co jsem si myslela, že už je zvládnuté. Ale při prvním kontaktu to taky není úplně viditelné. A opožděný vývoj má od narození. Byla dokonce vyšetřována na svalové dystrofie a podobné hrůzy, proti kterým je autismus v pohodě.
Začala jsem s ní pracovat daleko dřív, než nám začala pomáhat raná péče. Ptž jsem věděla jak. Na ranou péči jsme čekali v pořadníku několik měsíců.
Adélku jsem si našla poprvé na základě této diskuze. Podobné blogy nesleduju, každé dítě je jiné.
@1Pears1 píše: Více
Já ji našla na základě sbírky od Život dětem, ten na mě třeba proti Donio působí věrohodně, pravidelně jsem je nesledovala, jenom se občas podívala, jak to u ní vypadá. Vůbec jsem netušila, kdo je její máma, a že by to mohlo být jinak.
Ja jsem na fb skupině pro rodice deti s PAS a tam se matka te Adélka driv dost prezentovala. Nejen tam, ale i v ostatních skupinách o PAS. Takze na me to vyskakuje, i kdyz to nesleduju. A ted uz to cíleně přeskakuju, protože to je co slovo to perla. Ja bych pochopila, ze se dite vyvíjí, bud melo spatne určenou dg, nebo se terapiemi velmi zlepšilo, nebo se holcicka naučila maskovat, kazdpadne prezentovat to jako vyléčení je fakt hloupost. Stejne tak chápu zoufale rodice, co se chytají každého stébla, tech je tam taky dost, ale vzdy jim to nekdo slusne vysvětlí, oni časem pochopí. Ale tahle paní je proste případ sám pro sebe. Svědčí o tom dost i to, ze dve deti ji byly odebrány z péče, to se u nas nedela jen tak pro nic za nic… vzdycky me zarazelo, jak je možné, ze rodicum seberou deti, oni si pořídí nové a to už nikdo neřeší…
Velká dcera, která je maskovaný aspergerský typ, měla potíže v předškolním věku, když jsme to řešili, měla terapie a potom až před nástupem puberty.
Podporu zatím nepotřebuje. Je hodně chytrá, zároveň snaživá, cílevědomá. V očích učitelů úžasná, ochotná pomáhat. Žákyně, která chodí na soutěže. Oproti vrstevníkům hodně infantilní. Po období, kdy se cíleně snažila být jako oni a zapadnout, se drží doma, čte, dívá se na filmy, hodně se drží mě, máme velice intenzivní vztah. A kamarádí se s outsidery, infantilními typy nebo mladšími. V řádu jednotek.Nebo si naopak povídá se staršími a dospělými.
Vnímám ji jako obraz vysokofunkčního autismu ženského typu..Ale že by byla vyléčená, to rozhodně ne. Zatím žádnou podporu z žádné strany v žádné formě nečerpá. Uvidíme v budoucnu.
Teď má období, kdy jde oproti vrstevníkům do regresu -myšlení, chování. Vědomostmi je přesahuje. I schopnostmi zpracovávat informace.
Ano, myslím, že vím, o které paní je řeč. Nedávno na mě vykoukla na FB. Je to ta, co ji podezřívají, že trpí tzv. Münchhausenovým syndromem by proxy? To je velmi vzácná a zvláštní psychická nemoc. Kdo vyléčí autismus má nobelovku jistou. Zatím se to nikomu nepovedlo.
@Midaku píše: Více
Tady v tom případě to OSPOD řeší i u tohoto jejího třetího dítěte. Ale aby jí ho taky neodebrali z péče, chytře přepsala dítě jen na manžela.
@Poustevnice píše: Více
Paní je zdravotnice, takže ví, jak manipulovat s ostatními lékaři.
Tímto syndromem často trpí osoby, které mají nějaké vazby na zdravotnictví.
@Midaku píše: Více
A mohla bych tě poprosit o název skupiny nebo odkaz? Jsem jenom v takové malé lokální a ráda bych zkusila i nějakou jinou, díky ![]()
@1Pears1
Můžu se zeptat, co to znamená „hodně infantilní“? Já mám v okolí dost lidí, kteří o sobě tvrdí, že byli do určité doby oproti vrstevníkům hodně dětští. Třeba i moje vlastní sestra (o které vím, že to byla pravda) říká, že byla v nácti sociálně o pár let pozadu. Ale nikdo z nich autismus diagnostikovaný nemá a vzhledem k fungování těch lidí pochybuju, že by ho někdo měl.
Víš, že lidé s autismem mohou vystudovat VŠ, klidně bez jakékoliv podpory, mít rodiny, fungovat v práci a potom doma mít vypracované různé úlevové mechanismy, jak se infantilně prezentovat.
Infantilita je znakem i jiných poruch osobnosti nebo může být jen prostým osobnostním rysem.
Nediagnostikovaných, hlavně žen, je taky hodně.