Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli je vhodné vyrazit na celodenní nebo delší výlet s miminkem v horku? Když si vzpomenu jaké bylo loňské léto, kdy bylo přes 30 stupňů a náš malý se má narodit v květnu, tak si kladu otázku, zda je vhodné chodit s takovým drobečkem v těch horkách ven.
Bydlíme v bytě pod střechou, takže tu máme taky dost horko a většinou je lépe někde ve stínu venku. Jenže ne vždycky je možné být s kočárkem ve stínu a spíš bychom chtěli někde chodit v přírodě s kočárkem.
Jak byste to dělali vy? Popřípadě jak miminko obléct do takového horka?
Děkuji za případné odpovědi.
Miminko jen do tenké košilky a nejlépe vyrazit do nějakého zalesněného údolí s vodou.
No, mě se v tom horku co bylo, tedy vůbec nechtělo nikde chodit, tak maximálně plácnout se někam do stínu, k vodě nebo do lesa… Loni už tedy děti nebyly mimina, ale jinak jsem jim přes léto dávala jen body a plínku.
@Andrejkaa88 pořá lepší, než trčet doma ve vedru.. bydlíme též pod střechou, takže jsme byli venku celé dny.. Jinak dovolená - šátek, kočár a celodenní výlet, mrně dobře natřené krémem a udržované ve stínu - byl mu necelý rok.. jo a večer jsme ho chladili v bazénu ![]()
Jo a mmchdm, oblečení - velmi slabé tričko nebo tílko, plína, nic víc… když jsme byli na Kosti, kde bylo téměř 35 st, tak jsem s ním pochodovala v aleji pod stromy a na sobě měl namočenou látkovou plenu
a já mu záviděla..
Takže byste se nebáli chodit s měsíčním nebo dvouměsíčním miminkem do takového počasí? A co třeba si lehnout na koupák někam do stínu?
Oblect jen body nebo neco podobneho lehkeho, ja davala pres kocar olenu, nebo i trochu ochlazovala vlhkou plenou, a rozhodne nenatirat kremem do roka se deti nemaji mazat..
@Andrejkaa88 píše:
Takže byste se nebáli chodit s měsíčním nebo dvouměsíčním miminkem do takového počasí? A co třeba si lehnout na koupák někam do stínu?
to pro mne není - milion lidí, řev a pod.. já chodím do lesa - nebo jezdíme na výlety.. u takové prcka fakt jen hlídat, aby na boudu nepařilo sluníčko, odkrýt max, co jde, téměř neoblékat - při 30 st a výše to fakt není třeba..
Jinak ale jo, spousta lidí chodí na koupáky.. já v tom nevidím smysl..
@Andrejkaa88 měla jsem děti jen v plence, nebo rovnou celé nahaté a odpočívali jsme ve stínu na dece, popřípadě procházka v lese.
@katule9 píše:
Oblect jen body nebo neco podobneho lehkeho, ja davala pres kocar olenu, nebo i trochu ochlazovala vlhkou plenou, a rozhodne nenatirat kremem do roka se deti nemaji mazat..
někdy lepší namazat, než nechtěně přismahnout.. já mazala nohy, které čučely ze šátku ![]()
Malý je taky květnový a ven jsme chodili. Byl jen v plince v kočárku přes boudu jsme dali bílé ve vodě namočené plenky a když jsem dovnitř strčila hlavu, tak tam měl úžasně. Přes nožičky měl normálně suchou ať mu není zima. Taková přírodní klimatizace. Namáčeli jsme sice co dvě hodiny, ale hlavně, že byl v pohodě. Když jsem viděla děti v černých kočárcích bylo mi jich líto. Kdybys chtěla pohledám fotku.
@Andrejkaa88 loňské léto bylo opravdu peklo. Malý se narodil na konci dubna a v červenci už s námi byl ve stínu na koupališti. Buď spal v kočárku nebo jsem mu i namáčela nožičky v brouzdališti
. Máme tedy dům se zahradou, takže tam s námi ve stínu taky po chvilkách býval.
Jinak procházky jako takové - to se loni vůbec nedalo, na slunši to bylo šílené.
@Andrejkaa88 píše:
Ne nebála, hlavně ať je ve stínu. Kolikrát je v bytech mnohem horší vzduch než venku.
@Andrejkaa88 píše:
byla jsem se synem narozeným na začátku června u vody někdy v srpnu. Ve stínu, na kočáru stále vlhká plena, kluk jen v plence a bodytílku. Zpocený byl, ale hodně se kojil, hodně pil a lehounce pofukovalo. P/ořád lepší, než se pařit doma, kde se nehne lísteček. Je to konkrétní situaci. Pokud bude dítě v černém kočárku 5 hodin na slunci, je to nerozum, pokud vyrazíte do lesa, k řece, rybníku, přehradě, bude dobře ![]()
@Andrejkaa88 Záleží na tom, ja máte doma. My máme doma i na chatě chládek, takže s holkou jsem „na procházky“ lezla ven jen dopoledne a v podvečer, kdy už to trochu ušlo. Jinak jsme byli radji uvnitř. Oblečená dle aktuálního počasí, dle situce se vysvlíkla nebo přioblíkla, přes kočár plínu.
Výlety jsme plánovali dle aktuálního počasí.
Bydlet v panelák pod sřechou, tak jsem většinu dne někde venku ve stínu.